, ,

Η πορτογαλική Μαδέρα διαθέτει ένα χωριό για τους ψηφιακούς νομάδες με δωρεάν διαδίκτυο και γραφεία

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που όμως φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, αφού οι ψηφιακοί νομάδες έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Η πορτογαλική Μαδέρα διαθέτει ένα χωριό για τους ψηφιακούς νομάδες με δωρεάν διαδίκτυο και γραφεία

Το πορτογαλικό νησί της Μαδέρα, που κέρδισε το βραβείο «Leading Island Destination» της Ευρώπης για πέμπτη συνεχή χρόνια, έχει θέσει ως στόχο του να επωφεληθεί από την αύξηση του αριθμού ενός μοναδικού είδους ταξιδιωτών – των ψηφιακών νομάδων – χτίζοντας μια πόλη εξ ολοκλήρου για τη διαμονή τους.

Καθώς ο COVID-19 ανάγκασε εκατομμύρια εργαζόμενους να ασχοληθούν με την τηλεργασία, όταν έφτασαν εκεί, διαπίστωσαν ότι η περιοχή ήταν ήδη κατοικημένη από ανθρώπους τύπου Anthony Bourdain που ταξιδεύουν όλο το χρόνο και εργάζονται από τους υπολογιστές τους.

Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η αγορά είχε αυξηθεί από την άνοδο της τηλεργασίας και ότι η συγκλονιστική ομορφιά του νησιού θα ήταν βαθιά ελκυστική για τους ψηφιακούς νομάδες, η Μαδέρα δημιούργησε το Digital Nomad Village (το χωριό του ψηφιακού νομά), ένα μέρος με γρήγορο διαδίκτυο, αποκλειστική ξενοδοχειακή ιδιοκτησία, εκδηλώσεις της κοινότητας και έναν δωρεάν χώρο γραφείων.

Το σημείο βρίσκεται στο ήσυχο Ponta do Sol στη νότια ακτή, με θέα στον Ατλαντικό και σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Funchal. Το πιλοτικό πρόγραμμα για το χωριό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Τα νησιά Μαδέιρα διαθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες με τη φυσική τους ομορφιά, τις δραστηριότητες στη φύση, την κουλτούρα και τις φανταστικές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του χωριού. «Υπήρξε επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προσέλκυση αυτής της αγοράς, προκειμένου να γίνει η Μαδέρα γνωστή και ως ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να εργαστεί κανείς εξ αποστάσεως».

Η ιδέα αυτή εγκαινιάζεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Μαδέρας, το StartUp Madeira και τον αναγνωρισμένο ψηφιακό νομά Gonçalo Hall. Η κοινότητα φιλοξενεί έως και 100 νομάδες κάθε φορά και οι κάτοικοι πρέπει να δεσμευτούν ότι θα μείνουν για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ένα νησί που ηγείται στον τομέα της καινοτομίας

Η ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιών σε νησιά είναι έντονα ανταγωνιστική, με τοποθεσίες όπως οι Αζόρες και τα ηφαίστειά τους, η Σικελία με το φαγητό και τον πολιτισμό της, τα ελληνικά νησιά με τη μακρά ιστορία τους και η Κύπρος να μάχονται για μερίδιο αγοράς κάθε περίοδο διακοπών. Παρ’ όλα αυτά, η Μαδέρα θεωρείται εδώ και χρόνια ο καλύτερος νησιωτικός προορισμός στην Ευρώπη.

Στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Καζαμπλάνκα, το πορτογαλικό νησί φιλοξενεί ένα τοπίο που είναι ταυτόχρονα άγριο και ήπιο – και μοιάζει περισσότερο με την Καραϊβική από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και μπορεί κανείς να βρει αρκετά ζεστές θάλασσες. Το πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος, το ορεινό τοπίο και τα δάση που καλύπτουν το 20% του κύριου νησιού καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαδέρα με φυσική ομορφιά.

Τα δάση στη Μαδέρα δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο στη Γη. Το Laurissilva, ή δάσος δάφνης, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και εξαιρετικό απομεινάρι ενός παλαιότερα διαδεδομένου τύπου δάσους που κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης πριν από 15-40 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/madeira-portugal-digital-nomad-village-remote-workers

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε