«Lol»: Το λαμπραντόρ που ηρεμεί τους αγχωμένους μάρτυρες στα Γαλλικά δικαστήρια

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αποδείχτηκε τόσο επιτυχές που είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα δικαστήρια.

«Lol»: Το λαμπραντόρ που ηρεμεί τους αγχωμένους μάρτυρες στα Γαλλικά δικαστήρια

Ο Lol είναι ένα γλυκύτατο μαύρο λαμπραντόρ 5 ετών, ζει στον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό και καλείται στο δικαστήριο ή στις αίθουσες ανάκρισης όταν ο εισαγγελέας Frédéric Almendros κρίνει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Ο Jean-Thibault Daniel, της ένωσης Handi’chiens, στην οποία ανήκει ο Lol, εξηγεί: «Απαιτείται η συγκατάθεση του θύματος ή του μάρτυρα, αλλά είναι σχετικά ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες, αν τους δοθεί η δυνατότητα να συναντήσουν τον Lol, λένε ότι δεν θέλουν. Η πλειονότητα των υποθέσεων στις οποίες χρησιμοποιείται είναι αυτές που αφορούν παιδιά ή νεαρούς εφήβους, οι οποίοι εύκολα μπορούν να ταραχτούν από το περιβάλλον και τις διαδικασίες μιας επίσημης συνέντευξης ή μιας δικαστικής διαδικασίας. Το να έχουν έναν φιλικό, ενσυναισθητικό σκύλο στο πλευρό τους κάνει τη διαφορά».

Στην αρχή, ο κ. Almendros πίστευε ότι ο ρόλος του Lol θα περιοριζόταν στο να κρατά τα θύματα και τους μάρτυρες ήρεμους όσο περίμεναν την υπόθεσή τους, αλλά είχε τόσο καλή συμπεριφορά που σύντομα του επετράπη να μπει και στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κ. Ντάνιελ είπε: «Ήταν σημαντικό ο σκύλος να μην παρεμβαίνει στη διαδικασία, και δεν το κάνει. Κάθεται ήσυχα στο πλευρό του θύματος ή του μάρτυρα, αλλά τον έχω δει να αντιδρά και να χαϊδεύει ή να τρίβεται απαλά στους ανθρώπους όταν αυτοί αναστατώνονται και φαίνεται ότι τους ηρεμεί, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την κατάθεσή τους ή να ακούσουν τη δίκη».

Ο Lol πέρασε από την κανονική εκπαίδευση που παρέχεται σε όλους τους σκύλους του σωματείου Handi’chiens, ο οποίος δημιουργήθηκε αρχικά για να παρέχει σκύλους βοήθειας σε ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια ή με παθήσεις όπως η επιληψία. Έκτοτε, το σωματείο έχει προσθέσει εκπαίδευση για σκύλους που πηγαίνουν σε οίκους ευγηρίας ή βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα κουτάβια αγοράζονται σε ηλικία δύο ή τριών μηνών και στη συνέχεια περνούν 16 μήνες με οικογένειες εθελοντών, οι οποίοι έχουν ως αποστολή να κοινωνικοποιήσουν τα νεαρά σκυλιά και επίσης να τα εκθέσουν σε διαφορετικές καταστάσεις.

Στη συνέχεια, τα σκυλιά επιστρέφουν στο σωματείο για έξι μήνες ειδικής εκπαίδευσης, η οποία στην περίπτωση της Lol αφορούσε την ενίσχυση της ενσυναίσθησης προς τους ανθρώπους. Ο κ. Daniel δήλωσε στο ConnexionFrance: «Είμαστε μια αναγνωρισμένη ένωση και το έργο μας έχει αξιολογηθεί και εποπτεύεται από το Υπουργείο Γεωργίας…. Αυτή η αναγνώριση ήταν που οδήγησε τον κ. Almendros να έρθει σε εμάς με την ιδέα του. Δεν ήταν τόσο απλό όσο νομίζετε – μία από τις βασικές αποφάσεις ήταν το πού θα ζούσε ο Lol, γιατί στην αρχή σκεφτήκαμε ότι θα ήταν με τους αστυνομικούς, αλλά ο νόμος απαγορεύει στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν σκύλους που δεν έχουν εκπαιδευτεί οι ίδιοι και η εκπαίδευσή τους αφορά αστυνομικούς σκύλους, σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών και σκύλους έρευνας και διάσωσης, όχι συνοδούς σκύλους».

«Όπως αποδεικνύεται, το να ζει ένας σκύλος στον πυροσβεστικό σταθμό είναι σπουδαίο για τους πυροσβέστες και είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον Lol σε ορισμένες καταστάσεις όπου μπορεί να βοηθήσει ηρεμώντας στρεσαρισμένους ανθρώπους. Υπήρχε επίσης το νομικό πλαίσιο, το οποίο έπρεπε να προσαρμοστεί και βασικά συμφωνήθηκε ο κανόνας ότι ο εισαγγελέας είναι αυτός που αποφασίζει αν ο σκύλος πρέπει να χρησιμοποιείται σε μάρτυρες ή θύματα».

«Lol»: Το λαμπραντόρ που ηρεμεί τους αγχωμένους μάρτυρες στα Γαλλικά δικαστήρια
Φωτογραφία: BBC

Ο Lol είναι πιθανό να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τη συνταξιοδότησή του

Ο κ. Almendros εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα αποτελέσματα του πρώτου δοκιμαστικού έτους που έγραψε στον υπουργό Δικαιοσύνης προτρέποντας να χρησιμοποιηθούν και αλλού οι δικαστικοί σκύλοι. Υπάρχουν επίσης κινήσεις στο Κοινοβούλιο για την παροχή νομικού πλαισίου για τη χρήση τους και είναι πιθανό ότι τρία ή τέσσερα άλλα δικαστήρια θα δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν σκύλους- συνοδούς από το επόμενο έτος.

Όσο για τον Lol, είναι πιθανό να συνεχίσει να εργάζεται στην Cahors μέχρι τη συνταξιοδότησή του – κάποια στιγμή στο μέλλον. «Δεν υπάρχει σταθερή ηλικία για τη συνταξιοδότηση. Μερικές φορές τα σκυλιά φαίνεται να έχουν χορτάσει και σταματούν να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί, ενώ άλλα συνεχίζουν, αλλά τα περισσότερα εργάζονται μέχρι τα 10 τους χρόνια», δήλωσε ο κ. Daniel. «τη συνέχεια, είτε αποσύρονται σε οικογένειες που υποστηρίζουν το σωματείο, είτε μένουν με τους ανθρώπους τους αλλά δεν εργάζονται».

Πηγή:

brightvibes.com/2361/en/meet-lol-the-black-labrador-helping-relax-distressed-witnesses-in-french-courts

Κεντρική φωτογραφία: BBC

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε