, ,

Μαδρίτη: Τεράστιος δασικός δακτύλιος θα μειώσει τα επίπεδα θερμότητας και τις εκπομπές CO2

Στόχος να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός αστικός «παράδεισος» στην πρωτεύουσα που θα βελτιώσει άμεσα την ποιότητα του αέρα και τη θερμοκρασία.

Μαδρίτη: Τεράστιος δασικός δακτύλιος θα μειώσει τα επίπεδα θερμότητας και τις εκπομπές CO2

Για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και όχι μόνο, η Μαδρίτη θα δημιουργήσει σύντομα μια «πράσινη οδό» (όπως εμείς αποκαλούμε περιφερειακή οδό), καθώς η ισπανική πρωτεύουσα στοχεύει να καταπολεμήσει το φαινόμενο της νησίδας θερμότητας, περικυκλώνοντας τον εαυτό της με μια θάλασσα πρασίνου.

Το έργο των Ισπανών για ένα μοναδικό αστικό δάσος θα περιλαμβάνει τη φύτευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου δέντρων σε μια περίμετρο 75 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη. Όταν τα δέντρα μεγαλώσουν, θα πρέπει να απορροφούν περίπου 175.000 τόνους CO2 ετησίως.

Advertisment

Μαύρη πεύκη, οξιά, ισπανική άρκευθος και διάφορα είδη βελανιδιάς μπορούν να βρεθούν όλα στην άνυδρη γη της Ισπανίας όπου βρίσκεται η ισπανική πρωτεύουσα, και είναι αυτά τα ενδημικά δέντρα που απαιτούν λίγο νερό ή εξειδικευμένες εδαφικές συνθήκες που θα αποτελέσουν το νέο δάσος.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την πόλη, να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της “θερμικής νησίδας” που συμβαίνει μέσα στην πόλη, να απορροφήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την πόλη και να συνδέσουμε όλες τις υπάρχουσες δασικές εκτάσεις που υπάρχουν ήδη γύρω από αυτή, δήλωσε ο Mariano Fuentes στο Euronews.

Ως σύμβουλος της Μαδρίτης για το περιβάλλον και την αστική ανάπτυξη, ο Fuentes εξήγησε ότι για τις πόλεις που εκπέμπουν τα τρία τέταρτα του συνόλου του CO2 που προκαλείται από τον άνθρωπο, οι οποίες τείνουν μάλιστα και να απορροφούν πολύ περισσότερη θερμότητα και κακή ποιότητα αέρα από ό,τι η γύρω ύπαιθρος, οι μέθοδοι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης πρέπει να ποικίλουν.

Advertisment

«Πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια στρατηγική», πρόσθεσε ο Fuentes. «Δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και μια στρατηγική πεζοδρόμησης, τη δημιουργία περιβαλλοντικών οδών σε κάθε περιοχή… και κυρίως… την εμπλοκή των πολιτών σε αυτή τη νέα πράσινη κουλτούρα, είναι απαραίτητο για κάθε πόλη να αντιμετωπίσει το εγγύς μέλλον με τις καλύτερες συνθήκες».

Οι ειδικοί διαβεβαίωσαν τους δημοσιογράφους ότι «δεν πρόκειται για πάρκο», αλλά σίγουρα για τους φυσιολάτρες κατοίκους της Μαδρίτης, θα είναι ένας τόπος αναζωογόνησης, σκιάς και βιότοπος για τα πουλιά που θα λειτουργεί μέρα και νύχτα για να απορροφά την υπερβολική θερμότητα και να καθαρίζει τον αέρα της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/madrid-to-create-perimeter-forest-around-the-city-to-absorb-heat-and-co2

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση