Ρώμη: Ο καλλιτέχνης JR δημιούργησε μια εκθαμβωτική οφθαλμαπάτη σε ιστορικό κτίριο (Φωτογραφίες)

Το έργο «επιτρέπει» στους περαστικούς και τους θεατές να ρίξουν μια ματιά στο εντυπωσιακό εσωτερικού του μνημειώδους κτιρίου.

Ρώμη: Ο καλλιτέχνης JR δημιούργησε μια εκθαμβωτική οφθαλμαπάτη σε ιστορικό κτίριο (Φωτογραφίες)

Ο Γάλλος street artist, JR, συνεχίζει να διακοσμεί με την ιδιαίτερη τέχνη του σημεία διάφορων μεγάλων πόλεων και σημαντικών μνημείων. Αυτή τη φορά το νέο του έργο βρίσκεται στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη. Με τίτλο Punto di Fuga, ή Σημείο Εξαφάνισης, «άνοιξε» την πρόσοψη του Palazzo Farnese. Αυτό το αναγεννησιακό κτίριο, όπου στεγάζεται η γαλλική πρεσβεία, επιστρέφει στις ρίζες του από τον JR, ο οποίος δημιούργησε έναν κλασικό κόσμο σε όλη την πρόσοψη.

Το installation, που εκτείνεται σε πάνω από 603 τ.μ. πάνω στο κτίριο είναι στην πραγματικότητα ένας έξυπνος τρόπος για να καλύψει τις σκαλωσιές. Στο Palazzo Farnese επί του παρόντος γίνονται έργα αποκατάστασης και ο JR κλήθηκε να μετατρέψει τις σκαλωσιές σε έργο τέχνης. Η εκθαμβωτική του ψευδαίσθηση κατάφερε να αναδείξει ένα κτίριο με ιστορία που χρονολογείται από το 1517. Το Palazzo Farnese, στο οποίο εργάστηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαήλ Άγγελου, φιλοξενεί τη γαλλική πρεσβεία από το 1936.

Με εικόνες τυπωμένες σε αλουμίνιο, ο JR  «εκθέτει» αυτό που κρύβεται πίσω από την ογκώδη πρόσοψη του κτιρίου. Στο επίπεδο του δρόμου βλέπουμε τον επιβλητικό Ηρακλή του Farnese. Αυτό το αρχαίο ρωμαϊκό αντίγραφο ενός ελληνικού πρωτοτύπου ήταν το καμάρι της συλλογής έργων τέχνης της οικογένειας Farnese. Τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, ο JR όμως το έχει επανατοποθετήσει στην αρχική του θέση στο σπίτι της οικογένειας.

Οι θεατές μπορούν επίσης να δουν τον προθάλαμο του Antonio Sangallo και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα του Francesco Salviati στα ανώτερα επίπεδα. Όλα αυτά υπάρχουν σε βαθιές, υποχωρητικές σχισμές που δίνουν μια απίστευτη αίσθηση βάθους και χώρου. Η ψευδαίσθηση του JR συνδυάζεται τέλεια με την αρχιτεκτονική, παραπέμποντας σε χαρακτικά της Ρώμης του 17ου και 18ου αιώνα που θα χρησιμοποιούνταν ως αναμνηστικά κατά τη διάρκεια του Grand Tour.

Η χρήση της οφθαλμαπάτης είναι επίσης κατάλληλη, δεδομένου ότι το Palazzo Farnese φιλοξενεί τους «Έρωτες των Θεών» του καλλιτέχνη Annibale Carracci. Αυτός ο κύκλος τοιχογραφιών, που ζωγραφίστηκε από το 1597 έως το 1608, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο διάσημα παραδείγματα οφθαλμαπάτης στην ιστορία. Έτσι, φαίνεται ότι ήταν σκόπιμο ο JR να υπενθυμίσει στους θεατές και στους περαστικούς αυτό το τέχνασμα του ματιού μέσω του δικού του ξεχωριστού και εντυπωσιακού έργου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JR (@jr)

Το έργο του JR είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά installations που θα παρουσιαστούν στο Palazzo Farnese τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για όσο χρονικό διάστημα θα γίνονται εκτεταμένες εργασίες στην οροφή και την πρόσοψη του αναγεννησιακού κτιρίου-ορόσημου, μια σειρά σύγχρονων Γάλλων καλλιτεχνών θα το χρησιμοποιεί ως καμβά. Για την Πρεσβεία, είναι ένας τρόπος να επιστρέψει μετά από μια μακρά, σκοτεινή περίοδο όπου τα πολιτιστικά δρώμενα είχαν σχεδόν εντελώς σταματήσει λόγω της πανδημίας και των περιορισμών.

Για τον JR, η επιστροφή στη Ρώμη με έναν τόσο θεαματικό τρόπο είναι μια πολύτιμη στιγμή. Ως νεαρός φωτογράφος, περνούσε χρόνο στην πόλη φωτογραφίζοντας τα underground γκράφιτι και τη street art σκηνή της Ρώμης, ενώ παράλληλα κολλούσε στους δρόμους τις δικές του αφίσες. Τώρα, δύο δεκαετίες αργότερα, επιστρέφει κάνοντας πάταγο και εργάζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Η τέχνη του θαυμάζεται από όλες τις ηλικίες και αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by patrizia (@fausta36)

Πηγή:

mymodernmet.com/jr-street-artist-palazzo-farnese

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε