,

Η Μπολόνια τιμά τους Γιώργο Σεφέρη και Διονύσιο Σολωμό δίνοντας τα ονόματά τους σε δύο κήπους

Η πόλη τιμά δύο ποιητές που αγάπησαν και τις δύο χώρες και που ανέδειξαν τη γλώσσα τους.

Η Μπολόνια τιμά τους Γιώργο Σεφέρη και Διονύσιο Σολωμό δίνοντας τα ονόματά τους σε δύο κήπους

Δύο κήποι στην περιοχή Σαν Ντονάτο –Σαν Βιτάλε της Μπολόνια πήραν πλέον τα ονόματα των διάσημων ποιητών, του Γιώργου Σεφέρη και του Διονυσίου Σολωμού σε μια ειδική τελετή, στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Η πόλη θέλησε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει δύο πρόσωπα που είχαν σχέσεις και με την Ιταλία και που έχουν αφήσει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο.

Ο κ. Χρυσουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, διατηρούν μακραίωνες σχέσεις πολιτιστικής αλληλεπίδρασης που είναι καλά εδραιωμένες με αμοιβαίες ανταλλαγές πολιτισμικών αγαθών και αυθεντικά βιώματα διακρατικής φιλίας και πολιτιστικής συνεργασίας.

Advertisment

Επιπλέον, ανέφερε ότι η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προβάλλει και στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των πολιτιστικών μας σχέσεων με άλλες χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση με την Ιταλία. Έτσι, «η φίλη πόλη της Μπολόνια και ο εκλεκτός της δήμαρχος, αποφάσισε, δύο κήποι της να πάρουν το όνομά τους από δύο Έλληνες πολίτες του πνεύματος»: τον Γιώργο Σεφέρη, διεθνώς αναγνωρισμένο και νομπελίστα ποιητή, και τον Διονύσιο Σολωμό, που οραματίστηκε τον Ύμνο στην Ελευθερία υπό την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας.

Με αυτό τον τρόπο, οι δύο κήποι σε αυτή την περιοχή της Μπολόνια θα είναι πια δύο τόποι νοητής σύνδεσης και συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στο τέλος της ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη την ελληνική κοινότητα Εμίλια – Ρομάνα για τη συμβολή της στην εν λόγω πρωτοβουλία και ευχαρίστησε τις ιταλικές αρχές για την τιμητική αυτή αναγνώριση, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή τελετή ονοματοδοσίας αποτελεί παράδειγμα προώθησης του πνεύματος φιλίας και πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, ο δήμαρχος της Μπολόνια, Βιρτζίνιο Μερόλα, ο πρόεδρος της περιοχής Σαν Ντονάτο – Σαν Βιτάλε, Δρ Σιμόνε Μπορσάρι και η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Εμίλια – Ρομάνα, Έλενα Μέτσιου.

Advertisment

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε το 1798 και απεβίωσε το 1857. Οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» έγιναν ο εθνικός ύμνος της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου. Υπήρξε κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής και μέσα από το έργο του διατήρησε και μετέδωσε στους υπόλοιπους Έλληνες την προγενέστερη ποιητική παράδοση, όπως την κρητική λογοτεχνία και το Δημοτικό τραγούδι. Ο Σολωμός σπούδασε στην Ιταλία νομική  και θαύμαζε την ιταλική γλώσσα σε σημείο να τη μιλάει άπταιστα. Μάλιστα, έγραφε ποιήματα στα ιταλικά. Η ημερομηνία θανάτου του ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε το 1900 και απεβίωσε το 1971. Υπήρξε ποιητής αλλά και Έλληνας διπλωμάτης. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Το 1963 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Ιούνιο του 1965 επίτιμος διδάκτωρ του Πρίνστον. Είχε πλέον γίνει διεθνώς γνωστός για το έργο του.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση