, ,

Συναγερμός οροφής μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε μια αίθουσα μέσα σε 15 λεπτά

Η συσκευή χρειάζεται 15-30 λεπτά για να λάβει δείγματα από τον αέρα ενός μεγάλου δωματίου και τα αποτελέσματα αποστέλλονται σε κινητό ή υπολογιστή.

Συναγερμός οροφής μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε μια αίθουσα μέσα σε 15 λεπτά

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν έξυπνο «συναγερμό» που μπορεί να ανιχνεύσει αν κάποιος σε μια αίθουσα έχει Covid. Η συσκευή που τοποθετείται στην οροφή είναι παρόμοια με έναν ανιχνευτή καπνού και θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβής με τις εργαστηριακές δοκιμές PCR που αποτελούν το πρότυπο.

Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι η εφεύρεση θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση κρουσμάτων σε αεροπλάνα, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και γηροκομεία. Ο αισθητήρας αναπτύχθηκε από την εταιρεία Roboscientific του Cambridgeshire και λειτουργεί ανιχνεύοντας χημικές ουσίες που παράγονται από το δέρμα ή υπάρχουν στην αναπνοή όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Advertisment

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί εκκρίνουν «πτητικές οργανικές ενώσεις», οι οποίες είναι σε πολύ μικρές ποσότητες για να ανιχνευθούν από την ανθρώπινη μύτη, αλλά μια μελέτη έχει ήδη δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να εντοπιστούν από τους σκύλους.

Οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν με ακρίβεια τις χημικές ουσίες και να λειτουργούν ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Αυτό τον καιρό δοκιμάζονται από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Durham – και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.

Συναγερμός οροφής μπορεί να ανιχνεύσει τον Covid-19 σε μια αίθουσα μέσα σε 15 λεπτά
Φωτογραφία: RoboScientific

Αν και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ειδικούς, οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι 98 έως 100% ακριβής, πολύ πιο αξιόπιστη από τις δοκιμές πλευρικής ροής που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Advertisment

Οι ανιχνευτές θα μπορούσαν να εντοπίζουν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό από τις δοκιμές PCR, οι οποίες έχουν κριθεί ανεπαρκείς για ασυμπτωματικούς φορείς. Τα μηχανήματα χρειάζονται 15 έως 30 λεπτά για να πάρουν δείγματα από τον αέρα ενός μεγάλου δωματίου και τα αποτελέσματα αποστέλλονται αμέσως σε κινητό ή υπολογιστή.

Το κύριο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η τιμή: προς το παρόν, η παραγωγή μιας μόνο συσκευής κοστίζει 5.000 λίρες. Η πιθανή ανακάλυψη έχει πάρει δημοσιότητα στη Μ.Βρετανία καθώς υπουργοί και επιστήμονες γίνονται όλο και πιο δυσοίωνοι σχετικά με την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την πανδημία. Η 21η Ιουνίου είχε οριστεί ως η ημερομηνία για την άρση των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά φαίνεται πολύ πιθανό ότι τώρα θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες.

Πηγή:

metro.co.uk/2021/06/13/ceiling-alarm-can-detect-covid-in-a-room-within-15-minutes-14763570

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση