,

Νέο είδος αρχαίας τετράποδης φάλαινας ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Οι πρόγονοι των σύγχρονων φαλαινών εξελίχθηκαν από θηλαστικά που έμοιαζαν με ελάφια και ζούσαν στην ξηρά για περίπου 10 εκατομμύρια έτη.

Νέο είδος αρχαίας τετράποδης φάλαινας ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Επιστήμονες στην Αίγυπτο εντόπισαν ένα νέο είδος τετράποδης φάλαινας που έζησε πριν από περίπου 43 εκατομμύρια χρόνια. Το απολίθωμα του αμφίβιου Phiomicetus anubis ανακαλύφθηκε αρχικά στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου.

Το κρανίο της μοιάζει με αυτό του Ανούβη, του αρχαίου αιγυπτιακού θεού των νεκρών, από τον οποίο πήρε το επίσημο επιστημονικά όνομά του. Οι πρόγονοι των σύγχρονων φαλαινών εξελίχθηκαν από θηλαστικά που έμοιαζαν με ελάφια και ζούσαν στην ξηρά για περίπου 10 εκατομμύρια έτη.

Advertisment

Με εκτιμώμενο βάρος τα 600 κιλά και μήκος τα3 μέτρα, η Phiomicetus anubis είχε ιδιαίτερα δυνατά σαγόνια για να πιάνει τη λεία του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Η φάλαινα ήταν σε θέση να περπατά στη στεριά και να κολυμπά στο νερό.

Ο μερικός σκελετός βρέθηκε στην κοιλάδα Φαγιούμ της Αιγύπτου και αναλύθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μανσούρα. Αν και η περιοχή είναι σήμερα έρημος, κάποτε καλυπτόταν από θάλασσα και αποτελεί πλούσια πηγή απολιθωμάτων.

«Ο Phiomicetus anubis είναι ένα νέο σημαντικό είδος φάλαινας και μια κρίσιμη ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και αφρικανική παλαιοντολογία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Abdullah Gohar.

Advertisment

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται απολίθωμα φάλαινας με πόδια, η Phiomicetus anubis πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο είδος ημι-υδρόβιας φάλαινας που ανακαλύφθηκε στην Αφρική. Οι πρώτες φάλαινες πιστεύεται ότι πρωτοεξελίχθηκαν στη Νότια Ασία πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Το 2011, μια ομάδα παλαιοντολόγων στο Περού ανακάλυψε ένα απολίθωμα φάλαινας ηλικίας 43 εκατομμυρίων ετών με τέσσερα πόδια, πτερύγια και οπλές.

Πηγή:

www.bbc.com/news/world-middle-east-58340807

Κεντρική φωτογραφία: DR ROBERT W. BOESSENECKER

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση