,

6 λιγότερο γνωστά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Από το μυρμήγκιασμα μέχρι τον ίλιγγο, εδώ είναι μερικά πρώιμα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας που χρειάζεται να προσέξουμε.

6 λιγότερο γνωστά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Η νόσος χαρακτηρίζεται από βλάβες στον εγκέφαλο, συγκεντρωμένες περιοχές βλάβης των ιστών που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους απώλεια νοητικών και σωματικών λειτουργιών, οδηγώντας από απώλεια όρασης έως παράλυση. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο και συμβάλλουν στη μείωση των εξάρσεων, της σωματικής αποκατάστασης και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας.

Advertisment

Σήμερα, η πρόγνωση είναι τόσο καλή όσο ποτέ άλλοτε. Πολλά, πάρα πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους καθημερινά, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη μια απλή διαγνωστική εξέταση που οι γιατροί μπορούν εύκολα να κάνουν για να ελέγξουν τη νόσο, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα σημάδια. Έχοντας αυτό κατά νου, παρουσιάζονται κάποια λιγότερο γνωστά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας που όλοι χρειάζεται να γνωρίζουν.

6 λιγότερο γνωστά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

1. Ίλιγγος ή ζάλη

Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένα, τυποποιημένα συμπτώματα που εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλοί παλεύουν με ζάλη ή μια αίσθηση «αστάθειας» όταν δεν κινούνται.

Advertisment

Φυσικά, πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ζάλη. Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε επίγνωση της ζάλης που δεν μπορεί να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα ασθένειας (όπως πυρετός), τραυματισμού ή επειδή, ας πούμε, μετακινείστε από καθιστή σε όρθια θέση ή κυλιέστε. Εάν, ωστόσο, αισθάνεστε επίμονη ζάλη όταν δεν κάνετε τίποτα απολύτως, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι φλεγμονής στα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία.

Ο ίλιγγος είναι ένα άλλο σημάδι που πρέπει να προσέχετε και είναι ελαφρώς διαφορετικό από τη ζάλη. Αντί να αισθάνεστε εκτός ισορροπίας, είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι το δωμάτιο περιστρέφεται.

2. Σφίξιμο στο στήθος ή στη μέση του σώματος

Ένα άλλο πιθανό σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας συχνά αποκαλείται «αγκαλιά της σκλήρυνσης κατά πλάκας». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος ή τον κορμό σας. Όπως πολλά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, έτσι κι αυτό είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο. Διάφοροι άνθρωποι την έχουν περιγράψει ως αίσθημα πίεσης, πόνο, γαργάλημα, πόνο ή αίσθημα καύσου. Και έχουν πει ότι η δυσφορία που προκαλεί κυμαίνεται από «ενοχλητική έως πολύ επώδυνη».

Η «αγκαλιά» τείνει να επιμένει για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Πρόκειται για μια μορφή δυσαισθησίας – ένα είδος χρόνιου πόνου που προκαλείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα που στέλνει ανάμεικτα σήματα στον εγκέφαλο.

3. Αλλαγές στην όραση ή πόνος στα μάτια που εμφανίζεται σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες

Η απώλεια όρασης ή ο πόνος με την κίνηση των ματιών είναι αρκετά συνηθισμένες κόκκινες σημαίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά οι άνθρωποι δεν κάνουν πάντα αμέσως τη σύνδεση. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την όραση στο ένα μάτι. Συχνά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών ή εβδομάδων και μπορεί να είναι κάπως ανεπαίσθητο.

Μπορεί να βιωθεί ως αμβλύτητα της όρασης. Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο ζωντανά, ιδιαίτερα τα κόκκινα. Και συχνά μπορεί να υπάρχει πόνος ή πίεση στο προσβεβλημένο μάτι και πόνος με τις κινήσεις των ματιών – κοιτάζοντας πάνω και κάτω ή αριστερά και δεξιά. Αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι υπάρχει φλεγμονή στο οπτικό νεύρο, η οποία μπορεί να είναι βασικό σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μια σημείωση: Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να δουν πραγματικά τις αλλαγές που συμβαίνουν στα μάτια σας, κάτι που μπορεί να είναι μια άλλη κόκκινη σημαία. Τα μάτια μπορεί να κινούνται ή να πετάγονται με τρόπο που δεν είναι χαρακτηριστικός για εσάς, συχνά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας ή ζάλης. Αν το δείτε αυτό σε κάποιον φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο, θα πρέπει να μιλήσετε.

4. Περίεργη αίσθηση στο πρόσωπο

Οι μη φυσιολογικές αισθήσεις στο πρόσωπό σας μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας που είναι αρκετά ευρύ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή παράλυση ή πτώση στη μία πλευρά του προσώπου τους- άλλοι μπορεί να νιώσουν τσιμπήματα ή ακόμη και έξαψη του προσώπου. (Η νόσος μπορεί να επηρεάσει τα τμήματα του εγκεφάλου που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος).

Επίσης, αν υπάρχει ηλεκτρικός πόνος ή ένα είδος καυστικού πόνου στο μισό πρόσωπο, αυτό μπορεί να εγείρει ανησυχίες για τη νόσο. Επειδή ο έλεγχος της αίσθησης αντιπροσωπεύεται στον εγκέφαλο, μια βλάβη σε ένα τμήμα του εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα μόνο στην αντίθετη πλευρά του σώματος.

5. Ενοχλήσεις στην ουροδόχο κύστη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% των ατόμων με ΣΚΠ αντιμετωπίζουν προβλήματα ουροδόχου κύστης κάποιου είδους, που κυμαίνονται από συχνουρία (κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας) έως αιφνίδια επείγουσα ανάγκη ή ακράτεια.

Αυτού του είδους τα προβλήματα συμβαίνουν όταν οι βλάβες της σκλήρυνσης εμποδίζουν ή επιβραδύνουν τη μετάδοση των νευρικών σημάτων σε τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και τους σφιγκτήρες του ουροποιητικού συστήματος, ή τους μυς που βοηθούν στη ρύθμιση της ροής των ούρων.

6. Μυρμήγκιασμα σε άλλα μέρη του σώματος

Οι μη φυσιολογικές αισθήσεις του σώματος και οι αισθητηριακές διαταραχές είναι ένα συνηθισμένο πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένου του μυρμηγκιάσματος – και της αίσθησης βελόνων – σε μέρη του σώματός σας. Είναι ένα σημάδι ότι έχει υπάρξει κάποια νευρική βλάβη ως αποτέλεσμα της νόσου και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας, μερικές φορές μόνο στη μία πλευρά του σώματος.

Όπως δήλωσε μια γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Everyday Health: “Το πρώτο μου σύμπτωμα για τη ΣΚΠ ήταν μούδιασμα στο δεξί μου χέρι», το οποίο αισθανόταν σαν αυτή την αίσθηση βελόνων που νιώθεις όταν το χέρι σου αποκοιμιέται και το υπόλοιπο σώμα σου είναι ξύπνιο, μόνο που όσο κι αν προσπαθείς να το κουνήσεις και να το ξυπνήσεις, το αίσθημα δεν φεύγει».

Πρώτα απ’ όλα, αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ, μην πανικοβάλλεστε. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πραγματικά πολύπλευρα και μπορεί να επικαλύπτονται με πολλές άλλες καταστάσεις υγείας, μικρές και μεγάλες. Γι’ αυτό, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις και να διεξάγει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/symptoms-multiple-sclerosis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση