3 βήματα για να σταματήσετε την εξάντληση της τηλεργασίας (Βίντεο)

Πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, πολλές βιντεοκλήσεις και πολύ λίγα όρια κάνουν τη δουλειά από το σπίτι δύσκολη για όλους μας.

3 βήματα για να σταματήσετε την εξάντληση της τηλεργασίας (Βίντεο)

Πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, πολλές βιντεοκλήσεις και πολύ λίγα όρια κάνουν τη δουλειά από το σπίτι δύσκολη για όλους μας. Η ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας Μόρρα Άαρονς-Μέλε μοιράζεται ειλικρινείς συμβουλές σχετικά με το τι μπορείτε να μάθετε από τους εσωστρεφείς ανθρώπους στη ζωή σας για να προστατεύσετε την ενέργεια και τα όριά σας.

00:00
Ίσως σκέφτεστε ότι η τηλεργασία είναι το όνειρο του εσωστρεφή: είστε στο σπίτι σας κρυμμένοι πίσω από τον υπολογιστή, φορώντας πιθανώς πιτζάμες. Η αλήθεια όμως είναι, για πολλούς εσωστρεφείς, η τηλεργασία είναι κάτι σαν εφιάλτης.

00:13
[TED: Ο Τρόπος Που Δουλεύουμε]

00:15
[Με την υποστήριξη του Dropbox]

00:17
Τώρα που η πανδημία έδιωξε πολλούς από τα γραφεία, ενοχλούμαστε από τους νέους κανόνες της τηλεργασίας: πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, η έλλειψη ορίων ανάμεσα σε δουλειά και σπίτι, ατελείωτες βιντεοκλήσεις. Ό,τι δυσκολεύει τους εσωστρεφείς κατά την τηλεργασία δυσκολεύει τους πάντες.

00:35
Το χειρότερο κομμάτι της τηλεργασίας είναι, μακράν, οι βιντεοκλήσεις. Το να είστε μπροστά στην κάμερα είναι σαν παράσταση. Ένας κακός προγραμματισμός σημαίνει ότι είστε στη σκηνή για οχτώ ώρες κάθε μέρα. Λείπουν τα στοιχεία που θα βοηθούσαν να καταλάβετε τους υπόλοιπους. Το να κοιτάτε κεφάλια χωρίς σώμα μπροστά στην οθόνη είναι απλά μια θολή απομίμηση της αληθινής ανθρώπινης επαφής. Το κοινωνικό άγχος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όταν είστε μπροστά σε μια κάμερα, μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί το κοινωνικό σας άγχος. Χρειάζεται ενέργεια για να είστε παρόντες. Το κλειδί για να ελέγξετε την τηλεργασία είναι να προφυλάξετε την ενέργειά σας.

01:13
Πρώτον, δώστε βάση στο τελετουργικό και στη ρουτίνα σας. Όσο κι αν μισούσαμε τις μετακινήσεις, ήταν ένα τελετουργικό που έθετε όρια ανάμεσα σε δουλειά και σπίτι. Το χρειαζόμαστε αυτό. Για πολλούς από μας, τα διαλείμματα που είχαμε μέσα στη μέρα — να βάλουμε μια κούπα καφέ ή μια κουβέντα με έναν συνάδελφο — έχουν εκλείψει πια. Για μένα, αυτά τα τελετουργικά είναι όταν συγκεντρώνω την ενέργειά μου, μπαίνω στον ρόλο μου και δημιουργώ την κατάλληλη ψυχολογία για να βουτήξω. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε διαλείμματα και όρια στο σπίτι; Το κλειδί είναι να έχετε στόχο. Θα μπορούσε να είναι η μουσική ή ο φωτισμός, μια κουβέντα με έναν φίλο. Μπορείτε να κάνεις μια βόλτα στο τετράγωνο μια συγκεκριμένη ώρα ή να κάνετε διατάσεις ή ασκήσεις αναπνοής πριν καθίσετε — οτιδήποτε χρειάζεται για να οριοθετήσετε τη μετάβαση από τη δουλειά στο σπίτι.

02:00
Δεύτερον, πρέπει να διαχειριστούμε τον ρυθμό, τον τόπο και τον χώρο μας. Ο ρυθμός αφορά στη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων που ξοδεύουν ενέργεια και σ’ αυτές που σας τονώνουν. Μπορείτε να προγραμματίσετε λιγότερες βίντεο κλήσεις, γιατί θυμηθείτε, είναι παραστάσεις. Μπορείτε να προγραμματίσετε την ύπαρξη προσωπικού χρόνου μετά τις παραστάσεις. Η Όπρα το κάνει αυτό, όπως πολλοί εσωστρεφείς καλλιτέχνες και διευθύνοντες σύμβουλοι. Λάβετε υπόψιν τις ώρες της μέρας. Σκεφτείτε πότε μπορείτε να συγκεντρώσετε την ενέργειά σας για να είσαι παρόντες και κρατήστε κάποιες ώρες για ήσυχη εργασία.

02:33
Σχετικά με τον τόπο, χρησιμοποιήστε τον χώρο εργασίας σας για να δυναμώσετε την οριοθέτηση. Ακόμα κι αν το γραφείο είναι στην κουζίνα σας, καντε το να μοιάζει με χώρο εργασίας. Σχετικά με τον χώρο, φυλάξτε προσωπικό χρόνο καθημερινά. Αυτό συμπεριλαμβάνει χρόνο χωρίς τα παιδιά. Είναι κλειδί για να αποφύγετε την εξάντληση.

02:52
Τέλος, αν είστε μάνατζερ, έχετε έναν ειδικό ρόλο να παίξετε για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να προφυλάξουν ρυθμό, χώρο και τόπο. Διαχειριστείτε τον χώρο κατά τις βίντεο κλήσεις. Ακόμα και από μακριά, οι ομιλητικοί εξωστρεφείς τείνουν να επιβάλλονται. Για να δημιουργήσετε χώρο όπου ακούγονται όλοι, φτιάξτε προγράμματα, ορίστε κανόνες για τις παρουσιάσεις και ελαχιστοποιήστε τον καταιγισμό ιδεών. Ο ιδεοκαταιγισμός μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό άγχος, και να κομπλάρει τους εσωστρεφείς. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε έναν κοινό χώρο όπου θα γράφουν τις ιδέες τους πριν τον καταιγισμό των ιδεών.

03:24
Προτιμήστε τις τηλεφωνικές κλήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι επικοινωνούμε με περισσότερα συναισθήματα και αποχρώσεις μέσω του ήχου. Δοκιμάστε την ασύγχρονη επικοινωνία για πιο περίπλοκα και προκλητικά τετ α τετ. Κλέψτε αυτήν την ιδέα από τον συγγραφέα Ρόμπερτ Γκλέιζερ: γράψτε ένα φωνητικό ή βίντεο μήνυμα εξηγώντας την οπτική σας και στείλτε το σε έναν συνεργάτη. Έτσι, θα μπορεί να απαντήσει στον δικό του χρόνο.

03:50
Μαζί με όλες τις προκλήσεις που έχουμε τώρα, έχουμε και μια ευκαιρία. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, για αυτό μη μεταφέρετε παλιές συνήθειες και κουλτούρες στην τηλεργασία. Φτιάξτε κάτι καλύτερο. Για αρχή, ρωτήστε τους εσωστρεφείς στο γραφείο πώς είναι η ιδανική τους μέρα και ξεκινήστε από εκεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε