MyHealth app – Η ψηφιακή εφαρμογή που λειτουργεί ως φάκελος υγείας για τον κάθε πολίτη

Ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του.

MyHealth app – Η ψηφιακή εφαρμογή που λειτουργεί ως φάκελος υγείας για τον κάθε πολίτη

Μια νέα σημαντική ψηφιακή υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία για όλους τους πολίτες της χώρας. Πρόκειται για το myHealth app, με το οποίο ο κάθε πολίτης θα έχει από εδώ και στο εξής πρόσβαση στα ιατρικά και υγειονομικά του δεδομένα. Δηλαδή θα αποτελεί έναν ψηφιακό ιατρικό φάκελο, στον οποίο θα βρίσκουμε τα στοιχεία που βλέπει και ο γιατρός όταν μας κάνει άυλη συνταγογράφηση.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τη νέα μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, «η εφαρμογή MyΗealth αποτελεί πρακτικά το πρώτο στάδιο, το πρώτο βήμα του προσωπικού φακέλου υγείας του κάθε ασθενούς».

Τι ακριβώς προσφέρει η χρήση του MyHealth app;

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να:

– βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους)

– λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Αν και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λειτουργεί ήδη από το 2011, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε δικά τους στοιχεία, εξετάσεις, αποτελέσματα και συνταγογραφήσεις ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο δεν γνωρίζουν επακριβώς τι έχει συνταγογραφηθεί με το ΑΜΚΑ τους. Με την εφαρμογή, ο πολίτης πλέον θα ενημερώνεται για τη χρήση του ΑΜΚΑ του ως προς αυτό.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρών στη σύσκεψη παρουσίας του MyHealth app, υπογράμμισε ότι «η πεμπτουσία της εφαρμογής MyHealth είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη». Στη συνέχεια εξήγησε ότι «πάμε τώρα στην καρδιά του Συστήματος Υγείας που είναι ο ιατρικός φάκελος, η δυνατότητα δηλαδή κάθε πολίτη να μπορεί να έχει τα στοιχεία του και με αυτά να εξυπηρετείται, είτε του εκδίδονται ιατρικές συνταγές, είτε θέλει ιατρικά παραπεμπτικά για να μπορέσει να αθληθεί, είτε χρειάζεται το ιστορικό του, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας. Άρα ως προς τον πολίτη η εφαρμογή είναι εξαιρετική. Και ως προς το Σύστημα Υγείας όμως είναι, γιατί τα δεδομένα στη δημόσια υγεία είναι αναγκαία για να χαράξει κανείς πολιτικές υγείας. Και ο στόχος της Κυβέρνησης ποιος είναι; Πιο υψηλού επιπέδου ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη».

Ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους, από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει την περίοδο από το 2012. Βασικός και γενικός στόχος όμως είναι το ιστορικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να εμπλουτιστεί με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του ασθενούς ανεξαρτήτως σε ποια νοσοκομειακή μονάδα, κλινική, ή κέντρο υγείας στη χώρα πραγματοποιήθηκαν, το ιστορικό νοσηλειών του ασθενούς κ.α. έτσι ώστε να έχει μαζί του τα ιατρικά δεδομένα του παντού.

Αυτό ανέφερε και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα μιλώντας στη σύσκεψη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί «ανοίγοντας συνεχώς και μία νέα υπηρεσία προς τους πολίτες, έτσι ώστε να φτιάξουμε στο τέλος αυτό το οραματικό που έχουμε για τον πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο του πολίτη».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της χώρας σημείωσε ένα σημαντικό όφελος της εφαρμογής, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση και η φαρμακευτική δαπάνη: «Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να χαράξουμε πολιτικές δημόσιας υγείας, αλλά και για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σωστό φάρμακο συνταγογραφείται στο σωστό κόστος, στον σωστό ασθενή. Και μία παρότρυνση προς όλους εκείνους -και δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν- τους γιατρούς οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Προσέξτε, γιατί θα σας βρούμε πια».

Η εφαρμογή είναι απλή στη χρήση της και διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android, με την προϋπόθεση ο πολίτης να έχει εγγραφεί ήδη στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr). Για να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην εφαρμογή, χρειάζεται ταυτοποίηση του πολίτη αρχικά μέσω των κωδικών του Taxisnet και στη συνέχεια με καταχώρηση ενός κωδικού χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Πηγή:

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε