6 είδη πλαστικού που διαφέρουν ως προς τη δυνατότητα ανακύκλωσης – Πόσο επικίνδυνα είναι για τον πλανήτη

Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού για το καλό του πλανήτη.

5 είδη πλαστικού που διαφέρουν ως προς τη δυνατότητα ανακύκλωσης – Πόσο επικίνδυνα είναι για τον πλανήτη

Το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί μία έως 10 φορές, ανάλογα με τον τύπο, αν και οι περισσότεροι τύποι μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο μία φορά. Το πλαστικό μετά την κατανάλωση μετατρέπεται συχνά σε συνθετικές ίνες, μονωτικά υλικά και δοχεία – ό,τι κι αν γίνει, όμως, θα είναι αναπόφευκτα αντικείμενο χαμηλότερης ποιότητας από το αρχικό προϊόν, γι’ αυτό και ονομάζεται “ανακύκλωση προς τα κάτω”.

Επειδή η διαδικασία θέρμανσης συρρικνώνει τις αλυσίδες πολυμερών, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του πλαστικού, ένα μπουκάλι νερού δεν μπορεί απλώς να μεταμορφωθεί σε άλλο μπουκάλι νερού – ή σε οτιδήποτε άλλο κατάλληλο για τρόφιμα, σύμφωνα με τις αυστηρές απαιτήσεις συσκευασίας. Ωστόσο, ορισμένα πλαστικά έχουν περισσότερες δυνατότητες ανακύκλωσης από άλλα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ASTM D7611, τα πλαστικά μπορούν να ταξινομηθούν στους έξι πιο συνηθισμένους τύπους, οι οποίοι αναγνωρίζονται από έναν κωδικό στο κέντρο του γνωστού ανάγλυφου τριγώνου. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της ανακυκλωσιμότητας του καθενός.

6 είδη πλαστικού που διαφέρουν ως προς τη δυνατότητα ανακύκλωσης

1. PET

Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, συντομογραφία PET ή PETE, χρησιμοποιείται συνήθως για μπουκάλια ποτών και δοχεία τροφίμων. Παρόλο που το ποσοστό ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια PET είναι μικρό (29% μόνο στις ΗΠΑ), η κατηγορία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανακυκλώσιμη σε σύγκριση με άλλους τύπους – είναι σε θέση να αντέξει τη διαδικασία ανακύκλωσης αρκετές φορές, ανάλογα με το πώς το χειριζόμαστε μετά την κατανάλωση.

Όταν το πλαστικό ΡΕΤ μετατρέπεται σε δοχείο που δεν προορίζεται για τρόφιμα, μπορεί να αντέξει έναν δεύτερο ή τρίτο κύκλο ανακύκλωσης, αλλά όταν περιστρέφεται σε πολυεστερικές ίνες – όπως συμβαίνει συχνότερα – τότε η ανακύκλωσή του γίνεται πιο δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει επί του παρόντος ανακύκλωση υφασμάτων μετά την κατανάλωση σε μεγάλη κλίμακα.

2. HDPE

Το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών για ποτά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, λάδια κινητήρα και απορρυπαντικά πλυντηρίου. Ανακυκλώνεται ελαφρώς συχνότερα από το πλαστικό ΡΕΤ (29,3% έναντι 29,1% του χρόνου στις ΗΠΑ). Τα πλαστικά HDPE συλλέγονται από τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης και συχνά μετατρέπονται σε στυλό, σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων και παιχνίδια. Το πάχος και η ανθεκτικότητά του το καθιστούν ευκολότερο προς ανακύκλωση.

3. PVC

Το χλωριούχο πολυβινύλιο – το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το ψεύτικο δέρμα και τα βινυλικά δάπεδα- δεν ανακυκλώνεται τόσο συχνά. Είναι πιο δύσκολο να διασπαστεί για επανεπεξεργασία επειδή αποτελείται από τόσες πολλές διαφορετικές ενώσεις και πρόσθετα και, ως αποτέλεσμα, μόνο το 65% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει πρόσβαση στην ανακύκλωση φιαλών PVC και ακόμη λιγότερο, το 47%, στην ανακύκλωση μη φιαλών PVC.4. Κάποιες εξελιγμένες διαδικασίες μπορούν να διαχωρίσουν αυτές τις ενώσεις και να δημιουργήσουν νέο PVC για πράγματα όπως σωλήνες, χαλιά και περιφράξεις, αλλά η δυσκολία και η πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας καθιστούν απίθανο οι ενώσεις να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν την ανακύκλωση περισσότερες από μία φορές.

4. LDPE

Το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας είναι το μαλακό πλαστικό “μιας χρήσης” που συχνά καταλήγει στον ωκεανό, όπου η θαλάσσια ζωή το μπερδεύει με τροφή. Οι σακούλες παντοπωλείου, οι σακούλες σάντουιτς και τα περιτυλίγματα κατασκευάζονται από αυτό. Συνήθως, το LDPE μπορεί να ανακυκλωθεί μόνο μία φορά, επειδή η ποιότητά του είναι τόσο υποβαθμισμένη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την επεξεργασία χαλιών, για επενδύσεις σκουπιδοτενεκέδων και παρόμοια αντικείμενα μιας χρήσης.

5. PP

Από πολυπροπυλένιο είναι κατασκευασμένα τα σκληρά μπουκάλια φαρμάκων, τα δοχεία αποσμητικών, ο ιατρικός εξοπλισμός και τα καπάκια φιαλών. Το PP μπορεί να ανακυκλωθεί τέσσερις φορές -σε ίνες ρούχων, σκούπες, τσουγκράνες κήπου και άλλα παρόμοια – ωστόσο, μόνο περίπου το 1% αυτού ανακυκλώνεται παρά το γεγονός ότι το 70% των Αμερικανών έχει πρόσβαση στην ανακύκλωση μπουκαλιών και βάζων PP και το 48% έχει πρόσβαση στην ανακύκλωση φλιτζανιών, μπολ και δίσκων PP4.

6. PS

Το πολυστυρένιο, η κατηγορία που περιέχει το φελιζόλ, θεωρείται ευρέως το λιγότερο φιλικό προς τον πλανήτη πλαστικό. Είναι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ποτήρια μιας χρήσης, τα δοχεία φαγητού και τα κουτιά των αυγών. Το παραδοσιακό PS δεν είναι ανακυκλώσιμο επειδή σχηματίζεται από υγρό υδρογονάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί με τις συνήθεις μεθόδους ανακύκλωσης- ωστόσο, το διογκωμένο πολυστυρένιο (EPS), ένα άκαμπτο κυψελοειδές πλαστικό που χρησιμοποιείται για τη μόνωση κτιρίων και τη συσκευασία ηλεκτρονικών συσκευών, είναι.

Πηγή:

www.treehugger.com/how-many-times-can-plastic-be-recycled-5184396

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε