Είστε καλοί φίλοι; 3 συμβουλές για να γίνετε ακόμα καλύτεροι!

Οι ειλικρινείς, καλοί άνθρωποι είναι δύσκολο να βρεθούν. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το να είμαστε καλοί φίλοι;

Είστε καλοί φίλοι; 3 συμβουλές για να γίνετε ακόμα καλύτεροι!

Οι ειλικρινείς, καλοί άνθρωποι είναι δύσκολο να βρεθούν. Γι’ αυτό, όταν βρείτε έναν τέτοιο, κάποιον με τον οποίο πιστεύετε ότι πράγματι μπορείτε να κάνετε κοντινή, μακροχρόνια παρέα, χρειάζεται να κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση και να γίνετε πρωτίστως εσείς καλοί φίλοι. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το να είμαστε καλοί φίλοι; Τι σημαίνει να εκτιμάμε και να αναπτύσσουμε τη σχέση μας με ένα άλλο ανθρώπινο ον;

Δεν υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό. Εντούτοις, στο δικό μου χρόνο, έκανα τα δικά μου λάθη, παρατήρησα κάποια πράγματα και ένιωσα ότι πήρα λίγα κρίσιμα, θεμελιώδη μαθήματα για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος. Παρακάτω, λοιπόν, βρίσκεται η δική μου λίστα:

Advertisment

1. Δώστε αξία και σημασία στη σχέση σας

Μία φιλία δεν χρειάζεται να είναι μια συναλλαγή, όπου το ένα άτομο κάνει πάντα κάτι για το άλλο. Ξοδέψτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δώσετε αξία στους φίλους σας και κάντε τους πιο χαρούμενους. Αν είναι και εκείνοι σπουδαίοι φίλοι, θα σας ανταποδώσουν αυτή σας την προσπάθεια έτσι κι αλλιώς.

Η προσφορά αξίας που έρχεται με τη μορφή συμβουλών, στήριξης, χάρης, ακόμα και απλά χιούμορ- γέλιου μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά πολύτιμη σε καταστάσεις, όπου η ζωή είναι σκληρή. Απλά να θυμάστε ότι κάνουν πολλά για εσάς, οπότε η δική σας προσφορά είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε.

2. Να είστε υποστηρικτικοί ό,τι κι αν γίνει

Έχει ξεκινήσει ο νέος φίλος/η δίαιτα; Έχει εξετάσεις; Ξεκινά μια νέα επιχείρηση; Ή απλά περνά μια δύσκολη περίοδο συναισθηματικά; Ό,τι κι αν είναι, ένας καλός φίλος είναι υποστηρικτικός και προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους του στα βήματα που κάνουν προς τα εμπρός (ή να τους σηκώσει, όταν πέσουν).

Advertisment

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει στη ζωή τους και γύρω τους. Έχει επίσης να κάνει με το τι συμβαίνει βαθιά μέσα τους.

Όταν οι φίλοι σας βιώνουν μια αλλαγή ή κάποια μορφή ψυχικού ή συναισθηματικού πόνου, χρειάζονται έναν ώμο για να ακουμπήσουν. Για την ακρίβεια, είναι κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβατικών ή/και επώδυνων στιγμών που χρειαζόμαστε τους φίλους μας περισσότερο από ποτέ.

Ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να παραμείνουμε ο εαυτός μας και χρειαζόμαστε τους άλλους γύρω μας για στήριξη και δύναμη. Ενθαρρύνετε το/τη φίλο/η σας να εκφράσει αυτό που πραγματικά είναι, προσφέροντας εμψύχωση, όντας καλοί ακροατές και υπερασπίζοντάς τους, αν χρειαστεί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές που μπορείτε να φανείτε απλά καλοί- όχι απαραίτητα σπουδαίοι- φίλοι.

3. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε

Δεν είναι βέβαια αρκετό να ενδιαφέρεστε για κάποιον. Ακόμα κι αν συμβαίνει πού και πού, οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται να δουν ότι νοιάζεστε. Και αυτό μπορείτε να το καταφέρετε, δίνοντας σημασία και όντας πάντα υποστηρικτικοί. Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία· οι φίλοι χρειάζονται και εκδηλώσεις τρυφερότητας, όπως μια αγκαλιά, ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα μικρό δώρο.

Συχνά, αν δεν λάβουμε αυτές τις τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης, ιδιαίτερα σε ειδικές περιστάσεις (όπως γιορτές και γενέθλια), νιώθουμε ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για εμάς. Και μπορεί αυτές οι τυπικότητες να σας φαίνονται λίγο κλισέ, αλλά είναι μέρος της σύγχρονης κοινωνίας μας από την οποία δεν μπορούμε να αποδράσουμε εύκολα. Οπότε, δώστε ενέργεια και χρόνο για να μηχανευτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να δείξετε ότι νοιάζεστε αυθεντικά για τους φίλους σας. Αξίζει τον κόπο.

Matt Valentine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση