7 χαρακτηριστικά που οδηγούν στο μονοπάτι της ευτυχίας

Η ευτυχία θα βρεθεί στο δρόμο μας, αν σταματήσουμε να την αναζητάμε.

7 χαρακτηριστικά που οδηγούν στο μονοπάτι της ευτυχίας

Υπάρχουν τόσα επιτυχημένα στιχάκια και γνωμικά εκεί έξω που μας υπενθυμίζουν ότι η ευτυχία θα βρεθεί στο δρόμο μας, αν σταματήσουμε να την αναζητάμε. Άλλα όμως λένε ότι πρέπει να την κυνηγάμε. Τελικά τι από αυτά τα δύο ισχύει; Ανάμεσα στις καταστάσεις της απόλυτης αδράνειας και της πλήρους κινητοποίησης για την αναζήτηση της ευτυχίας, υπάρχει μια μέση κατάσταση.

Κάποιοι άνθρωποι την έχουν πετύχει και υπερισχύει στη ζωή τους, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Φαίνεται σαν να έχουν βρει το μυστικό και μπορούν να επαναφέρουν τον εαυτό τους σχετικά γρήγορα σε μια κατάσταση ευχαρίστησης. Το έχουν πετύχει, επειδή έχουν βρει ένα μονοπάτι, που δεν οδηγεί κατευθείαν και μόνο στην ευτυχία, αλλά περνά από σταθμούς- χαρακτηριστικά που ριζώνουν βαθιά στην καθημερινότητα τους και τελικά τους οδηγούν σε εκείνη. Αυτά είναι:

1. Προσαρμοστικότητα

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να προσαρμοστούν σε απροσδόκητες αλλαγές της ζωής τους. Τα πράγματα σχεδόν ποτέ δεν πάνε έτσι όπως τα σχεδιάζουμε και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν είχαμε προβλέψει, μπορεί να νιώσουμε απόγνωση, απελπισία και απογοήτευση. Ωστόσο, μέσω της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μπορούν να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση και να την αντιμετωπίσουν αντί να αντιδράσουν σπασμωδικά. Με το να είμαστε προσαρμοστικοί σε απροσδόκητες αλλαγές της ζωής μας, δίνουμε περισσότερο χώρο στο να συνεργαστούμε μαζί τους, αντί να τους εναντιωθούμε.

2. Χιούμορ

Η φωτεινή πλευρά της ζωής αναδύεται μέσα από το γέλιο και η ικανότητα να βλέπουμε την αστεία πλευρά των καταστάσεων είναι ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες καταστάσεις που μπορούν να μας ρίξουν, να μας αποθαρρύνουν, αλλά αν βρούμε το χιούμορ σε αυτές, αντί να θυμώσουμε και να απογοητευτούμε, σίγουρα θα αποφύγουμε μια απαίσια μέρα. Για παράδειγμα, ένα περιστέρι σας λερώνει στο δρόμο για τη δουλειά σας. Δείτε την αστεία πλευρά της κατάστασης· εξάλλου, ό,τι έγινε, έγινε, πρέπει τουλάχιστον να είμαστε ευγνώμονες που οι ελέφαντες δεν μπορούν να πετάξουν. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να δούμε αυθόρμητα αστεία την κάθε συνθήκη!

3. Αυτοπεποίθηση

Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για κάθε συναισθηματικά σταθερό άτομο. Όποιος γνωρίζει τι ακριβώς αξίζει, δεν ενοχλείται όταν κάποιος άλλος προσπαθήσει να τον υποβιβάσει ή αδικήσει. Όποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό δεν νιώθει την ανάγκη να περηφανευθεί ή να δειχθεί μπροστά σε άλλους. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι σίγουροι για το ποιοι είναι, τι αξίζουν και για τι είναι ικανοί και οι εξωτερικές συνθήκες δεν τους ενοχλούν. Με αυτό τον τρόπο, κρατούν την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία σχετικά σταθερές.

4. Υγιεινές συνήθειες

Όλοι βεβαίως ξέρουν ότι η υγεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας ευτυχισμένης ζωής. Η σύνδεση νου- σώματος είναι πολύ ισχυρή και ένα ευτυχισμένο σώμα μπορεί σίγουρα να μας κάνει και ευτυχισμένους ψυχικά. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, δεν αρρωσταίνετε πολύ συχνά και αυτό αφαιρεί πολύ από την πιθανότητα να στεναχωρηθείτε και να μιζεριάσετε. Η γυμναστική βοηθά στην απελευθέρωση των ορμονών της «ευτυχίας» στον εγκέφαλο σας και αν θέσετε την καλή σας φυσική κατάσταση ως προτεραιότητα σας θα πάρετε την έξτρα ενίσχυση που χρειάζεστε για να νιώσετε ευτυχισμένοι. Ενδιαφερθείτε λοιπόν κάθε μέρα για την υγεία σας!

5. Αισιοδοξία

Το να βλέπετε τα θετικά σε κάθε σκοτεινό συννεφάκι μπορεί επίσης να σας κάνει ένα πραγματικά ευτυχισμένο άτομο. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά έχουν υπάρξει τόσες μελέτες που αναφέρουν ότι η αισιοδοξία βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα και ακόμα έχει θετική επίδραση στην οργανισμό σας. Η ενσωμάτωση της αισιοδοξίας σε κάθε πλευρά της ζωής σας μπορεί αποδειχθεί ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν έχετε συνηθίσει στον αρνητικό τρόπο σκέψης, αλλά αν την εξασκήσετε αρκετά, θα δείτε πραγματικά πολλά οφέλη μακροχρόνια.

6. Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα αφορά στην ικανότητα του να βυθίζεις τον εαυτό σου πλήρως στην παρούσα στιγμή. Όλοι μας συνήθως ζούμε είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον και σπάνια στρέφουμε την προσοχή μας στο τι συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Φυσικά, η απόλυτη συγκέντρωση στο παρόν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατη, γιατί ο νους μας πάντα ταξιδεύει και περιπλανιέται. Ωστόσο, αν καταφέρετε να εξασκείτε την ενσυνειδητότητα ακόμα και για 15 λεπτά την ημέρα, θα δείτε ότι θα νιώθετε πιο ήρεμοι και ευχαριστημένοι με τη μέρα σας και βεβαίως πιο συγκεντρωμένοι. Ακόμα και τα μικρά 5λεπτα διαλείμματα μέσα στην ημέρα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να νιώθετε ήρεμοι και δυνατοί να αντιμετωπίσετε το στρες.

7. Ευγνωμοσύνη

Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό πράγμα που όλοι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν ξεχνούν κάθε μέρα που περνά είναι η ευγνωμοσύνη. Μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για κάτι ακόμα και στις πιο απαίσιες καταστάσεις της ζωής μας. Η ευγνωμοσύνη μας υπενθυμίζει τα καλά που έχουμε ήδη στη ζωή μας και η ίδια η πράξη της προωθεί θετικά συναισθήματα μέσα μας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βρίσκουν έναν λόγο για να νιώσουν ευγνώμονες κάθε μέρα και σίγουρα αυτό το συναίσθημα και η συνήθεια χτίζονται με τα χρόνια και διατηρούν ταυτόχρονα την αίσθηση ευτυχία για πολύ καιρό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε