,

7 φυτά που απωθούν τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Αν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά των ατομικών σπρέι, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να διώξετε τα ενοχλητικά αυτά έντομα από το χώρο σας.

7 φυτά που απωθούν τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Τα περισσότερα εντομοαπωθητικά φυτά έχουν ως όπλα τους τα φυσικά αρώματα, πράγμα που τα κάνει ελκυστικά σε εμάς τους ανθρώπους. Αν δεν θέλετε να περιλούσετε τον εαυτό σας ή τον κήπο σας με χημικά εντομοκτόνα σπρέι, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά από αυτά τα φυτά για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να τα φυτέψετε τόσο στο χώρο του κήπου όσο και σε γλάστρες, αν έχετε μπαλκόνι.

7 φυτά που απωθούν τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Λεβάντα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα έντομα ή ακόμη και τα μικρόσωμα ζώα δεν έχουν αποδεκατίσει ποτέ τη λεβάντα σας; Αυτό οφείλεται στο υπέροχο άρωμά της, το οποίο προέρχεται από τα αιθέρια έλαια της που βρίσκονται στα φύλλα του φυτού. Θεωρείται μάλιστα ότι το έλαιο λεβάντας εμποδίζει την ικανότητα των κουνουπιών να μυρίζουν. Αυτό το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται μόνο αρκετό ήλιο και καλή αποστράγγιση. Και αν και μπορεί να αντέξει σε πολλά κλίματα, ευδοκιμεί σε θερμότερες περιοχές.

Advertisment

Κατιφές

Ο κατιφές, ένα εύκολο στην καλλιέργεια λουλούδι, απελευθερώνει μια μυρωδιά που απομακρύνει τα κουνούπια. Καλλιεργήστε τους σε γλάστρες και τοποθετήστε τους κοντά στη βεράντα ή την είσοδο του σπιτιού σας για να κρατήσετε τα έντομα μακριά. Οι κατιφέδες είναι επίσης μια δημοφιλής προσθήκη σε λαχανόκηπους. Εκτός όμως από τα κουνούπια, απωθεί κι άλλα ενοχλητικά έντομα.

Κιτρονέλα

Γνωστό για την ξεχωριστή μυρωδιά του, το γρασίδι κιτρονέλλας (ή λεμονόχορτο) είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυσικό συστατικό σε απωθητικά κουνουπιών. Και τα καλά νέα είναι ότι το όμορφο αυτό φυτό είναι αποτελεσματικό και στην απώθηση των παρασίτων. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα.

Δεντρολίβανο

Ένα άλλο εξαιρετικό αντικουνουπικό είναι το δεντρολίβανο. Το ξυλώδες άρωμά του είναι ακριβώς αυτό που κρατά μακριά τα κουνούπια καθώς και τους σκώρους. Τα καταφέρνει τόσο σε ζεστά όσο και σε ξηρά κλίματα και ευδοκιμεί σε γλάστρες. Μπορούν επίσης να κλαδευτούν σε όλα τα είδη σχημάτων και μεγεθών και να γίνουν υπέροχα διακοσμητικά. Όσο τα παράσιτα μένουν μακριά, μπορείτε να απολαμβάνετε το άρωμα του βοτάνου και να το χρησιμοποιείτε επίσης στη μαγειρική σας.

Advertisment

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα άλλο βότανο που μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως απωθητικό εντόμων. Η έντονη μυρωδιά που αναδίδουν τα φύλλα του βασιλικού είναι αυτή που τα κρατά μακριά. Και δεδομένου ότι όλα τα είδη βασιλικού λειτουργούν για να κρατήσουν τις μύγες και τα κουνούπια μακριά, μη διστάσετε να εξερευνήσετε και να βρείτε τα κατάλληλα είδη βασιλικού για να τα αναμείξετε στον κήπο σας. Αυτό το βότανο χρειάζεται υγρασία, καλή αποστράγγιση και απολαμβάνει πολύ ήλιο.

Μελισσόχορτο

Αυτό το φυτό που απωθεί τα κουνούπια είναι ευρέως γνωστό ως άγριο περγαμόντο και μέντα. Το μελισσόχορτο θα φέρει πολλούς επικονιαστές στον κήπο σας, όπως μέλισσες και πεταλούδες. Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε ζελέ, τσάι και ως νόστιμη γαρνιτούρα για σαλάτες και άλλα πιάτα. Τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό.

Γεράνια

Τα γεράνια έχουν ελαφρύ άρωμα λεμονιού και μπορούν να κρατήσουν αρκετά είδη εντόμων μακριά από το σπίτι και τον κήπο σας. Αυτά τα λουλούδια που απωθούν τα κουνούπια έχουν όμορφα άνθη και τα βρίσκουμε σε ζωηρά χρώματα που τα καθιστούν ιδανικά για διακόσμηση. Τα αρωματικά γεράνια έχουν μια μικρή ποσότητα ελαίου κιτρονέλας που συμβάλλει στην αντικουνουπική τους ικανότητα.

Πηγή:

www.proflowers.com/blog/plants-that-repel-mosquitoes/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση