, ,

Το «έξυπνο ύφασμα» είναι η νεότερη επιστημονική ανακάλυψη που προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση της δυσφορίας που υφίστανται οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας.

Το «έξυπνο ύφασμα» είναι η νεότερη επιστημονική ανακάλυψη που προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι

Ένας νέος τύπος υφάσματος αναπτύχθηκε που αποβάλλει θερμότητα για να κρατά τους ανθρώπους πιο δροσερούς σε ζεστές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στη Wuhan της Κίνας δημιούργησαν αυτό το «μετα-ύφασμα» συνδυάζοντας μικροσκοπικές ίνες από τεφλόν, οξείδιο του τιτανίου και πολυγαλακτικό οξύ με μεγαλύτερες ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων.

Εάν επιτύχει, η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση της δυσφορίας που υφίστανται οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας. Το μέγεθος των σωματιδίων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το καθένα να εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Το τεφλόν και το οξείδιο του τιτανίου αντανακλούν το υπεριώδες φως με τρόπο παρόμοιο με εκείνο των αντηλιακών, ενώ το πολυγαλακτικό οξύ απομακρύνει το υπέρυθρο φως, αντί να το συγκρατεί με τον τρόπο που το κάνουν τα θερμοκήπια.

Advertisment

Μέσω του δομικού ελέγχου, το μετα-ύφασμά μας επιτυγχάνει σχεδόν τέλεια ικανότητα εκπομπής στο μέσο υπέρυθρο, μεγιστοποιώντας έτσι την απόρριψη της θερμότητας”, εξηγεί ο επιστήμονας Guangming Tao, επικεφαλής της μελέτης.

Πώς λειτουργεί το ύφασμα;

Η ομάδα έβαλε έναν συμμετέχοντα να καθίσει στον καυτό ήλιο φορώντας ένα ένδυμα που αποτελείται από δύο μισά – μισό μετα-υφάσματος, μισό βαμβακερό, για να παρατηρήσουν την επίδραση του καθενός. Η θερμοκρασία του δέρματος κάτω από το έξυπνο ύφασμα αυξήθηκε κατά μόλις έναν βαθμό, από 31°C σε 32°C. Κάτω από το βαμβάκι, η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε στους 37°C.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το έξυπνο ύφασμα είναι πιο αποτελεσματικό όταν είναι λευκό, αν και υπάρχει η δυνατότητα να βαφτεί σε διάφορα χρώματα. Λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα και η επίδρασή του στη διαδικασία ψύξης θα μειωνόταν σημαντικά αν τοποθετούνταν πάνω από τα κανονικά ρούχα ενός ατόμου.

Advertisment

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ύφασμα λειτούργησε άριστα, όταν χρησιμοποιήθηκε για την προστασία ενός αυτοκινήτου από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τρία αυτοκίνητα αφέθηκαν στο άμεσο ηλιακό φως, με το ένα να προστατεύεται από το μετα-ύφασμα, το άλλο να προστατεύεται από ένα κάλυμμα που αγοράστηκε από κατάστημα και το τρίτο να μένει χωρίς καμία κάλυψη στη ζέστη.

Τα αυτοκίνητα παρέμειναν στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.. Η θερμοκρασία ανέβηκε στους 60°C στο ακάλυπτο αυτοκίνητο, στους 57°C στο αυτοκίνητο με το συνηθισμένο κάλυμμα και μόνο στους 30°C σε αυτό που είχε καλυφθεί με το «έξυπνο ύφασμα».

Η θερμοκρασία που ανέπτυξε το αυτοκίνητο χωρίς κάλυψη δεν απέχει πολύ από τις μέγιστες θερμοκρασίες έως και 71°C που επιτρέπεται και μπορούν να φτάσουν γενικά τα οχήματα στο άμεσο ηλιακό φως – αρκετά υψηλές για να τηγανίσουν ένα αυγό ή να προκαλέσουν εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Παγκόσμιες εταιρίες παραγωγής ρούχων έχουν ενδιαφερθεί για την ανακάλυψη του Tao και της ομάδας του και υπάρχουν στόχοι για την ενσωμάτωση του έξυπνου υφάσματος σε εμπορεύσιμα προϊόντα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Το έργο τους θα μπορούσε να ενταχθεί στις τάξεις των πατενταρισμένων υφασμάτων ψύξης που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η οικολογική Polartec, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ρούχα από την Adidas έως την Prada. «Αυτή η τεχνολογία μπορεί να συνδεθεί απρόσκοπτα με την ώριμη, σύγχρονη παραγωγή», λέει ο Tao. Και κλείνει λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι τα προϊόντα μας θα είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο περίπου».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/07/14/a-smart-fabric-is-the-newest-scientific-discovery-to-keep-us-cool-in-the-heat

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση