Πώς να συνδυάσετε το περπάτημα με το διαλογισμό

Η εξάσκηση του περιπατητικού διαλογισμού είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζετε και χρειάζεται σχεδόν μόνο 10-15 λεπτά!

Πώς να συνδυάσετε το περπάτημα με το διαλογισμό

Αν συνηθίζετε να διατηρείτε μια συχνή πνευματική άσκηση, όπως ο διαλογισμός, πιθανώς το κάνετε – όπως συνήθως γίνεται – καθισμένοι, στο πάτωμα ή γενικά σε κάποια άνετη στάση. Από την άλλη πλευρά, αν δυσκολεύεστε να εμμείνετε στην εξάσκηση του διαλογισμού ή δεν το έχετε καν προσπαθήσει, ίσως να οφείλεται στο ότι δεν σας βολεύει να μένετε ακίνητοι για αρκετή ώρα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διαλογιστείτε- ο διαλογισμός μαζί με βάδισμα αποτελεί για παράδειγμα μια πολύ ενδιαφέρουσα και εναλλακτική προσέγγιση, που λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να ακολουθείτε αναγκαστικά. Όμως, αν επιθυμείτε να τον εξασκήσετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια άσκηση που ενισχύει την καλή σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία αποτελώντας παράλληλα έναν σπουδαίο τρόπο να τονώσετε τη δόνησή σας και να προσελκύσετε το καλό στη ζωή σας.

Advertisment

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποια βασικά στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε, αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε την προσέγγιση του διαλογισμού μέσω του βαδίσματος.

Τι είναι ο περιπατητικός διαλογισμός;

Η εξάσκηση του περιπατητικού διαλογισμού είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζετε και χρειάζεται σχεδόν μόνο 10-15 λεπτά! Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατάμε έστω και για λίγο κάπου μέσα στη μέρα μας και κάποιοι περπατούν για να γυμναστούν ή απλά για να χαλαρώσουν.

Όπως αποδεικνύεται, αυτή η προσέγγιση φέρνει πιο κοντά σε εμάς την ενσυνειδητότητα, μας βοηθά να επιστρέψουμε στο παρόν, στο εδώ και τώρα και να καθαρίσουμε το νου μας. Και δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά πέρα από το να προσαρμόσετε το βηματισμό και τη συγκέντρωσή σας. Ας εξετάσουμε λίγο τα βήματα για να ακολουθήσουμε αυτό το ξεχωριστό είδος διαλογισμού. Θα αναφερθούμε σε δύο είδη, τον βασικό περιπατητικό διαλογισμό και τον περιπατητικό διαλογισμό της ευγνωμοσύνης.

Advertisment

Βασικός περιπατητικός διαλογισμός

1. Πριν ξεκινήσετε το βάδισμα, προσαρμόστε ανάλογα τη στάση του σώματός σας. Βεβαιωθείτε ότι στέκεστε ίσια, αλλά με χαλαρωμένα τα άκρα σας, με τους ώμους πίσω και τη σπονδυλική σας στήλη χαλαρή, αλλά σε πλήρη έκταση.

2. Πάρτε λίγα λεπτά για να παρατηρήσετε το μέρος όπου τα πόδια σας συνδέονται με τη γη.

3. Πάρτε τον αντίχειρα του ενός χεριού και τυλίξτε τα υπόλοιπα δάχτυλα του χεριού γύρω του. Ύστερα πάρτε το άλλο χέρι και τυλίξτε το πρώτο χέρι, τοποθετώντας τα στο πίσω μέρος της μέση σας. Αυτό το βήμα σας ισορροπεί περισσότερο όσο περπατάτε και αποτελεί μια εναλλακτική από συνηθισμένο τρόπο, που τα χέρια σας κινούνται κατά το βάδισμα.

4. Χαμηλώστε το βλέμμα σας λίγο κάτω από τη μέση. Αυτό βοηθά τη συνεχή συγκέντρωση.

5. Κάντε ένα βήμα, παρατηρώντας το πραγματικά, όπως και κάθε άλλη κίνησή σας.

6. Έχοντας επίγνωση του σώματος σας, περπατήστε σταθερά για 10-15 λεπτά. Θα θέλετε να κινήστε με ένα ελαφρύ, αργό βήμα απ’ ότι συνήθως, αλλά πάντα με σταθερότητα.

7. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν αυτή τη διαδικασία αμέσως αφού το δοκιμάσουν, αλλά αν δεν το βρείτε αρκετά εύκολο, μην αποθαρρύνεστε. Ο διαλογισμός έχει να κάνει με την επανεκπαίδευση του μυαλού, για να είναι πιο ήρεμο, πιο χαλαρό και παρόν στη στιγμή.

Περιπατητικός διαλογισμός ευγνωμοσύνης

1. Ανατρέξτε στα βήματα 1-3 από τον οδηγό του Βασικού Περιπατητικού Διαλογισμού, ώστε να υιοθετήσετε το σωστό είδος στάσης του σώματος και να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας θα είναι προετοιμασμένο για τη μέγιστη συγκέντρωση.

2. Αντί να χαμηλώσετε το βλέμμα σας, κοιτάξτε ευθεία μπροστά.

3. Καθώς περπατάτε για 10-15 λεπτά, κάντε το αποστολή σας να συγχρονιστείτε με- και να εκτιμήσετε- όλα τα όμορφα πράγματα γύρω σας.

4. Κάθε φορά που το βλέμμα σας πέφτει πάνω σε κάτι, προσπαθήστε να το κοιτάξετε με έναν νέο τρόπο, ώστε να το εκτιμήσετε.

5. Αφήστε φυσικά τα μάτια σας να περιπλανηθούν σε κάτι άλλο, καθώς τα πόδια σας πηγαίνουν στο προορισμό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση