Sir David Attenborough: 5 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί ο πλανήτης

Στις επόμενες δεκαετίες, η ανθρωπότητα θα πρέπει να πετύχει μια βιώσιμη ύπαρξη στη Γη. Αλλά πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Sir David Attenborough: 5 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί ο πλανήτης

Στις επόμενες δεκαετίες, η ανθρωπότητα θα πρέπει να πετύχει μια βιώσιμη ύπαρξη στη Γη. Αλλά πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Στα τελευταία ντοκιμαντέρ του David Attenborough παρουσιάζεται όχι μόνο η απλή ομορφιά της φύσης, αλλά ο σπουδαίος παρουσιαστής μας φέρνει αντιμέτωπους με τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουμε στην επιβίωση του πλανήτη ή στην απόλυτη καταστροφή του. Αν και τα περισσότερα ντοκιμαντέρ μας αφήνουν με μια αίσθηση έκπληξης και έμπνευσης, ο Sir David Attenborough, master στο είδος του μας αφήνει και μια αίσθηση ενοχής.

Ο ίδιος αναφέρει: «20.000 χρόνια πριν, η ανθρωπότητα συνίστατο από λιγότερους από 1 εκατομμύριο τροφοσυλλέκτες σε όλο τον πλανήτη. Ζούσαμε από τους πόρους που μας προσφέρονταν σε ισορροπία με τη φύση. Αλλά δεν είναι μια εύκολη ζωή.

Advertisment

Η φύση καθόριζε την επιβίωσή μας. Χρησιμοποιήσαμε τον νου μας για να προκαλέσουμε την πραγματικότητα. Οι πληθυσμοί μας άκμαζαν, όπως και οι απαιτήσεις μας. Κάθε φορά που ένα νέο πρόβλημα εμφανιζόταν, εμείς το λύναμε, αλλάζοντας ολόκληρη την επιφάνεια της Γης στη διαδικασία».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Και τώρα, έχουμε αλλάξει τον κόσμο τόσο εμφανώς που οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι η Γη έχει εισέλθει σε μια νέα φάση ύπαρξης. Καλωσήρθατε στην Ανθρωπόκαινο Εποχή, την εποχή των ανθρώπων. Τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Τώρα εμείς είμαστε που καθορίζουμε την επιβίωση της φύσης».

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Αλλά προφανώς ο άνθρωπος δεν σκέφτεται την επιβίωση της φύσης. Δρα λαίμαργα και άπληστα. Έχει αφανίσει πολιτισμούς, χλωρίδα και πανίδα. Ο Attenborough προειδοποιεί, αλλά και υποδεικνύει ότι υπάρχουν τρόποι να αλλάξουμε την πορεία καταστροφής στην οποία έχει μπει ο πλανήτης και μαζί με αυτόν και εμείς.

Advertisment

Προτείνει 5 βασικές αρχές και λύσεις για να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας κάτω από την ομπρέλα ενός και μόνο στόχου:

1. Ενεργειακή επανάσταση: Μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα και αντικαθιστώντας τα με ανανεώσιμες πηγές θα επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και την οξίνιση των ωκεανών και θα δημιουργήσουμε και πάλι φρέσκο, καθαρό αέρα για όλους.

2. Διατροφική επανάσταση: Αναβαθμίζοντας την αποδοτική παραγωγή τροφών και μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος. Θα χρειαστεί να πάρουμε λιγότερο χώρο απ’ όσο έχουμε τώρα, που σημαίνει περισσότερη πράσινη γη, λιγότερη αποψίλωση δασών και μικρότερες απαιτήσεις φρέσκου νερού. Έτσι, θα τραφούν περισσότεροι άνθρωποι, θα είναι πιο υγιείς και θα έχουν πρόσβαση σε τροφή.

3. Διαχείριση των ωκεανών: Ένα παγκόσμιο δίκτυο ζωνών απαγόρευσης αλιείας και άλλοι περιορισμοί στα διεθνή ύδατα θα αποκαταστήσουν την υγεία των ωκεανών ώστε να εμφανιστούν και πάλι τα ψάρια.

4. Επιστροφή της άγριας ζωής: Χρειάζεται να ξαναβρούμε τα χαμένα και σπασμένα κομμάτια της αλυσίδας. Ο πληθυσμός της άγριας χλωρίδας και πανίδας χρειάζεται να αναγεννηθεί.

Ο Sir David αναφέρει μια βασική αρχή που διατρέχει όλες τις υπόλοιπες και είναι το 5ο και κυριότερο στοιχείο που χρειάζεται να θυμόμαστε και με το οποίο πρέπει να πορευόμαστε: η φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και η σπουδαιότερη έμπνευσή μας.

Πηγή:

brightvibes.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση