Οι Φιλιππίνες κερδίζουν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από σχεδόν 100 χρόνια

Η Diaz έλαμπε στο ψηλότερο βάθρο καθώς φορούσε το μετάλλιο που ποθούσε.

Οι Φιλιππίνες κερδίζουν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από σχεδόν 100 χρόνια

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Φιλιππίνες κερδίζουν χρυσό μετάλλιο χάρη στην εκπληκτική δύναμη της αρσιβαρίστριας Hidilyn Diaz. Η 30χρονη Diaz κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τη Δευτέρα στην άρση βαρών 55 κιλών γυναικών. Κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο σηκώνοντας συνολικό βάρος 224 κιλών, σημειώνοντας ολυμπιακό ρεκόρ στην κατηγορία.

Η Κινέζα Liao Qiuyun κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο για το αγώνισμα, ενώ η Zulfiya Chinshanlo από το Καζακστάν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Diaz αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προηγουμένως είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο το 2016 και είχε επιλεγεί να κρατήσει τη σημαία της χώρας της στην τελετή έναρξης το 2012.

Advertisment

Η Diaz έλαμπε στο ψηλότερο βάθρο καθώς φορούσε το μετάλλιο που ποθούσε και χαιρέτησε κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, απολαμβάνοντας μια στιγμή που δεν έχει ζήσει ποτέ καμία αθλήτρια από την πατρίδα της. Για τις Φιλιππίνες, ήταν μια στιγμή που περίμενε σχεδόν 100 χρόνια. Η χώρα έστειλε την πρώτη της ολυμπιακή αποστολή στο Παρίσι το 1924.

Φωτογραφία: CHINASPORTS/VCG μέσω Getty Images

«Θυσίασα πολλά. Δεν μπόρεσα να είμαι με τη μητέρα και τον πατέρα μου για πόσους μήνες και χρόνια και μετά φυσικά η προπόνηση ήταν βασανιστική», δήλωσε ο Diaz στη συνέχεια, σύμφωνα με την Philippine Daily Inquirer. «Αλλά ο Θεός είχε ένα σχέδιο».

Η άρση είναι πολύ γρήγορη και απαιτητική, καθώς οι αρσιβαρίστες προσπαθούν να πάρουν τη μπάρα και να την σηκώσουν πάνω από το κεφάλι τους με μία ομαλή κίνηση. Έχει δύο κύριες κινήσεις: Οι αγωνιζόμενοι πρώτα σηκώνουν τη μπάρα στους ώμους τους πριν την σηκώσουν πάνω από το κεφάλι τους.

Advertisment

Η εκπληκτική της επίδοση στο Ρίο χάρισε στην Diaz μια θέση στις καρδιές των Φιλιππινέζων, ιδιαίτερα καθώς πολλοί εμπνεύστηκαν από την προσωπική της ιστορία, καθώς από μια παιδική ηλικία που χαρακτηρίστηκε από φτώχεια, κατάφερε να κυνηγήσει τα όνειρά της και να φτάσει ψηλά.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την άρση βαρών από παιδί, χρησιμοποιώντας πλαστικούς σωλήνες που κρατούσαν βάρη από τσιμέντο. «Όταν ήταν 11 ετών, η Diaz πήρε μια μπάρα για να προπονείται μετά από έναν τοπικό διαγωνισμό άρσης βαρών, και προπονήθηκε τόσο σκληρά που έσπασε η μπάρα από την υπερβολική χρήση», σύμφωνα με το βιογραφικό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αλλά οι άνθρωποι και οι σύλλογοι παρατήρησαν την αφοσίωσή της και δώρισαν περισσότερες μπάρες στο κορίτσι που λάτρευε την άρση, καθώς έγινε συχνό μέλος σε κάθε διαγωνισμό που μπορούσε να συμμετάσχει».

Πηγή:

wamu.org/story/21/07/26/the-philippines-wins-its-first-ever-olympic-gold-after-nearly-100-years-of-trying/

Κεντρική φωτογραφία: Vincenzo Pinto / AFP μέσω Getty Images

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση