Δημοτικό Σχολείο Ριζίων: Ένα πρότυπο θερμοκήπιο «καλλιεργεί» τις δεξιότητες και την ψυχή των μαθητών

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου των ακριτικών Ριζίων στον Έβρο και η δασκάλα τους Ρούλα Λεύκελη «βάζουν τα γυαλιά» σε όλη την Ελλάδα με

Δημοτικό Σχολείο Ριζίων: Ένα πρότυπο θερμοκήπιο «καλλιεργεί» τις δεξιότητες και την ψυχή των μαθητών

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου των ακριτικών Ριζίων στον Έβρο και η δασκάλα τους Ρούλα Λεύκελη «βάζουν τα γυαλιά» σε όλη την Ελλάδα με ένα πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα βιωσιμότητας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου που λειτουργεί και συντηρείται από τα παιδιά. Η εμπνεύστρια της κίνησης αυτής είναι η κυρία Λεύκελη και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Η Ρούλα Λεύκελη σπούδασε παιδαγωγικά και έκανε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντολογική εκπαίδευση, τη βιωσιμότητα και τη διαμόρφωση αύλειων χώρων. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι εξειδικευμένες γνώσεις της άνοιξαν πολλές επαγγελματικές πόρτες σε πόλεις, εκείνη γνώριζε τι επιθυμούσε περισσότερο να κάνει. Έμεινε στον τόπο της, τα Ρίζια και εκεί έθεσε σε εφαρμογή τις γνώσεις της, ακολουθώντας το μεράκι της.

Ήθελε τόσο να εκπαιδεύσει τα παιδιά όσο και να τους προσφέρει το κάτι παραπάνω, να τους δώσει νέες διεξόδους στη ζωή τους. Και η ευκαιρία εμφανίστηκε όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου της ανακοίνωσε πως η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είχε προσφερθεί να εξοπλίσει τη μονάδα τους με ό,τι χρειαζόταν. Τότε ήταν που το όνειρο έγινε πράξη.

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε τη λειτουργία του στη χώρα μας το 1996. Πρόκειται για μία ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών ετησίως. Κύριος στόχος της ένωσης είναι η προσφορά βοήθειας σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και/ή αρρώστια.

Το θερμοκήπιο που διδάσκει υπευθυνότητα και «καλλιεργεί» την ψυχή των μαθητών

Το πρόγραμμα του θερμοκηπίου δρομολογήθηκε αφού η κα Λεύκελη εξήγησε τη σημασία στον προϊστάμενό της. Η ίδια θεωρούσε ότι θα αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά να ασχολούνται με τη φύση και την γεωπονία· άλλωστε, η τελευταία αποτελεί την κύρια ενασχόληση του πληθυσμού της περιοχής. Μια τέτοια γνώση θα τα βοηθούσε να παραμείνουν, αν το επιθυμούν, μελλοντικά στον τόπο τους. Όμως και πέρα από αυτό θα τα δίδασκε πολλές βασικές δεξιότητες, όπως την υπευθυνότητα και τη συνεργασία.

Και πράγματι η δράση αυτή άλλαξε ριζικά τη συμπεριφορά των παιδιών και την διάθεσή τους. Η εκπαιδευτικός κα Λεύκελη εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πρόγραμμα έχει να κάνει με τη δημιουργία, με την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και κατ’ επέκταση με τη διαμόρφωση στάσης ζωής. Δεν είναι απλά η απόκτηση γνώσεων, είναι κάτι βαθύτερο, είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Όλοι οι μαθητές μας έρχονται με διάθεση. Περιμένουν την ώρα που θ’ ασχοληθούν με το πρόγραμμα. Έχουν μάθει να συνεργάζονται.

Δημοτικό Σχολείο Ριζίων: Ένα πρότυπο θερμοκήπιο «καλλιεργεί» τις δεξιότητες και την ψυχή των μαθητών

Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο συνεργάτης στην ομάδα, τους ενδιαφέρει η συνεργασία και το αποτέλεσμα. Διδάσκονται να είναι υπεύθυνοι. Όταν ήταν ανοιχτά τα σχολεία, αυτοί ήξεραν κάθε μέρα και στο διάλειμμα ή και σε κάποια ώρα προς το τέλος της ημέρας τι θα κάνει ο καθένας. Δηλαδή πότε θ’ αναλάβει η μία ομάδα να σκαλίσει, η άλλη να ποτίσει, η άλλη να παρακολουθεί μη τυχόν κι έχουν αρρωστήσει τα φυτά. Η ευθύνη ήταν αποκλειστικά σ’ αυτούς. Μέσα από το πρόγραμμα, έχουν μάθει ν’ ανταποκρίνονται σε μία τηλεδιάσκεψη, οποιοσδήποτε κι αν είναι απέναντί τους ξέρουν πώς να τοποθετηθούν, πώς θα διατυπώσουν τις ερωτήσεις και την άποψή τους.

Γνώρισαν καλύτερα κάποια επαγγέλματα και κάποιοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το επάγγελμα του γεωπόνου και του επιχειρηματία των θερμοκηπίων. Αυτό το πρόγραμμα έδωσε ένα κίνητρο στους μαθητές μας και έχουν συνδέσει πλέον τη σχολική γνώση με την καθημερινή ζωή. Φέτος συμμετέχουν μόνο οι μαθητές της έκτης δημοτικού, επειδή ακριβώς τηρούμε το πρωτόκολλο του κορονοϊού, στο οποίο αναφερόταν ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα και να μην μπλέκονται όλοι οι μαθητές.

Ωστόσο, εμείς τους μαθητές μας, κατά διαστήματα, τους βάλαμε να γίνουν μέντορες στους μικρότερους μαθητές. Δηλαδή, όταν οι μικρότερες τάξεις κλήθηκαν να διδαχθούν το αντικείμενο της μελέτης πάνω στα φυτά, τότε ανέλαβαν ρόλο οι μαθητές της έκτης τάξης να το κάνουν. Βέβαια, ο στόχος είναι από του χρόνου να εμπλακούν όλοι οι μαθητές».

Η επιτυχημένη αυτή και καινοτόμα προσπάθεια του δημοτικού σχολείου των Ριζίων προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών οργανισμών, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο συνεργασιών από όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, 12 φορείς στηρίζουν μέχρι στιγμής εθελοντικά την δράση.

Για παράδειγμα, οι «Σπορίτες» της Ροδόπης προσέφεραν παραδοσιακούς σπόρους στους μαθητές του σχολείου των Ριζίων για να καλλιεργήσουν. Οι μαθητές θα έχουν αυτούς τους σπόρους υπό την ευθύνη τους υιοθετώντας τα φυτά που ευδοκιμούν ειδικά στην περιοχή τους. παράλληλα την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών έχουν «αγκαλιάσει» ενεργά η ΚοινΣεπ Άρωμα Έβρου και η Myrovolos Organics που με την σειρά τους συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα. Το «Μαζί για το Παιδί» παρακολουθεί κάθε στάδιο της εξέλιξης του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο υλοποίησε και είναι διαθέσιμο για κάθε βοήθεια προς τους μαθητές και το ίδιο το σχολείο.

Πηγές:

Με πληροφορίες από news247.gr και naftemporiki.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε