Αγαπώ θα πει αφήνομαι στις πέντε μου αισθήσεις…

Ευλογημένοι όσοι μπορούν να βιώσουν και να μοιραστούν όλα τα όμορφα που αφήνει η αγάπη.

Αγαπώ θα πει αφήνομαι στις πέντε μου αισθήσεις...

Λένε πως η αγάπη μπορεί να σε διαμορφώσει, μπορεί να σου φανερώσει τα πιο όμορφα μυστικά της τραγούδια, τις πιο ωραίες μυρωδιές της και να δεις όσα τα μάτια δυσκολεύονται. Αγαπώ θα πει αφήνομαι στις πέντε μου αισθήσεις.

Ένα βράδυ κάλεσα φίλους στο σπίτι, ήθελα να μαγειρέψω. Καθώς μαγείρευα στο μυαλό είχα τα πρόσωπα, την όμορφη αύρα τους και όσα με κάνουν να αισθάνομαι όταν βρίσκομαι μαζί τους.

Advertisment

Κάπως έτσι θα μαγειρευτεί και το φαγητό, με το καλύτερο υλικό, που είναι η αγάπη. Ήρθαν, φάγαμε, η μουσική έπαιζε στο βάθος, τα ποτήρια μας γέμιζαν άφθονα, γελούσαμε τόσο που πόνεσε η κοιλιά μας. Υπήρχαν στιγμές που νοσταλγήσαμε όσα τα πήρε ο άνεμος, με δάκρυα στα μάτια καταπίναμε τον καημό μας. Εκείνο το βράδυ έσμιξαν οι καρδιές μας, το κορμιά μας αφέθηκαν, οι ψυχές μας συναισθάνθηκαν. Αυτό είναι αγάπη.

Ένα απόγευμα με πήρε τηλέφωνο μια ξαδέλφη μου που τόσο αγαπώ και μου είπε πως με σκεφτόταν, γιατί άκουγε το αγαπημένο μου τραγούδι. Το δυνάμωσε και το ακούγαμε μαζί. Έτσι μεγαλώσαμε, με μουσικές και τραγούδια, σε μεγάλα πάρτυ στο σπίτι, με ποτά και καλές καρδιές. Αγκαλιαζόμασταν και γλεντούσαμε τον πόνο μας, την χαρά μας. Ο καθένας είχε το δικό του τραγούδι, αν ήταν ζεμπέκικο το χόρευε, αν όχι το σιγοτραγουδούσαμε. Αυτό είναι αγάπη.

Κάθε Κυριακή μοσχοβολούσε η κουζίνα με τα φαγητά της λατρεμένης μου μητέρας. Θυμάμαι να κοιμάμαι και να ακούω τον ήχο που έκανε το μαχαίρι κόβοντας σαλάτα, που καθάριζε τις πατάτες, τα λαχανικά και τα έβαζε στον φούρνο. Όταν με παίρνει τηλέφωνο με ρωτάει αν είμαι καλά και μετά αμέσως αν έχω και τι έχω φάει. Μεγαλώσαμε με την ιδέα πως μέρος της φροντίδας και της αγάπης είναι το φαγητό και αυτό κρατάει ακόμη και σε μένα. Αυτό είναι αγάπη.

Advertisment

Η αγαπημένη μου γιαγιά, έφτιαχνε τα πιο ωραία φαγητά του κόσμου. Θυμάμαι το κόκκινο της τηγάνι με τις τηγανιτές πατάτες και το αυγά. Θυμάμαι πόσο όμορφα έκανε να μοιάζει η κάθε κίνηση της καθώς φρόντιζε το στομάχι και την καρδιά μου. Αυτό είναι αγάπη.

Ένα πρωινό είχα πάει να ψωνίσω και εκεί έξω ήταν μια κυρία μεγάλης ηλικίας όπου δυσκολευόταν αρκετά να μεταφέρει τα πράγματα της, γι’ αυτό της ζήτησα να τις τα μεταφέρω εγώ. Χαμογέλασε και δέχτηκε. Περπατήσαμε περίπου πέντε λεπτά και φτάσαμε στο σπίτι της. Έξω υπήρχε ένας πανέμορφος κήπος με πολλά πολλά λουλούδια. Της είπα πόσο όμορφα είναι τα λουλούδια της και της ανάφερα την γιαγιά μου που λάτρευε τα λουλούδια και το σπίτι της ήταν γεμάτο απ’ αυτά. Μου πήρε το χέρι και μου είπε να περάσω μέσα να μου φτιάξει κάτι να πιω.

Έβγαλε μπισκότα και παγωμένη λεμονάδα που έφτιαξε η ίδια. Μου είπε για τα εγγόνια της, τα παιδιά της και πόσο ευτυχισμένη είναι που κατάφερε να φτάσει σ’ αυτή την ηλικία και να τα χαρεί. Με ευχαρίστησε ξανά και έφυγα. Αυτό είναι αγάπη.

“Σήμερα σε σκεφτόμουν και μου λείπεις. Θέλω να σε δω μου, μου έλειψε η αγκαλιά σου. Θέλω να πάμε μια εκδρομή, να ξεκουραστούμε. Θα ετοιμάσω εγώ το φαγητό σήμερα, είσαι ήδη κουρασμένος/η. Θα καθαρίσω εγώ σήμερα, εσύ ξεκουράσου. Να προσέχεις και να περάσεις ωραία εκεί που θα πας. Η πιο όμορφη στιγμή, είναι όταν ανταμώνουμε. Θα σε δω σύντομα. Σήμερα πήγα για ψώνια και είδα αυτό, σε σκέφτηκα και στο αγόρασα. Αυτή η μυρωδιά μου θυμίζει την γιαγιά μου. Αυτό το τραγούδι, με κάνει να βουρκώνω γιατί σε θυμάμαι. Θα πιω ένα ποτηράκι στην υγεία σου. Σ’ αγαπώ και σε νοιάζομαι”. Πόσο όμορφα λόγια μπορούν να βγουν απ’ το στόμα των ανθρώπων.

Η αγάπη δεν μετριάζεται, δεν αναβάλλεται, ρέει παντού, άφθονη. Έχω δει ανθρώπους που δεν κατάφεραν να την αναγνωρίσουν, να αφεθούν μέσα της και θλίβονται. Δεν μπόρεσαν να την αισθανθούν και να την ξοδέψουν. Έχουν πληγωθεί τόσο, που πια έχουν παγώσει. Μακάρι να άφηναν μια κουβέρτα να τους ζεστάνει.

Υπάρχουν τόσα όμορφα δειλινά να δεις, υπάρχουν τόσες θάλασσες να συναντήσεις και ηλιοβασιλέματα που γαληνεύουν και ανακουφίζουν τα μάτια μας. Η αγάπη είναι παντού, σε κάθε τι που αναπνέει, αρκεί να παραμένεις ζωντανός. Ότι αγαπάς ανθίζει, μαλακώνει και δυναμώνει. Ευλογημένοι όσοι μπορούν να βιώσουν και να μοιραστούν όλα τα όμορφα που αφήνει η αγάπη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση