, ,

ΜΚΟ σώζει ζωές ανακυκλώνοντας σαπούνια από πολυτελή ξενοδοχεία

Η σωστή υγιεινή σώζει ζωές. Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες χρησιμοποιημένα σαπούνια ξενοδοχείου μαζεύονται καθημερινά και στέλνονται στη χωματερή, προκαλώντας ένα ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικό

ΜΚΟ σώζει ζωές ανακυκλώνοντας σαπούνια από πολυτελή ξενοδοχεία

Η σωστή υγιεινή σώζει ζωές. Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες χρησιμοποιημένα σαπούνια ξενοδοχείου μαζεύονται καθημερινά και στέλνονται στη χωματερή, προκαλώντας ένα ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αν καεί, το σαπούνι παράγει την ίδια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την βενζίνη. 840 τόνοι σαπουνιού πετάγονται ετησίως μόνο από τη Γαλλία και την Ελβετία.

Αλλά αν το σαπούνι ανακυκλωθεί, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης ασθενειών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία είναι πολύ περιορισμένη (είτε επειδή δεν υπάρχουν είτε επειδή βρίσκονται πολύ μακριά), το πλύσιμο των χεριών μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από 300.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούν διάρροια και οι οποίες συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και υγιεινής.

Μία μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελβετία συλλέγει σαπούνι από πολυτελή ξενοδοχεία για να το ανακυκλώσει και να βελτιώσει τις υγειονομικές συνθήκες για τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Το 2014, η Dorothée Schiesser και ο σύζυγός της ίδρυσαν την ΜΚΟ SapoCycle, αφού αντιλήφθηκαν το μέγεθος της σπατάλης που παράγεται από ξενοδοχεία, τα οποία πετούν τα προϊόντα υγιεινής που παρέχονται στους επισκέπτες.

Η ΜΚΟ έχει στήσει ένα δίκτυο ξενοδοχείων στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Μονακό. Σήμερα, συνεργάζεται με 235 ξενοδοχεία, τα οποία παραδίδουν το χρησιμοποιημένο σαπούνι για να βοηθήσουν το πρόγραμμα. Η ομάδα, στη συνέχεια, τα επεξεργάζεται σε εργαστήρια, στα οποία εργάζονται άτομα με ειδικές ικανότητες. Χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα φτιαγμένα από μεταχειρισμένο εξοπλισμό κουζίνας, όπως τρίφτη τυριού, για να το καταφέρουν.

Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και άλλων πολλών ΜΚΟ, η SapoCycle έχει παραδώσει πάνω από 150.000 σαπούνια σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Φανταστείτε την ποσότητα των σαπουνιών που θα στέλνονταν στην Αφρική και σε άλλες χώρες, αν η συλλογή γινόταν κι από άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και άλλων ηπείρων όπως της Αμερικής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SapoCycle (@sapocycle)

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/03/30/the-company-saving-lives-by-handing-out-soap-from-luxury-hotels

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε