,

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια φέτος το καλοκαίρι

Τα lockdown έληξαν και μπορούμε και πάλι να ταξιδέψουμε. Πώς μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς τον κίνδυνο της έκθεσης στον ιό;

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια φέτος το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε. Μετά από περισσότερο από ένα έτος καραντίνας, οι περισσότεροι αναζητάμε λίγες μέρες απόδρασης εκτός πόλης. Αν και οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές δεν θα είναι τόσο ανέμελες όσο συνήθως, μπορούμε και πάλι να τις απολαύσουμε αν έχουμε κατά νου ορισμένες οδηγίες ασφαλείας. Αν σχεδιάζετε μια εκδρομή ή ένα ταξίδι τους επόμενους μήνες, τα παρακάτω tips εγγυώνται ένα υγιές, χαρούμενο και απολαυστικό καλοκαίρι.

6 τρόποι να ταξιδέψουμε με ασφάλεια το φετινό καλοκαίρι

Αν είστε εμβολιασμένοι, προετοιμαστείτε να το αποδείξετε

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όσοι έχουν εμβολιαστεί ή σχεδιάζουν να εμβολιαστούν, είναι πιθανότερο να ταξιδέψουν. Αν έχετε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και θέλετε να ταξιδέψετε, χρειάζεται να έχετε την ανάλογη βεβαίωση που για φέτος θα αποτελεί το «διαβατήριό» σας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Advertisment

Μέτρα προστασίας ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή/και ανοσίας

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, πλοίο ή λεωφορείο, συνεχίζετε να έχετε ανά χείρας το αντισηπτικό και αρκετές διαθέσιμες μάσκες. Η αναμονή με άλλα άτομα, η χρήση του κουμπιού στους διάφορους ανελκυστήρες, το άγγιγμα της κουπαστής σε σκάλες και μέσα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και έκθεσης στον κορονοϊό.

Βεβαιωθείτε ότι το αντισηπτικό που έχετε επιλέξει είναι αποτελεσματικό· τα αντισηπτικά προϊόντα συστήνεται να περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Φοράμε παντού μάσκα έξω και μέσα στα μέσα και την αλλάζουμε ανά κάποιες ώρες.

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί συστήνουν να αποφύγουμε την κατανάλωση φαγητού και ποτού κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται κοντά σας να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα τους. Η χρήση μάσκας προτείνεται να γίνεται και στην τουαλέτα των μέσων μεταφοράς, είτε πρόκειται για τρένο, είτε για αεροπλάνο ή πλοίο.

Advertisment

Προτιμάμε εξωτερικούς χώρους

Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα, το 28% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι φέτος προτιμούν να κάνουν διακοπές σε κάμπινγκ. Πέρα από τη διαμονή σας, όμως, προτιμήστε τα σχέδιά σας για τον προορισμό στον οποίο θα βρεθείτε να περιλαμβάνουν περισσότερο περιήγηση σε εξωτερικούς χώρους παρά σε εσωτερικούς. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε κατά πολύ τις πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Προτιμάμε το αυτοκίνητο ως μέσο

Τα ταξιδιωτικά γκρουπ, τα γεμάτα τρένο και οι υπερπλήρεις αεροπορικές πτήσεις κάνουν σχεδόν αδύνατη τη φυσική απόσταση. Συχνά πυροδοτούν και λίγο άγχος δεδομένης της καραντίνας την οποία όλοι περάσαμε και ξεσυνηθίσαμε την επαφή.

Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο. Αν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς, ρωτήστε για τις ώρες αιχμής και προσπαθήστε να τις αποφύγετε. Και φυσικά σε πολλούς προορισμούς, το ποδήλατο αποτελεί ένα ασφαλές μέσο μεταφοράς και συνάμα έναν ιδανικό τρόπο να έρθετε σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση.

Αποφεύγουμε τον πολύ κόσμο όταν μπορούμε

Προγραμματίστε να επισκεφθείτε αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους σε ώρες που δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες· μπορεί να είναι εξωτερικός χώρος, αλλά ειδικά στις οργανωμένες, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος.

Αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων

Οι καλοκαιρινές αποδράσεις συχνά γίνονται αυθόρμητα χωρίς προσχεδιασμό, ειδικά για όσους ήδη μένουν στη χώρα μας. Φέτος όμως είναι σοφότερο να προγραμματίσουν εκ των προτέρων κάθε μας κίνηση. Είτε επισκέπτεστε ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή ακόμα και ένα εστιατόριο, ρωτήστε αν υπάρχει δυνατότητα να κλείσετε θέση πριν βρεθείτε εκεί ή να προμηθευτείτε διαδικτυακά το εισιτήριό σας. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε τις ουρές, στις οποίες πολλές φορές δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Πηγή: www.healthline.com/health/safe-travel-tips-for-a-healthy-happy-summer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση