,

My Greek Vegan Food: Η πράσινη πλευρά της ελληνικής κουζίνας

Η vegan διατροφή, πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ και φυτικές ίνες αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, είναι

My Greek Vegan Food: Η πράσινη πλευρά της ελληνικής κουζίνας

Η vegan διατροφή, πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ και φυτικές ίνες αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, είναι μία από τις ανερχόμενες διατροφικές τάσεις παγκόσμια, τα τελευταία χρόνια.

Η λέξη vegan προήλθε από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1944, από τους Έλσι Σρίγκλεϋ και Ντόναλντ Γουάτσον που ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία, με σκοπό να διαχωριστούν από εκείνους που χρησιμοποιούσαν τον όρο “χορτοφάγος” ενώ κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Advertisment

Αν και η διατροφική αυτή τάση θεωρείται νέα, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν είναι μόνο γνωστή από πολύ παλιά αλλά, αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια που περνά από γενιά σε γενιά μέσα από τις συνταγές των μητέρων και γιαγιάδων μας.

Το βιβλίο “My Greek Vegan Food” της Εύας Μονοχάρη και της Ιωάννας Παυλάκη, από τις εκδόσεις Πεδίο, μας παρουσιάζει την «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας. Γραμμένο απλά, ευχάριστα και με πολλή αγάπη, μας ξεναγεί στον όμορφο και νόστιμο κόσμο της ελληνικής χορτοφαγικής κουζίνας.

My Greek Vegan Food: Η πράσινη πλευρά της ελληνικής κουζίνας

Advertisment

Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο – όπως και η φύση – βιβλίο, θα βρείτε 65 από τις πιο αγαπημένες, παραδοσιακές, ελληνικές συνταγές για να μαγειρέψετε πεντανόστιμα φαγητά για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Θα μάθετε για τις ελληνικές vegan υπερτροφές, την διατροφική τους αξία και πώς και πού μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε.

Τα ελληνικά βότανα που κοσμούν την ελληνική γη, έχουν και αυτά τη δική τους εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα. Μάθετε για τη χρησιμότητά τους και πώς να φτιάχνετε αρωματισμένα ελαιόλαδα με τη χρήση των βοτάνων αυτών.

Αν θέλετε επίσης να φτιάξετε, το πιο νόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης, νόστιμα και υγιεινά κριτσίνια, ή ακόμη και παραδοσιακά μανιάτικα λαλάγγια, στο βιβλίο αυτό θα βρείτε τις καλύτερες συνταγές.

Αλείμματα για τα λαχταριστά ψωμιά σας, παραδοσιακή σκορδαλιά σκέτη ή με καρύδι και σαλάτες, φρέσκιες ή βραστές, θα συνοδέψουν τα γεύματά σας και θα απογειώσουν τη γεύση σας.

Και φυσικά, πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αν δεν αφιερώναμε χρόνο στις πίτες!

Σπανακόπιτα, πρασόπιτα και μανιταρόπιτα, φτιαγμένες με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο, θα στολίσουν το γιορτινό αλλά και το καθημερινό τραπέζι σας.

Και βέβαια, ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, θα μάθετε να φτιάχνετε το δικό σας χειροποίητο φύλλο, εντυπωσιάζοντας τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Οι συνταγές για κυρίως πιάτα δεν λείπουν από το πανέμορφο αυτό βιβλίο. Εδώ, θα βρείτε νόστιμες συνταγές, για ντολμαδάκια γιαλαντζί, μελιτζανοπίλαφο, μαγειρίτσα με μανιτάρια και τραχανά με λαχανικά.

Ένα ωραίο γεύμα ή δείπνο, πώς θα μπορούσε να τελειώσει αν όχι με ένα λαχταριστό γλυκό; Παραδοσιακός μπακλαβάς, χαλβάς, γλυκό κουταλιού κ.ά, θα κλείσουν με τον πιο γευστικό τρόπο το γεύμα ή το δείπνο σας.

Το βιβλίο “My Greek Vegan Food” δεν απευθύνεται μόνο στους vegan αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή μαγειρική στη ζωή τους που θα διαθέτει παράλληλα, γεύση και άρωμα. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δασκάλα αποκλείει μαθήτρια σε αναπηρικό καρότσι από τη μαθητική παράσταση και προκαλεί σάλο (βίντεο)
Βάσια Ζαχαροπούλου: Η σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η φωνή πίσω από το Google Translate
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση