Συνειδητά, ακόμη και η αναπνοή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του στρες και του πόνου. Στο παρόν άρθρο αναλύονται όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα για τη σημασία της αναπνοής.
Έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους που επέζησαν από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, σε βετεράνους πολέμου στο Ιράκ και πρόσφυγες στη Σομαλία. Οι υποστηρικτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι αυτή η απλή πρακτική αναπνοής μπορεί να βοηθήσει κάποιον που υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη και ίσως ακόμη και πόνο. Κι ακόμα καλύτερα: είναι κάτι που όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA) μπορούν να μάθουν να εφαρμόζουν σε λίγα δευτερόλεπτα.
Advertisment
Η ήρεμη, ομαλή αναπνοή βοηθά στη χαλάρωση
Αν έχετε κάνει γιόγκα, πιθανότατα έχετε εφαρμόσει μία από τις πρακτικές αναπνοής που οι γιόγκι λέγεται ότι εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια. Ορισμένες τεχνικές αναπνοής έχουν γρήγορο ρυθμό προκειμένου να τονώσουν την εγρήγορση, ενώ άλλες περιλαμβάνουν αργές εισπνοές με σκοπό να χαλαρώσουν τον εγκέφαλο.
Εκείνο που ορισμένοι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι ασκήσεις αναπνοής όπου η εισπνοή και η εκπνοή είναι ομαλές, είναι ιδανικές για τη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών του νευρικού συστήματος – του συμπαθητικού (αντίδραση πάλης ή φυγής) και του παρασυμπαθητικού («ξεκούραση και πέψη»). Η συγκεκριμένη μέθοδος αναπνοής ονομάστηκε «αναπνοή συντονισμένης συχνότητας» ή «συντονισμένη αναπνοή».
Μια ωφέλιμη μέθοδος αναπνοής για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα που χρησιμοποιείται σε ορισμένα είδη γιόγκα και διαλογισμού
Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες συμπληρωματικές και εναλλακτικές μεθόδους, έχουν γίνει μόνο λίγες μικρές μελέτες σχετικά με αυτό το είδος αναπνοής, με κάποιες να συνδυάζουν την αναπνοή με τη γιόγκα ή άλλες κινήσεις (κυρίως επειδή αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να λάβουν χρηματοδότηση, λένε οι ερευνητές). Και πάλι όμως, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Advertisment
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2017 στο περιοδικό Journal of Alternative and Complimentary Medicine, στην οποία έγινε συνδυασμός της ομαλής αναπνοής με την Iyengar yoga σε άτομα με κατάθλιψη, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα μειώθηκαν σε όσους εφάρμοσαν τη μέθοδο για 3 μήνες σε 2 εβδομαδιαίες συνεδρίες με επιπλέον ώρα στο σπίτι.
Σε μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο περιοδικό Inflammatory Bowel Diseases και η οποία επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που έπασχαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), προστέθηκαν στη μέθοδο αναπνοής κινήσεις τσιγκόνγκ (tai chi) και διαλογισμός. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα – που πραγματοποιήθηκε κυρίως κατ’ οίκον επί 6 μήνες – κατάφεραν να μειώσουν την κατάθλιψη, το στρες, την αντίληψή τους για το κατά πόσο η ασθένειά τους περιορίζει τη ζωή τους και ακόμη και το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης του παράγοντα φλεγμονής στο αίμα τους. Στο μεταξύ, η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε σημαντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Public Health, οι μετρήσεις στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη διάθεση σε ανθρώπους που έκαναν 15 λεπτά είτε συντονισμένη αναπνοή είτε κάθονταν ήσυχα, έδειξαν ότι η ομάδα συντονισμένης αναπνοής παρουσίασε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ανέφερε ότι ήταν σε καλύτερη διάθεση.
Εισπνοή και εκπνοή: η σημασία του ρυθμού αναπνοής
Η δρ Patricia Gerbarg, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ιατρικό κολλέγιο της Νέας Υόρκης στην Valhalla και συν-συγγραφέας μελετών σχετικών με την κατάθλιψη και την IBD, μεταξύ άλλων θεωρεί ότι η μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική επειδή το πνευμονογαστρικό νεύρο – το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με το σώμα και δίνει εντολή σε κάθε όργανο πότε να χτυπά, να αναπνέει, να χωνεύει και άλλα παρόμοια – είναι πλέον γνωστό ότι στέλνει ακόμα περισσότερα μηνύματα προς την άλλη κατεύθυνση: από το σώμα στον εγκέφαλο.
Η ήρεμη αναπνοή είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να πείσετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας ότι είστε καλά
«Το αναπνευστικό σύστημα στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο με βάση το πώς αναπνέουμε, κι αυτό επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε», λέει η δρ Gerbarg. «Αν αναπνέετε με συγκεκριμένο μοτίβο, λέτε στον εγκέφαλό σας ότι είστε ασφαλείς. Αν αναπνέετε με διαφορετικό μοτίβο, λέτε στον εγκέφαλό σας ότι δεν νιώθετε ασφαλείς».
Η Gerbarg και άλλοι έχουν διδάξει αυτή τη μέθοδο αναπνοής σε ολόκληρο τον κόσμο και την έχουν εντάξει στις δικές τους ψυχιατρικές πρακτικές. Έτσι, διαπίστωσαν από πρώτο χέρι πόσο ισχυρή είναι. Γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (PTSD) και καταστάσεις πόνου βρίσκουν την τεχνική χρήσιμη.
Η μέθοδος αναπνοής δεν αντικαθιστά την συμβατική ιατρική περίθαλψη
Φυσικά, ακόμη και μια χρήσιμη πρακτική αναπνοής δεν αντικαθιστά την ψυχιατρική βοήθεια σε περίπτωση που πάσχετε από κατάθλιψη. Αν και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους, δεν αντικαθιστά τη συμβατική ιατρική περίθαλψη. Οι ρευματολόγοι συμφωνούν ότι η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με φάρμακα που τροποποιούν την ασθένεια νωρίς είναι ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου και να αποτραπεί η μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων.
Για να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο αναπνοής, απλώς αναπνεύστε κανονικά μέσα και έξω από τη μύτη σας με ρυθμό 5 αναπνοές το λεπτό. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετρήσετε μέχρι το 6 – μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο – για την εισπνοή, και πάλι μέχρι το 6 για την εκπνοή. Επαναλαμβάνετε αυτό το μέτρημα με κάθε αναπνοή. Για τις αναπνοές σας θα πρέπει να κάνετε μέτρια προσπάθεια – ούτε να πιέζεστε πολύ, ούτε να είστε πολύ χαλαροί. Παρ’ όλο που η Gerbarg προτείνει η μέθοδος αναπνοής να διαρκεί 15 ή 20 λεπτά ή και περισσότερο, εξηγεί ότι οποιοσδήποτε χρόνος είναι ωφέλιμος.
Στην αρχή, θα σας βοηθήσει να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Μόλις αποκτήσετε εμπειρία, μπορείτε να τα κρατάτε ανοιχτά. Έτσι, αν βρίσκεστε στο λεωφορείο, σε μια σύσκεψη ή σε δείπνο με φίλους και αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, μπορείτε να καθίσετε και να κάνετε λίγες ασκήσεις χωρίς να παραξενευτεί κανείς.
Πηγή: www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/how-try-breathwork-ra-related-stress-pain/