Οι άνθρωποι αλλάζουν. Φτάνει να μπορούν να δουν το σκοπό της αλλαγής

Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να αλλάζουμε, να αναγεννιόμαστε κι αυτό ξεκινάει από μέσα μας. Κάθε ζωτικό μας όργανο, κάθε κύτταρο μας αλλάζει με την πάροδο

Οι άνθρωποι αλλάζουν. Φτάνει να μπορούν να δουν το σκοπό της αλλαγής

Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να αλλάζουμε, να αναγεννιόμαστε κι αυτό ξεκινάει από μέσα μας. Κάθε ζωτικό μας όργανο, κάθε κύτταρο μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός μας διαρκώς εξελίσσεται , είναι ενάντια στην ίδια του την φύση να παραμένει στάσιμος. Οι άνθρωποι αλλάζουν, φτάνει να μπορούν να δουν τι χρειάζεται να αλλάξει και να προσδιορίσουν τον σκοπό της αλλαγής, αλλά και το αποτέλεσμά της. Πώς αλλάζουν οι άνθρωποι; Αναθεωρώντας τις πεποιθήσεις μας.

Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν, μας αυτοπροσδιορίζουν, είναι υπεύθυνες για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε και αισθανόμαστε. Οι προσωπικές μας εμπειρίες διαμορφώνονται απ‘ την δικιά μας αντίληψη και αυτό γίνεται μέσω των πέντε μας αισθήσεων. Με λίγα λόγια, δεν μας επηρεάζει ένα γεγονός καθαυτό, αλλά ο τρόπος που δίνουμε νόημα σ‘ αυτό. Φτιάχνουμε τον δικό μας χάρτη που μέσα περιέχει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τα πιστεύω μας και βάση αυτού του χάρτη έχουμε τις ανάλογες συμπεριφορές και συναισθήματα.

Advertisment

Είναι πολύ σημαντικό το πως ερμηνεύουμε μια κατάσταση, εκεί θα καθοριστεί ο τρόπος που θα την βιώσουμε και πως αυτή η κατάσταση θα χτίσει μια ιδέα. Σκεφτείτε ένα τραπέζι, όπου η επιφάνεια του είναι η ιδέα, τα πόδια είναι η στήριξη αυτή της ιδέας και δημιουργήθηκαν απ’ τις προσωπικές μας εμπειρίες. Αυτό που τα κάνει τόσο ανθεκτικά και σταθερά, είναι το συναίσθημα που έχουμε συνδυάσει αυτές τις προσωπικές εμπειρίες μας. Εκεί βρίσκεται η δύναμη τους, γι’ αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας.

Μια πεποίθηση μπορεί να μας εξυπηρετήσει προς το καλύτερο, αλλά και το αντίθετο, μπορεί να γίνει τόσο περιοριστική, που να μας εγκλωβίσει, δηλαδή με λίγα λόγια, μας αφαιρεί κομμάτια απ΄την λειτουργικότητα μας και μας ωθεί σε συμπεριφορές που μας δίνουν πόνο, θλίψη και απογοήτευση. Άρα υπάρχουν πεποιθήσεις που μας βοηθούν για έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής και πεποιθήσεις που μας κρατάνε πίσω από τους στόχους και τα θέλω μας.

«Θέλω να χάσω βάρος, αλλά δεν μπορώ» είναι μια ισχυρή πεποίθηση, η οποία κρατάει πίσω κάποιον που θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία και θεωρεί τον εαυτό του ανήμπορο. Που στηρίζεται αυτή η πεποίθηση; Ίσως να το προσπάθησε και να απέτυχε, ίσως να άκουσε πως μετά από κάποια ηλικία δεν χάνεις βάρος. Μπορεί να βρει πολλά πόδια που στηρίζουν το τραπέζι του, δηλαδή αρκετές εμπειρικές αναφορές. Πόσο αληθείς είναι;

Advertisment

Ένας τρόπος που μπορούμε να δούμε καθαρά μια πεποίθηση και πόσο αυτή ισχύει, είναι να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε, να θέτουμε στον εαυτό μας διάφορες ερωτήσεις κατά πόσο αυτή η πεποίθηση αρχικά μας εξυπηρετεί και κατά δεύτερον αν αληθεύει, για μας και μόνο για μας. Τα πόδια του τραπεζιού θα αρχίσουν να τρέμουν και ίσως τελικά θα πρέπει να κοπούν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Όταν θέλουμε να διακόψουμε οτιδήποτε είτε είναι συνήθεια, είτε είναι ένα πιστεύω ή μια συμπεριφορά θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το συναίσθημα που μας έδινε αυτό που αφήνουμε πίσω μας. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι κόβουν το τσιγάρο και βάζουν βάρος, είναι γιατί προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα χαμένα συναισθήματα που τους έδινε αυτή η συνήθεια και τα βρίσκουν στο φαγητό. Αυτή η θεωρία, ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις που ψάχνουμε να βρούμε ευχάριστα συναισθήματα, να τα συνδυάσουμε σε κάτι που κάνουμε. Γενικότερα ψάχνουμε την ευχαρίστηση αντί του πόνου και πολλές φορές αγνοούμε αν αυτό που θα μας δοθεί, θα είναι μια μακροχρόνια ευχαρίστηση ή θα είναι για λίγο καιρό, μέχρι πάλι να έρθει πίσω ο πόνος.

Μπορούμε να βρούμε τις μας εγκλωβίζει και μας κρατάει πίσω, φτάνει να δούμε βαθιά μέσα μας, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Οι θετικές δηλώσεις βοηθάνε πολύ, όπως και τα όμορφα συναισθήματα που έρχονται με τις αλλαγές που κάνουμε, αλλά και με τα όσα έχουμε ήδη καταφέρει. Η εσωτερική διαδρομή αξίζει πάντοτε τον κόπο να την κάνουμε, ποτέ δεν ξέρουμε τι θα ανακαλύψουμε και που θα μας βγάλει, εξάλλου είμαστε ήδη κερδισμένοι μόνο και μόνο και μπορούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και να κάνουμε κάτι για να τους δώσουμε τροφή!

Άρης Γεωργίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε
Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή
Για μια υπέροχη ζωή: Τα πανίσχυρα εργαλεία της επιτυχίας και της ευτυχίας από τον Robin Sharma
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος εάν δεν είναι κύριος του εαυτού του» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση