, ,

Η συνωμοσιολογία γύρω από την κλιματική αλλαγή απειλεί τη λήψη πολύτιμων αποφάσεων

Το υποτιθέμενο «κλιματικό lockdown» αναπαράγεται όλο και πιο έντονα στα social media από τους καιροσκόπους.

Η συνωμοσιολογία γύρω από την κλιματική αλλαγή απειλεί τη λήψη πολύτιμων αποφάσεων, λένε οι ειδικοί

Καθώς ο κόσμος αντιμετώπιζε την εξάπλωση του COVID-19, μια νέα επικίνδυνη μορφή παραπληροφόρησης ρίζωσε. Είναι αυτή που συνδέει τους πρωτοφανείς περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τα ριζοσπαστικά μέτρα που θα απαιτηθούν για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ των δύο κρίσεων. Και οι δύο έχουν προκαλέσει σεισμικές παγκόσμιες επιπτώσεις, σε πολύ διαφορετικές κλίμακες και χρονοδιαγράμματα. Όμως η συνωμοσία του «κλιματικού lockdown» τις φέρνει σε μια ψευδή και επιζήμια εγγύτητα.

Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), ενός παγκόσμιου οργανισμού για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της πόλωσης, εξηγεί πώς αυτή η συνωμοσιολογία ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις θα στερήσουν από τους ανθρώπους τις ελευθερίες τους με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο φόβος της κυβερνητικής υπερβολής ή του αυταρχισμού δεν είναι από μόνος του εξτρεμιστικός», λέει η ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο ISD Jennie King στο Euronews Green. Αυτό που είναι προβληματικό, ωστόσο, «είναι όταν όλα τα δημόσια θέματα μπαίνουν σε ένα συνωμοσιολογικό πλαίσιο που υπονοεί ότι υπάρχουν αόρατες δυναμικές εξουσίας στο παιχνίδι».

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, το ISD έχει παρακολουθήσει πώς η παράνοια του «κλιματικού lockdown» πήρε διαστάσεις. Διαπίστωσε ότι ακροδεξιά και μη πρόσωπα έκαναν χρήση κακοδιατυπωμένων τίτλων στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας τίτλος από άρθρο του Guardian τον Μάρτιο του 2021 υπονοούσε ότι χρειαζόμασταν ένα παγκόσμιο lockdown «κάθε δύο χρόνια» για να μειώσουμε τις εκπομπές. Αυτό αξιοποιήθηκε από καιροσκόπους σκεπτικιστές του κλίματος. Το 28% των κορυφαίων αναρτήσεων στο Twitter που ανέφεραν την «κλιματική καραντίνα» μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021 έκαναν αναφορά σε αυτό το ένα άρθρο, το οποίο αναδιατύπωσε τον τίτλο του λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση.

Παρόμοιο ποσοστό (29%) αναφέρθηκε στη «Μεγάλη Επαναφορά», αναφερόμενο σε μια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με αυτόν τον τίτλο πέρυσι, η οποία μετατράπηκε σε μια ιογενή θεωρία συνωμοσίας για μια τυραννική παγκόσμια κυβέρνηση. «Καθώς οι πληθυσμοί ανακάμπτουν από το τραύμα της πανδημίας, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και δυσφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς και μια ευρύτερη εκλογική ομάδα που θα μπορούσε να στραφεί κατά της δράσης για το κλίμα», προειδοποιεί η έκθεση.

Θα μπορούσε η παραπληροφόρηση για το κλίμα να εκτροχιάσει την COP26;

Τους τελευταίους μήνες, η απόλυτη άρνηση της κλιματικής αλλαγής έχει μετατραπεί σε κλιματική καθυστέρηση – και απειλεί την πρόοδο στη δράση για το κλίμα. Αυτοί που προωθούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το «κόστος του καθαρού μηδενός» δημιουργούν επίσης την επικίνδυνη εντύπωση ότι οι φιλοδοξίες των ηγετών για το κλίμα είναι «υπερβολικές», λέει η King. Χωρίς να ασχολούνται πραγματικά με τις πολιτικές για το κλίμα, οι αρνητές θεωρούν οποιαδήποτε λύση ως πολύ δαπανηρή, πολύ απειλητική για το βιοπορισμό ή την αίσθηση του εαυτού των ανθρώπων.

«Μένει να δούμε αν οι επιθέσεις πληροφόρησης κατά της COP θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα άρθρα της διαπραγμάτευσης, όπως οι στόχοι για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ή αν τα πράγματα θα εκτροχιαστούν από αυτό το ευρύτερο πλαίσιο πολιτιστικού πολέμου που είδαμε στην «κλιματική καραντίνα», προσθέτει.

Εάν φτάσει σε αρκετούς ανθρώπους και «διαδοθεί σε αρκετά πλαίσια από αρκετά σημαίνοντα πρόσωπα», φοβάται ότι αυτή η παραπληροφόρηση έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των φορέων χάραξης πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της COP26 δεν θα είναι τόσο φιλόδοξα όσο θα έπρεπε.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/10/19/climate-lockdown-conspiracies-threaten-cop26-say-experts

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε