,

Η μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου μπορεί να φθάσει τα 130 έτη έως το 2100

Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές διαφωνούν σχετικά με την «πλαστικότητα» της θνησιμότητας λόγω γήρατος.

Η μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου μπορεί να φθάσει τα 130 έτη έως το 2100

Η διάρκεια ζωής του ανθρώπου επηρεάζει σημαντικά την κοινωνία. Η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει το σχεδιασμό της υγειονομικής περίθαλψης και τις αποφάσεις για τον τρόπο ζωής, καθώς και τις κυβερνητικές και οικονομικές πολιτικές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Demographic Research, η οποία δείχνει μια πιθανή αύξηση της ανθρώπινης μακροζωίας μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν πέρα από τα 100 χρόνια έχει αυξηθεί σε μισό εκατομμύριο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, είναι λίγοι εκείνοι που ζουν μέχρι τα 110 ή και περισσότερο. Όσοι έχουν περάσει τα 110 χρόνια ζωής αναφέρονται ως υπερεκατονταετείς.

Advertisment

Η Jeanne Calment από τη Γαλλία είναι η γηραιότερη υπερεκατονταετής που έχει καταγραφεί. Είχε ζήσει 122 χρόνια και 164 ημέρες μέχρι τη μέρα του θανάτου της, το 1997. Η πρόσφατη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία, όπως αυτή της Calment, μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται αργά μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Η στατιστική μοντελοποίηση που εξετάζει τις δυνατότητες αύξησης της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί διάρκεια ζωής 130 ετών.

Οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις και τα αποτελέσματα της μελέτης

Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές διαφωνούν σχετικά με την «πλαστικότητα» της θνησιμότητας λόγω γήρατος. Κάποιοι προβλέπουν ένα σταθερό όριο στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, βασιζόμενοι σε βιολογικές δυνάμεις, όπως η αναπόφευκτη φθορά των κυττάρων.

Άλλοι σημειώνουν ότι η θνησιμότητα των ατόμων που βρίσκονται στα 80 και 90 τους χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα προτεινόμενα ανώτατα όρια της ανθρώπινης διάρκειας ζωής αλλάζουν πάντοτε κατά μέσο όρο μέσα σε 5 χρόνια μετά την επίσημη επιστημονική τους αναφορά.

Advertisment

Αυτό που έχουν κοινό και τα δύο αυτά επιχειρήματα είναι η αβεβαιότητα. Οι άγνωστες μελλοντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και η έλλειψη γνώσης σχετικά με τους μηχανισμούς γήρανσης εμποδίζουν τη διαμόρφωση οριστικών συμπερασμάτων για τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται από τα όρια της ανθρωπότητας, είτε πρόκειται για το ταξίδι στο φεγγάρι, είτε για το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε ακόμη και για το πόσο μπορεί να ζήσει κάποιος», δήλωσε ο Michael Pearce, διδακτορικός φοιτητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για τη μακροζωία. «Με την εργασία αυτή, ποσοτικοποιούμε το πόσο πιθανό πιστεύουμε ότι είναι κάποιο άτομο να φτάσει σε διάφορες ακραίες ηλικίες αυτόν τον αιώνα».

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία 1.119 ατόμων από 10 ευρωπαϊκές χώρες και από τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έφτασαν τουλάχιστον τα 110 έτη ηλικίας. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει επίσης τα αρχεία σχεδόν 14.000 ατόμων από τις χώρες αυτές – εκτός από τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία – που πέθαναν μεταξύ 105 και 109 ετών, οι οποίοι ονομάζονται ημι-υπερεκατονταετείς.

Χρησιμοποιώντας ειδικά πληθυσμιακά μοντέλα πρόβλεψης, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με πιθανολογική προσέγγιση τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να επιζήσουν μέχρι την ηλικία των 110 ετών κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

Δημιούργησαν προβλέψεις για τη μέγιστη αναφερόμενη ηλικία θανάτου και στις 13 χώρες για τα έτη 2020-2100. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν σχεδόν 100% πιθανότητα ότι κάποιος θα σπάσει το σημερινό ρεκόρ μέγιστης ηλικίας θανάτου που έχει θέσει ο Calment.

Υπάρχει επίσης 99% πιθανότητα κάποιος να ζήσει μέχρι τα 124 έτη και 68% πιθανότητα να φτάσει τα 127 έτη. Μια ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής 130 ετών είναι δυνατή αλλά πολύ λιγότερο πιθανή – σε ποσοστό 13%. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα 135 χρόνια ζωής είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν, με πιθανότητα μόλις 0,4%.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ακόμη και με την αύξηση του πληθυσμού και τις προόδους στην υγειονομική περίθαλψη, το ποσοστό θνησιμότητας θα συνεχίσει να σταθεροποιείται μετά από μια ορισμένη ηλικία. Για παράδειγμα, κάποιος που ζει μέχρι τα 110 του χρόνια έχει περίπου την ίδια πιθανότητα να ζήσει άλλο ένα χρόνο με κάποιον που ζει μέχρι τα 114 του χρόνια.

Ο συν-συγγραφέας Adrian E. Raftery εξήγησε περαιτέρω λέγοντας ότι όταν οι άνθρωποι φτάσουν στην ηλικία των 110 ετών, εξακολουθούν να πεθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό. Παρόλο που το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνει ότι η μέγιστη αναφερόμενη ηλικία θανάτου θα συνεχίσει να αυξάνεται, η συχνότητα με την οποία σπάει αυτό το ρεκόρ θα μειωθεί, εκτός αν ο αριθμός των υπερηλίκων αυξηθεί σημαντικά. Με έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση είναι πιθανή.

«Πρόκειται για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα πολύ εύρωστων ανθρώπων», δήλωσε ο Raftery. «Έχουν ξεπεράσει διάφορες δυσκολίες που μας φέρνει η ζωή, όπως ασθένειες. Πεθαίνουν για λόγους που είναι κάπως ανεξάρτητοι από αυτά που επηρεάζουν τους νεότερους ανθρώπους».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/maximum-human-lifespan-could-reach-130-years-by-the-end-of-this-century

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση