Η Ιαπωνία έχει και φέτος το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Οι φετινοί δείκτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του «χάσματος της ταξιδιωτικής ελευθερίας», το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η Ιαπωνία έχει και φέτος το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Υπάρχουν 227 διαφορετικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο που απαιτούν διαβατήριο για να μπορέσουμε να περάσουμε τα σύνορά τους. Καμία χώρα δεν εγγυάται είσοδο σε κάθε άνθρωπο, αλλά η αυξανόμενη παγκόσμια κινητικότητα επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις να πλησιάσουν σε αυτό. Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, καθώς επιζητούν μεγαλύτερη ταξιδιωτική ελευθερία.

Στοιχεία από τον Δείκτη Διαβατηρίων Henley σκιαγραφούν μια εκπληκτική εικόνα για το μέλλον των ταξιδιών, εστιάζοντας στην ευρύτερη εικόνα του ποιος επιτρέπεται, πού και γιατί σε έναν κόσμο που ετοιμάζεται να βγει από την πανδημία και να συνέλθει από την κρίση του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης χρησιμοποιεί πληροφορίες από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) για να υπολογίσει πόσοι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι προσβάσιμοι στα 199 διαβατήρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό καθορίζεται ως οι προορισμοί που επιτρέπουν είτε την ελεύθερη είσοδο χωρίς βίζα είτε τη χρήση βίζα κατά την άφιξη παρά την είσοδο με πια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία αξιολόγησης.

Καθώς η δυναμική του εμβολίζουν αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα αρκετοί από εμάς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα διαβατήριά μας φέτος. Όμως, ποια χώρα κρατά το κλειδί με τις περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές. Ποια δηλαδή είναι τα πιο «δυνατά» διαβατήρια για το 2021; Η λίστα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Ιαπωνία (191 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη (190)
  3. Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
  4. Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)
  5. Δανία, Αυστρία (187)
  6. Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία (186)
  7. Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)
  8. Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)
  9. Καναδάς (183)
  10. Ουγγαρία (182)

Αντιθέτως, τα χειρότερα διαβατήρια είναι εκείνα του Αφγανιστάν (26 προορισμοί), του Ιράκ (28), της Συρίας (29), της Σομαλία και Υεμένης (33), της Παλαιστίνης (37), της Λιβύης και Νεπάλ (38) και της Βόρειας Κορέας (39 προορισμοί).

Τι μας λένε αυτοί οι αριθμοί για την παγκόσμια κινητικότητα;

Οι φετινοί δείκτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του «χάσματος της ταξιδιωτικής ελευθερίας», το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Μετριέται από τη διαφορά ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους και χαμηλότερους αριθμούς. Η δυναμική ενός Ιαπωνικού διαβατηρίου είναι 115 χώρες μεγαλύτερη από εκείνη του Αφγανιστάν.

Πρότερη έρευνα από το London School of Economics το επιβεβαιώνει – αν και το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα ήταν ιδανική εποχή για όσους δεν χρειάζονταν βίζα αλλά και για την επέκταση των ταξιδιωτικών δικτύων, υπάρχουν νικητές και χαμένοι σε αυτό το σύστημα που συνεχίζει να επηρεάζεται μέχρι σήμερα. Κάποιοι από τους λόγους γι’ αυτό πιθανότατα να επιδεινώνουν την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο.

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του Covid-19 είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος για τον Δείκτη Διαβατηρίων του Henley. «Με τα μαζικά προγράμματα εμβολιασμού σε ορισμένες πλούσιες και αναπτυγμένες οικονομίες όπως στην Ευρώπη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις ΗΠΑ, η παγκόσμια κινητικότητα σύντομα θα είναι και πάλι μια δυνατότητα για κάποιους», σημειώνουν.

«Για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών, όπου οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι πολύ πιο αργοί και όπου τα διαβατήρια τείνουν να προσφέρουν πολύ μικρότερη ταξιδιωτική ελευθερία γενικά – το μέλλον φαντάζει λιγότερο ρόδινο». Εντούτοις, το μέλλον για όλο τον κόσμο παραμένει αβέβαιο, καθώς ο ιός δεν έχει εκλείψει, οι μεταλλάξεις υφίστανται και αυτό το γεγονός συνεχίζει να απασχολεί και να επιβαρύνει το ζήτημα των ταξιδιών με συνεχείς αξιολογήσεις και διορθώσεις σε ζητήματα περιορισμών και διαδικασιών σε κάθε χώρα.

Πηγή:

www.euronews.com/travel/2021/04/21/this-country-will-have-the-most-valuable-passport-in-our-post-pandemic-world

travel.eleftheriaonline.gr/travel/travelnews

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε