, ,

Μεσογειακή διατροφή: Δεν είναι μόνο ένας υγιεινός, αλλά και ένας οικολογικός τρόπος ζωής

Είναι περισσότερο ένας τρόπος ζωής παρά μια δίαιτα και τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είναι και η πιο βιώσιμη.

Μεσογειακή διατροφή: Δεν είναι μόνο ένας υγιεινός, αλλά είναι και ένας οικολογικός τρόπος ζωής

Εδώ και πολλά χρόνια, η μεσογειακή διατροφή φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας με την πιο υγιεινή διατροφή. Είναι περισσότερο, θα λέγαμε, ένας τρόπος ζωής παρά μια δίαιτα, και αν χρειαζόσασταν έναν ακόμα λόγο για να τη δοκιμάσετε, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είναι και η πιο βιώσιμη.

Ο Οργανισμός Τροφής και Γεωργίας των ΗΠΑ, ένας από τους κυριότερους φορείς που καθοδηγούν τις προσπάθειες να βελτιώσουν τη διατροφή, την ασφάλεια τροφίμων και τη βιωσιμότητα, πρόσφατα διοργάνωσε μια σημαντική συνάντηση στη Ρώμη. Ήταν η τρίτη κατά σειρά κατά την οποία συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα η προσπάθεια διατήρησης της Μεσογειακής διατροφής. Και τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο υγιεινός τρόπος ζωής για εμάς και την υγεία μας, αλλά έχει κι άλλο ένα σημαντικό όφελος.

Advertisment

Το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι ελάχιστο

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα είδη των τροφών που οι άνθρωποι καταναλώνουν, αλλά επίσης από τον σχετικό τρόπο ζωής και τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, πολλά από τα προϊόντα προέρχονται κατευθείαν από τον κήπο, από τη φύση χωρίς την ανάγκη συσκευασίας και μεταφοράς.

Η διατροφή από μόνη της είναι επίσης πλούσια σε ελαιόλαδο, έχει ελάχιστες ποσότητες κόκκινου κρέατος (που είναι γνωστό για την αρνητική του επίδραση στο περιβάλλον), έχει φρέσκα λαχανικά και βότανα, πολλά ωμέγα-3 από ξηρούς καρπούς, σπόρους και θαλασσινά. Όλα αυτά δεν είναι μόνο σπουδαία για το σώμα μας – η επίδραση στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Μία μελέτη του 2013 βρήκε ότι αν η Ισπανία υιοθετούσε περισσότερο έναν Μεσογειακό τρόπο ζωής, οι εκπομπές αερίων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και 72%, η χρήση γης κατά 58%, η κατανάλωση ενέργειας κατά 52% και η κατανάλωση νερού κατά 33%. Η Maria Helena Semedo M.S., γενική διευθύντρια για το Κλίμα και τους Φυσικούς Πόρους προειδοποιεί ότι «αυτός ο σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης αλλάζει σταδιακά τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής, από ισορροπημένα και πολυποίκιλα γεύματα σε πιο μονότονα με υψηλά ποσοστά λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού».

Advertisment

Πηγές:

https://www.fao.org/home/en/

https://www.mdpi.com/2072-6643/6/4/1406/htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση