,

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: 7 στοιχεία που την προκαλούν και πώς να την αντιμετωπίσετε

Όχι, η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη το καλοκαίρι. Για πολλούς ανθρώπους, οι ζεστές, μεγάλες, λαμπερές μέρες μπορούν να προκαλέσουν έντονη σύγχυση και θλίψη.

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: 7 στοιχεία που την προκαλούν και πώς να την αντιμετωπίσετε

Όχι, η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη το καλοκαίρι. Έτσι σας έχουν πείσει να πιστεύετε τόσα τραγούδια, τόσες ταινίες και οι φίλοι σας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το καλοκαίρι δεν είναι τόσο διασκεδαστικό. Οι ζεστές, μεγάλες, λαμπερές μέρες μπορούν να προκαλέσουν έντονη σύγχυση και θλίψη.

7 στοιχεία που προκαλούν καλοκαιρινή κατάθλιψη και πώς να τα αντιμετωπίσετε

1. Συμπτώματα εποχιακής κατάθλιψης

Αν οι κιρκάδιοι ρυθμοί διαταραχθούν, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει γενικότερη δυσανασχέτηση, ακόμα κι αν είναι για λίγες ώρες ή μέρες. Η εποχιακή κατάθλιψη που συχνά αναφέρουμε το χειμώνα ισχύει και για το καλοκαίρι. Εμφανίζεται ως ταραχή και αναστάτωση, παρά ως λήθαργος (που συμβαίνει το χειμώνα). Αν δεν νιώθετε ο εαυτός σας και δεν έχετε διάθεση να φάτε, να κοιμηθείτε ή να ακολουθήσετε τη συνηθισμένη ρουτίνα σας, τότε είναι καλύτερα να μιλήσετε σε έναν ψυχολόγο.

Λύση: Οι ειδικοί μπορεί να σας συστήσουν να πάρετε αντικαταθλιπτικά και να κάνετε αυτό που νιώθετε χωρίς να πιέζεστε, να μείνετε μακριά από τη ζέστη και όλα όσα σας προκαλούν αναστάτωση. Αν νιώθετε άσχημα για πολλές μέρες, μην το αγνοήσετε.

2. Το χάσμα των προσδοκιών

Αν έχετε «χτίσει» κάτι στο νου σας – τέλειες διακοπές, τέλειες γνωριμίες, έρωτες, φίλοι, ανεμελιά – μπορεί να απομακρύνεστε λίγο από την πραγματικότητα. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτή και τις προσδοκίες θα σας προκαλέσει απογοήτευση, στρες, ακόμα και κατάθλιψη.

Λύση: Αν περιμένετε την τελειότητα, δεν θα τη βρείτε. Ούτε το καλοκαίρι. Αντιθέτως, ετοιμαστείτε για κάποια απρόοπτα, πιθανές ακυρώσεις ή αλλαγή πλάνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσετε και πάλι όμορφα. Αλλά αν και πάλι νιώθετε πολύ άσχημα με το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο.

3. Γενικότερη αίσθηση σύγχυσης

Η ζωή είναι πιο θορυβώδης το καλοκαίρι – τα παιδιά τρέχουν φωνάζοντας, ο κόσμος βγαίνει, παντού εκδηλώσεις – ακόμα και τα ρούχα είναι τόσο λαμπερά και έντονα. Αυτή η κακοφωνία μπορεί να σας επηρεάζει αρκετά, αν είστε ήδη κουρασμένοι, φορτισμένοι ή χρειάζεστε λίγη ησυχία.

Λύση: Σχεδιάστε τις καλοκαιρινές μέρες και διακοπές σας έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρόνο ηρεμίας και σιωπής, αν αυτό είναι που θέλετε. Υπάρχουν εναλλακτικοί τύποι διακοπών και σίγουρα όμορφα μέρη, άδεια από τουρίστες. Περιορίστε την καφεΐνη, τις ηλεκτρονικές συσκευές και άλλους περισπασμούς.

4. Αλλαγή ρουτίνας

Η καθημερινότητά σας γεμίζει από συναδέλφους που φεύγουν για διακοπές, που επιστρέφουν και διηγούνται το πώς πέρασαν. Η δομή της καθημερινότητας αλλάζει, είτε με λιγότερη εργασία, είτε με περισσότερη λόγω αδειών. Λογικό να νιώθετε έξω από τα νερά σας.

Λύση: Μη βυθίζεστε μέσα στο στρες και στη σύγχυση. Πάρτε κι εσείς την άδειά σας και κάντε αυτό που θέλετε και όχι ότι αναμένεται να κάνετε. Αυτό μπορεί να είναι να μείνετε σπίτι, να περιπλανηθείτε στην πόλη ή να πάτε σε ένα ησυχαστήριο, που κανένας δεν θα το σκεφτόταν.

5. Καταιγισμός αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι έχουν καλύτερη οικογένεια, σκύλο, αυλή, εξοχικό, διακοπές. Αν τα λαμβάνετε σοβαρά όλα αυτά που βλέπετε, θα νιώσετε θλίψη και απογοήτευση.

Λύση: Σηκώστε το κεφάλι σας από την οθόνη του κινητού σας, από τον υπολογιστή σας και δείτε την αληθινή εκδοχή όλων αυτών. Όλοι αυτοί δεν πρόκειται να δημοσιεύσουν τον καυγά με το σύζυγο, τις αναποδιές που τους έτυχαν στις διακοπές ή την άσχημη διάθεσή τους. Κανείς δεν έχει την τέλεια ζωή. Στραφείτε προς τη δική σας ζωή και πώς μπορείτε να τη βελτιώσετε.

6. Δυσανασχέτηση με την εικόνα του σώματος

Αν νιώθετε άβολα με το σώμα σας, είναι επειδή η μόδα και οι εταιρίες θέλουν να νιώθετε έτσι. Θέλουν να κυνηγάτε το τέλειο σώμα, τα τέλεια ρούχα, το τέλειο στυλ.

Λύση: Δεδομένων των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που θέτονται από τα μέσα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εικόνα του σώματος πυροδοτεί την κατάθλιψη κυρίως για τις γυναίκες το καλοκαίρι. Αλλά αντί να εστιάζετε στα αρνητικά σας σημεία, εστιάστε στο πώς να είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας. Βρείτε καλοκαιρινά ρούχα που να κολακεύουν τα δυνατά σας σημεία και να καμουφλάρουν εκείνα που δεν θέλετε να τονίζονται.

7. Οικονομικά προβλήματα

Διακοπές, φροντίδα των παιδιών, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γάμοι, βαφτίσια. Το καλοκαίρι είναι πολυέξοδο και όλοι αναμένεται να βρούμε τον τρόπο να τα βγάλουμε πέρα. Η ανησυχία για την οικονομική σας κατάσταση είναι σίγουρα ένας λόγος που μπορεί να επιδεινώνει ή να προκαλεί την καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Λύση: Επιλέξτε εκείνες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που θα είναι πραγματικά ουσιαστικές και σημαντικές για εσάς, ώστε να τις χάσετε. Αν νιώθετε υποχρέωση, μην το κάνετε, εξηγήστε ότι σας έτυχε κάτι έκτακτο. Μην πιέζεστε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε