Νερό καρύδας: Κάτι περισσότερο από ένα αναζωογονητικό ποτό

Λίγα ποτά στον πλανήτη είναι τόσο βιοσυμβατά με το ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες ενυδάτωσής του όσο το νερό καρύδας. Πράγματι, το νερό καρύδας

Νερό καρύδας: Κάτι περισσότερο από ένα αναζωογονητικό ποτό

Λίγα ποτά στον πλανήτη είναι τόσο βιοσυμβατά με το ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες ενυδάτωσής του όσο το νερό καρύδας. Πράγματι, το νερό καρύδας έχει αναφερθεί οτι χρησιμοποιούταν ως ενδοφλέβια ενυδάτωση ασθενών που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε απομονωμένες περιοχές του κόσμου για πάνω από μισό αιώνα. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό στοματικό διάλυμα για τη διατήρηση των δοντιών.

Αν και κάποιοι ανησυχούν για την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη (αν και είναι ένα ελαφριά γλυκό ποτό), σε πρόσφατη έρευνα εμφάνισε ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς που τους χορηγήθηκε μια ποσότητα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Επιπρόσθετη έρευνα σε ζώα δείχνει ότι το νερό καρύδας εμποδίζει και αντιστρέφει την υψηλή πίεση του αίματος σε περιπτώσεις όπου τους είχε χορηγηθεί πριν φρουκτόζη, όντας μάλιστα ικανό να μειώσει το οξειδωτικό στρες και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Advertisment

Ίσως όμως μια από τις πιο εκπληκτικές του ιδιότητες να είναι η ικανότητα ισορροπίας των λιπιδίων (σε έρευνες με ζώα) έναντι της γνωστής δραστικής ουσίας λοβαστατίνης που μειώνει τη χοληστερόλη. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε, με καθαρή συνείδηση, να το καταναλώνουμε.

Άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες του νερού καρύδας περιλαμβάνουν:

• Ιδιότητες κατά του έλκους: Τόσο το γάλα καρύδας, όσο και το νερό καρύδας επιδεικνύουν δράση κατά του έλκους και κατά χημικών ουσιών που μπορεί να το προκαλέσουν, όπως η ινδομεθακίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID).

• Ιδιότητες μείωσης της πίεσης: Αφού υποκείμενα κατανάλωσαν νερό καρύδας για δύο εβδομάδες, βρέθηκε ότι μείωσε την πίεση στο 74% της πειραματικής ομάδας.

Advertisment

• Ιδιότητες κατά του Alzheimer: Σε έρευνα με ζώα, τα οποία είχαν υποστεί εμμηνοπαυσιακές αλλαγές, το νερό καρύδας έδειξε να εμποδίζει την εξασθένιση των επιπέδων οιστρογόνων στον εγκέφαλο, όπως επίσης και τη συσσώρευση «πλακών» β- αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την νόσο του Alzheimer.

• Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες: Τρία νέα αντιμικροβιακά πεπτίδια έχουν αναγνωριστεί στο νερό καρύδας, που επιδεικνύουν ανασταλτική δράση ενάντια σε Gram- θετικά και Gram- αρνητικά βακτήρια.

• Δράση κατά της γαστρεντερίτιδας: Όταν προστίθεται και σόδα, το νερό καρύδας έχει παρατηρηθεί ότι είναι ένας ιδανικός φορέας ενυδάτωσης σε χώρες όπου οι φαρμακευτική αγωγή δεν είναι δωρεάν και πλήρως διαθέσιμη και όπου, για παράδειγμα η χολέρα και άλλες σοβαρές μορφές γαστρεντερίτιδας επιμένουν.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η καρύδα αποτελεί μια άριστη εναλλακτική στα ενεργειακά ποτά, που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από συνθετικά συστατικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση