,

Πάτρα: Δασκάλα απολύθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις κάμερες στο σχολείο

Μια επιστολή εκπαιδευτικών προς τη διοίκηση του σχολείου είχε ως αποτέλεσμα την άδικη, όπως φαίνεται, απόλυση της καταγγέλλουσας.

Πάτρα: Δασκάλα απολύθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις κάμερες στο σχολείο

Η εκπαιδευτικός Βάσια Βαγενά απολύθηκε από το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, επειδή όπως η ίδια καταγγέλλει, εξέφρασε απλώς επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της διοίκησης του σχολείου να τοποθετήσει κάμερες εντός των αιθουσών την περίοδο της εκ περιτροπής διδασκαλίας πανελλαδικά τον Ιούνιο του 2020. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του δικαστηρίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Οι δάσκαλοι του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας ενημερώθηκαν από τη διοίκηση για την ειλημμένη απόφασή τους για τοποθέτηση καμερών στις τάξεις του σχολείου. Η ενημέρωση έγινε τον Μάιο του 2020 και η τοποθέτηση θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

Advertisment

Μια τέτοια απόφαση δημιούργησε σκεπτικισμό και προβληματισμό σε κάποιους εκπαιδευτικούς. Έτσι, 15 εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να αποστείλουν μια υπογεγραμμένη επιστολή προς τη διοίκηση του σχολείου, στην οποία περιλαμβάνονται ακριβώς οι προβληματισμοί αλλά και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες του σχολείου. Παράλληλα, υπενθυμίζονταν οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όμως, οι εκπαιδευτικοί δεν έλαβαν ποτέ απάντηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, παρά μόνο μια τηλεφωνική ενημέρωση που έλεγε ότι η διοίκηση του σχολείου δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει την απόφασή της. Επιπλέον, το κλίμα στο συγκεκριμένο σχολείο είχε αρχίσει να γίνεται βαρύ για τους 15 εκπαιδευτικούς που υπέγραφαν την επιστολή.

Από αυτούς, μόνο η καταγγέλλουσα είχε σύμβαση εργασίας που έληγε πριν την εφαρμογή του νέου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτικός είχε λάβει θετικά σχόλια και εγκώμια για το έργο της στο συγκεκριμένο σχολείο, ωστόσο, η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου καταγγέλθηκε στη λήξη της στις 31 Αυγούστου του 2020 άνευ λόγου.

Advertisment

Λαμβάνοντας γνώση των όσων συνέβησαν, η εκπαιδευτικός προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις έχοντας την υποστήριξη του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας αλλά και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Μάλιστα, διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι η απόλυση δεν ήταν αποτέλεσμα ανάγκης μείωσης του προσωπικού, αφού η εκπαιδευτικός αντικαταστάθηκε άμεσα με νέα πρόσληψη.

Η κα Βαγενά μιλώντας στο NEWS24/7 εξήγησε την κατάσταση: «Η καταγγελία της σύμβασής μου πρακτικά ακυρώνει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας για θέματα που αφορούν το σχολείο στη συλλογική και δημοκρατική διαδικασία του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το γεγονός ότι η Φ.Ε. δεν απάντησε ποτέ στην ενυπόγραφη επιστολή με τα ερωτήματα που θέσαμε θεωρώ ότι μας απαξιώνει ως υπαλλήλους και παιδαγωγούς, μια και θέτει σε αμφισβήτηση το γεγονός ότι κατατέθηκαν προβληματισμοί με στόχο την άσκηση των καθηκόντων μας όσο πιο ποιοτικά και υπεύθυνα γίνεται. Αντί για επαγγελματισμό και απόδειξη του αισθήματος ευθύνης προς το λειτούργημά μας, η επιστολή, απ’ ό,τι φάνηκε από τις εξελίξεις, ερμηνεύτηκε ως κίνηση αμφισβήτησης της αυθεντίας της διοίκησης.

Κι επειδή άκουσα πολλά αφηγούμενη την περιπέτειά μου σε κόσμο, και είδα ότι κάμποσοι θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν για τις κάμερες επειδή είναι τεχνοφοβικοί και τεμπέληδες, ή φερέφωνα μικροκομματικών και συνδικαλιστικών «δακτύλων», πιστεύω ότι όσο απαξιώνονται οι εκπαιδευτικοί συλλήβδην ως κλάδος με στερεοτυπικές αντιλήψεις, κλείνουμε τ’ αυτιά μας στους παιδαγωγούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Φαίνεται ότι δεν υπήρξε τίποτα δημοκρατικό σε αυτή την υπόθεση. Η διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της σε καμία περίπτωση τους εργαζομένους του σχολείου και όταν αυτοί εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς, δημιουργήθηκε κλίμα πολέμου με τιμωρητική συνέπεια την απόλυση της εκπαιδευτικού.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι και στη Βουλή, όπου βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σχετική ερώτηση για το θέμα. Εντούτοις, ενώ ανέλαβε να απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως δεν κατάφερε να βρει στοιχεία της υπόθεσης επειδή δεν είχε γίνει σχετική καταγγελία στο ΣΕΠΕ. Η καταγγέλλουσα θα επιχειρήσει να βρει το δίκιο της στο δικαστήρια με τη στήριξη συλλόγων και απλών πολιτών, αλλά και συναδέλφων της.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση