Η επιλογή να κοιμόμαστε ή όχι με το κατοικίδιό μας είναι πολύ προσωπική. Αν δεν κοιμάστε μαζί του τώρα, αλλά σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από αυτή τη συνήθεια, μπορείτε να το δοκιμάσετε κάποια βράδια και να δείτε πώς θα νιώσετε τόσο εσείς όσο και εκείνο. Γενικά, προτείνεται συνήθως να το δοκιμάζουμε για δύο βράδια στη σειρά ώστε το κατοικίδιό μας να μη συνηθίσει πριν αποφασίσουμε.
Επίσης, θα θέλετε να ορίσετε ορισμένους «κανόνες» για τους χνουδωτούς σας φίλους. Θα κοιμούνται κάτω από τα σκεπάσματα; Ποιος τα θέλει στο κρεβάτι (τα ζώα προτιμούν τις αγκαλιές, οπότε πιθανότατα να μην κοιμούνται μακριά σας); Ροχαλίζουν;
Advertisment
Ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο εξετάζει πώς τα εκπαιδευμένα ζώα, αλλά και τα κατοικίδια γενικά μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτική βοήθεια για άτομα που ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, όπως ναρκοληψία, εφιάλτες, διάφορες παραϋπνίες και από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. Το άρθρο είναι της Dr. Mary Rose από το Πανεπιστήμιο του Baylor.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τα κατοικίδια ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις για τέτοιου είδους προβλήματα ύπνου, ειδικά οι σκύλοι. Πρόκειται δυστυχώς για ένα θέμα που παραβλέπεται, αγνοείται και υποτιμάται ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις θεραπείες ύπνου. Αλλά αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πραγματικά συναρπαστικά και πολλά υποσχόμενα για την συμπερίληψη των αγαπημένων μας ζώων στην αντιμετώπιση αυτού του εύρους προβλημάτων.
Αποφρακτική άπνοια στον ύπνο
Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις σκύλων όπου εκπαιδεύονται να ειδοποιούν τους χρήστες μασκών CPAP, όταν αυτές φύγουν από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, βοηθώντας τους ασθενείς να βελτιώσουν την διάρκεια του ποιοτικού ύπνου χωρίς την ταλαιπωρία των αφυπνίσεων. Η χρήση CPAP είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την αποφρακτική άπνοια.
Advertisment
Στη μελέτη περίπτωσης που περιγράφει το άρθρο, μια ασθενής με αποφρακτική άπνοια ένιωθε δυσφορία και κλειστοφοβία όταν φορούσε τη μάσκα και συχνά την αφαιρούσε ασυνείδητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στο να νιώσει πιο άνετα με τη μάσκα. Ο σκύλος της ασθενούς εκπαιδεύτηκε να τοποθετεί την πατούσα του πάνω στη μάσκα της όταν άρχισε εκείνη να την τραβά ώστε να την κρατήσει στη θέση της χωρίς να ξυπνά την ασθενή. Ο σκύλος είχε επίσης εκπαιδευτεί να ειδοποιεί την ασθενή όταν εκείνη είχε ήδη βγάλει τη μάσκα.
Παραϋπνίες
Η ίδια ασθενής εμφάνιζε επίσης παραϋπνίες, συγκεκριμένα εφιάλτες, υπνοβασία και επιθετικότητα όταν οι συγκάτοικοί της προσπαθούσαν να την ξαναπάνε στο κρεβάτι της. Τραυματιζόταν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπνοβασίας. Τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία δεν την ανακούφιζαν από τις επικίνδυνες παραϋπνίες. Ο σκύλος της εκπαιδεύτηκε να την ανακατευθύνει επιτυχώς και να της κλείνει το δρόμο ώστε να μην βγαίνει από το υπνοδωμάτιο όταν εκείνη υπνοβατούσε.
Οι παραϋπνίες, όπως η υπνοβασία, ο τρόμος και η διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου REM, αποτελούν κίνδυνο για τον κοιμώμενο, τον/τη σύντροφό του και τους συγκατοίκους, αλλά και για τα κατοικίδια. Έχουν γίνει αναφορές για τραυματισμό κατοικιδίων που κοιμούνταν μαζί με τέτοιους ασθενείς. Η εκπαίδευση ζώων για τη στήριξη και προστασία των ανθρώπων τους κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων παραϋπνιών φαίνεται να έχει εξαιρετικές δυνατότητες ως μη φαρμακευτική θεραπεία.
Ναρκοληψία
Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που πλήττει την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης. Τα άτομα με ναρκοληψία συχνά εμφανίζουν έντονα διαταραγμένο και κουραστικό νυχτερινό ύπνο. Η ναρκοληψία μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά αποκοιμιούνται ξαφνικά και ανεξέλεγκτα ενώ κινούνται, νιώθουν έντονη κόπωση, έχουν εφιάλτες και συναισθηματικό στρες. Αυτά τα συμπτώματα δημιουργούν προκλήσεις για την κοινωνική και συναισθηματική υγεία και λειτουργικότητα, όπως επίσης και κινδύνους για τον σωματικό τραυματισμό.
Οι σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίσουν τα σημάδια επικείμενης κρίσης ύπνου και να προειδοποιήσουν τον ασθενή. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να προστατεύουν τους ασθενείς από πτώσεις και τραυματισμούς.
Εφιάλτες
Οι εφιάλτες είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, που συχνά εμφανίζεται από έναν συνδυασμό αιτιών και παραγόντων. Οι επίμονοι ή χρόνιοι εφιάλτες συνδέονται συχνά με διαταραχή μετατραυματικού στρες και αγχώδεις διαταραχές. Ειδικά εκπαιδευμένα ζώα συντροφιάς έχουν την ικανότητα να μειώνουν την επίδραση των εφιαλτών που πυροδοτούνται από το μετατραυματικό στρες. Ξυπνούν τον ασθενή που ονειρεύεται και τον παρηγορούν. Πρόκειται για έναν πραγματικά μοναδικό θεραπευτικό ρόλο εδώ.
Πηγή:
www.psychologytoday.com/intl/blog/sleep-newzzz/202105/can-your-animals-help-sleep-disorders