, ,

Τα τραγούδια που «ξαναπαίζουμε» στο νου μας βοηθούν τον εγκέφαλο στην μακρόχρονη μνήμη

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει την ισχυρή σύνδεση της μουσικής με τις συναισθηματικές εμπειρίες της ζωής.

Τα τραγούδια που «ξαναπαίζουμε» στο νου μας βοηθούν τον εγκέφαλο στην μακροπρόθεσμη μνήμη

Αν παρακολουθείτε ανελλιπώς μια σειρά και σας έχει «κολλήσει» το soundtrack τόσο πολύ που το τραγουδάτε μόνοι σας μέσα στη μέρα, τότε θα σας φανεί ενδιαφέρουσα η παρακάτω έρευνα.

Μελέτη του UC Davis δείχνει ότι αυτές οι εμπειρίες είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική ενόχληση – παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αναμνήσεων, όχι μόνο του τραγουδιού, αλλά και για συναφή γεγονότα της ζωής, που να σχετίζονται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο με το ίδιο το κομμάτι (όπως για παράδειγμα οι στίχοι που μας θυμίζουν μια σχέση).

Advertisment

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η μουσική προκαλεί αυτοβιογραφικές αναμνήσεις και ότι αυτές είναι μεταξύ των συναισθηματικών εμπειριών με μουσική που οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο», δήλωσε ο Petr Janata, καθηγητής ψυχολογίας του UC Davis και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα είναι πώς σχηματίζονται αυτές οι αναμνήσεις και πώς γίνονται τόσο ανθεκτικές, ώστε το να ακούς απλώς ένα κομμάτι από ένα τραγούδι μπορεί να προκαλέσει έντονη ανάμνηση», δήλωσε ο Janata.

Το άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Journal of Experimental Psychology. Αυτή η νέα έρευνα προσφέρει μια πρώτη ματιά σε αυτούς τους μηχανισμούς και, κάπως αναπάντεχα, διαπιστώνει ότι τα τραγούδια που μας «κολλούν» βοηθούν αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης των αναμνήσεων καθώς αυτές σχηματίζονται για πρώτη φορά, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Advertisment

Έτσι, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει δύο από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που βιώνουν οι άνθρωποι με τη μουσική – τη συνεχή νοητική επανάληψη ενός τραγουδιού και την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε ένα κομμάτι και σε μια ανάμνηση.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 25-31 διαφορετικά άτομα σε τρία πειράματα, σε τρεις διαφορετικές ημέρες, που απείχαν μεταξύ τους εβδομάδες. Τα υποκείμενα άκουσαν πρώτα άγνωστη μουσική και στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, άκουσαν ξανά τη μουσική, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με επίσης άγνωστα αποσπάσματα ταινιών. Σε μία περίπτωση, οι ταινίες παίχτηκαν χωρίς μουσική.

Τα υποκείμενα της έρευνας, όλοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του UC Davis, κλήθηκαν στη συνέχεια να θυμηθούν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν από κάθε ταινία, καθώς έπαιζε η μουσική. Τους τέθηκαν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη τους για τις σχετικές μελωδίες και πόσο συχνά «έπαιζαν» ξανά κάποιες από αυτές στο μυαλό τους.

Όσο συχνότερα «παιζόταν» η μελωδία στο νου, τόσο ακριβέστερη ήταν η μνήμη

Τα αποτελέσματα: Όσο πιο συχνά έπαιζε μια μελωδία στο μυαλό ενός ατόμου, τόσο πιο ακριβής γινόταν η μνήμη για τη μελωδία και, το κρίσιμο, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες θυμόταν το άτομο από το συγκεκριμένο τμήμα της ταινίας με το οποίο είχε συνδυαστεί η μελωδία.

Με μόλις μία εβδομάδα να μεσολαβεί μεταξύ της στιγμής που είδαν την ταινία και της στιγμής που τους ζητήθηκε να θυμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από την ταινία ακούγοντας το soundtrack της ταινίας, η επίδραση της επανειλημμένης εμπειρίας μιας μελωδίας από το soundtrack που «παιζόταν» στο νου τους είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν τέλεια διατήρηση των λεπτομερειών της ταινίας.

Οι αναμνήσεις αυτών των ανθρώπων, στην πραγματικότητα, ήταν τόσο καλές όσο και όταν είχαν δει για πρώτη φορά την ταινία. Επιπλέον, τα περισσότερα υποκείμενα ήταν σε θέση να αναφέρουν τι έκαναν συνήθως όταν ξαναθυμούνταν το τραγούδι, και κανένας από αυτούς δεν ανέφερε ότι θυμόταν την ταινία.

«Η εργασία μας δείχνει ότι ακόμη και αν παίζετε αυτό το τραγούδι στο μυαλό σας και δεν ανασύρετε λεπτομέρειες των αναμνήσεων ρητά, αυτό εξακολουθεί να συμβάλλει στην εδραίωση αυτών των αναμνήσεων», δήλωσε ο Janata.

«Συνήθως θεωρούμε αυτό το φαινόμενο ως μια τυχαία ενόχληση πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι είναι μια φυσική διαδικασία μνήμης που βοηθά στη διατήρηση πρόσφατων εμπειριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη», δήλωσε ο Kubit.

Μελλοντική βοήθεια για την απώλεια μνήμης;

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη φαρμακευτικών, βασισμένων στη μουσική παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και άλλες νευρολογικές διαταραχές να θυμούνται καλύτερα γεγονότα, ανθρώπους και καθημερινές εργασίες.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/that-song-is-stuck-in-your-head-but-its-helping-you-to-remember

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση