Αυτο-σαμποτάζ: 3 τρόποι να στρέψουμε την αμφιβολία προς όφελός μας

«Απολαμβάνουμε την ομορφιά της πεταλούδας, αλλά σπάνια παραδεχόμαστε τις αλλαγές που πέρασε για να επιτύχει αυτή την ομορφιά»

Αυτο-σαμποτάζ: 3 τρόποι να στρέψουμε την αμφιβολία προς όφελός μας

Αμφιβολία. Συχνά τη βλέπουμε να απεικονίζεται ως ένα μικρό σκοτεινό σύννεφο και ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι ενός χαρακτήρα, συμπεραίνοντας ότι η αυτο-αμφιβολία κρατά το μυαλό μας σε μια επίμονη ομίχλη – αβέβαιη και συνεπώς παραλυτική. Στην πιο σοβαρή της μορφή, μπορεί να είναι καταστροφική, καθώς τροφοδοτεί την αυτοπεποίθηση ή τον φόβο μας ότι θα κάνουμε κάποιο λάθος. Έτσι, αποφεύγουμε το ρίσκο και χάνουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε θάρρος.

Όπως είχε πει η Μάγια Αγγέλου: «Απολαμβάνουμε την ομορφιά της πεταλούδας, αλλά σπάνια παραδεχόμαστε τις αλλαγές που πέρασε για να επιτύχει αυτή την ομορφιά». Έτσι, αν η πεταλούδα κονταροχτυπιόταν με την αυτο-αμφισβήτηση, ίσως να μην έβγαινε ποτέ από αυτό το πολύ ασφαλές κουκούλι.

Advertisment

Όμως, δεν θα μπορούσε η αυτο-αμφισβήτηση να είναι χρήσιμη; Τι γίνεται όταν αμφισβητεί την παρορμητικότητα ή μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την εγκυρότητα μιας παράλογης ή ντροπιαστικής σκέψης; Αυτό που μπορεί να μας έρθει πιο εύκολα στο νου μπορεί να είναι μια συνήθης σκέψη που συχνά κερδίζει, αλλά δεν θα έπρεπε. Έτσι, η σόλο φωνή της λογικής αυτο-αμφισβήτησης ακούγεται και λέει: «Περίμενε ένα λεπτό. Ίσως αυτό που πρόκειται να κάνω είναι κάτι που δεν μας είναι χρήσιμο» ή  «Περίμενε ένα λεπτό. Αυτό μου φαίνεται παράξενα οικείο. Και όχι με την καλή έννοια». Πότε, λοιπόν, μας συμφέρει να αμφισβητούμε την αμφιβολία μας και πότε να την ακούμε.

3 τρόποι να χρησιμοποιήσουμε την αυτο-αμφιβολία προς όφελός μας

Η αυτοαμφισβήτηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιλογών

Πρώτον, η αμφιβολία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη, καθώς έχει την ικανότητα να μας κρατά οργανωμένους και όχι στρεσαρισμένους ή αντικειμενικούς σχετικά με το τι μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί.

Η Margie Warrell, ειδικός σε αυτό το θέμα, λέει στο psychologytoday: «Καθώς σκέφτεστε τα πράγματα που θα θέλατε περισσότερο να επιτύχετε ή να αλλάξετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, απλά να ξέρετε ότι η αυτο-αμφισβήτηση είναι εκεί για να σας προστατεύσει από την ταπείνωση του να πέσετε με τα μούτρα».

Advertisment

Μπορεί δηλαδή, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε και ακόμη και να ρυθμίσουμε τις επιλογές μας. Σκεφτείτε μια κούνια – όταν κάθε άκρο της είναι ισορροπημένο, είναι σταθερή. Έτσι, στο ένα άκρο βρίσκεται η αυτο-αμφιβολία ή η επιφυλακτικότητα. Αλλά στο άλλο άκρο είναι το υγιές ρίσκο και η ευαλωτότητα.

Η αμφιβολία που βασίζεται στην ντροπή ή το άγχος χρειάζεται να αμφισβητηθεί

Αν το μήνυμα της αυτο-αμφισβήτησης έχει στόχο να μας ντροπιάσει, να μας φοβίσει ή να μας αγχώσει, τότε η αμφισβήτηση της αμφιβολίας είναι μια καλή πρακτική. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να σας πουν ψέματα. Φωνές του τύπου: «Το παρασκήνιο είναι το μόνο μέρος στο οποίο παραμένεις ασφαλής» ή «Ποιος είσαι εσύ που νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις;» είναι οι φωνές που αξίζει να αμφισβητηθούν.

Μπορεί να σας βοηθήσει να «ονομάσετε» τη φωνή που σας ψιθυρίζει μοχθηρά ή σας φωνάζει σε υποτιμητικό τόνο. Και όταν αυτή η φωνή εμφανιστεί, να μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάτι άλλο εξωτερικά από εμάς.

Βοηθά να μοιραζόμαστε την αυτο-αμφισβήτηση με άλλους

Και τρίτον: Είναι σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε την αυτο-αμφισβήτησή μας με άλλους που μας στηρίζουν. Τι λένε οι «καλοί» γονείς στα παιδιά όταν αυτά διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι που τους τρομάζει λίγο; Δεν τα ντροπιάζουν για το φόβο τους – ούτε προβλέπουν την αποτυχία. Μπορεί να τους δείξουν πώς να το κάνουν – μπορεί να τα ενθαρρύνουν να μην δεσμεύονται από την επιτυχία. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναπτυχθούν. Να προσπαθήσουν.

Ποιον έχετε στη ζωή σας που σας ενθαρρύνει να αναπτυχθείτε; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι. Θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς από την αυτο-αμφισβήτησή σας, ώστε να την αντιμετωπίσετε και να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/perfectly-hidden-depression/202106/3-ways-use-self-doubt-your-advantage

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση