Οι περισσότεροι χρειάζεται απλά να συντονιστούμε στη γλώσσα που μιλάει το σώμα μας. Πώς συνδέεται όμως αυτό με το φούσκωμα;
Όταν βιώνετε οτιδήποτε «αρνητικό», είτε αυτό είναι σκέψη, αίσθηση, συναίσθημα, σύμπτωμα ή οτιδήποτε άλλο, σημαίνει ξεκάθαρα ότι κάτι στη ζωή σας πρέπει να αλλάξει.
Advertisment
Αν έχετε παρατηρήσει ότι ταλαιπωρείστε πολύ συχνά από πρήξιμο, κι όμως εσείς συνεχίζετε τον ίδιο τρόπο ζωής, τότε κάτι πρέπει να αναθεωρήσετε.
Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο πράγμα και να περιμένετε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Το παραπάνω μήνυμα αφορά σε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή, αλλά για τώρα ας εστιάσουμε στο φούσκωμα.
9 απλές συμβουλές για να υπερνικήσετε το φούσκωμα
Διαχωρίστε τις ευαισθησίες σας
Ξεκινήστε ένα απλό ημερολόγιο φαγητού, για να προσδιορίσετε την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που περιέχουν αλεύρι/γλουτένη, γαλακτοκομικά, αυγά, σόγια, καλαμπόκι ή τεχνητά/επεξεργασμένα συστατικά που μπορεί να συνεισφέρουν στην αίσθηση δυσφορίας.
Advertisment
Είναι καλύτερα να επιλέγετε ολόκληρες τροφές, που δεν έχουν λίστα συστατικών και να αποφεύγετε τα προψημένα, έτοιμα γεύματα, που σίγουρα περιέχουν τεχνητά συστατικά, κυρίως συντηρητικά.
Μπορεί να δυσκολευτείτε να εντοπίσετε τις ευαισθησίες σας σε τροφές που δεν παρασκευάζετε εσείς από την αρχή. Αν το ημερολόγιο δεν σας παρέχει τις πληροφορίες που θέλετε, επιλέξτε να κάνετε ένα τεστ ευαισθησίας.
Άλλες τροφές που χρειάζεται να παρατηρήσετε και είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα είναι τα λαχανικά που είναι πλούσια σε θείο, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κάλε, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών και οι δύσκολοι υδατάνθρακες, που αλλιώς ονομάζονται «FODMAP».
Μειώστε την κατανάλωση καφέ
Δεν σας λέμε να αποφύγετε τελείως τον καφέ. Αλλά χρειάζεται να προσέξετε συνειδητά το πότε τον απολαμβάνετε και το πόσο συχνά τον ζητάτε.
Δεν πρέπει ποτέ να πίνετε καφέ την ώρα του γεύματος και όσοι έχουν πρόβλημα με το φούσκωμα, είναι καλύτερα να μείνουν στη μία κούπα την ημέρα. Ο καφές υπερδιεγείρει το πεπτικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει το πρήξιμο.
Και ας μην παραλείπουμε το γεγονός πως όταν συνεχώς υπερδιεγείρουμε την πέψη με καφεΐνη, πιθανότατα μειώνουμε και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη διάσπαση των τροφών.
Δημιουργήστε μια υγιή σχέση με τον καφέ και όχι εξάρτηση. Να θυμάστε επίσης ότι η ποιότητα μετρά. Μην προσθέτετε γαλακτοκομικά, προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά και επιλέξτε βιολογικό καφέ.
Ελαττώστε την ταχύτητα κατανάλωσης
Οι περισσότεροι είμαστε συνηθισμένοι να τρώμε γρήγορα. Το πιάτο μας αδειάζει μέσα σε λίγα λεπτά, δεν προλαβαίνουμε να απολαύσουμε καν τη διαδικασία και το πιθανότερο είναι ότι θέλουμε και δεύτερο πιάτο.
Δοκιμάστε μια νέα συνήθεια. Κάθε φορά που τρώτε μια μπουκιά, παρέχετε στον οργανισμό σας καύσιμο και θρεπτικά συστατικά (ανάλογα, βέβαια, τις επιλογές σας).
Αν την ώρα που τρώτε, κάνετε και κάτι άλλο ή απλά βιάζεστε, καταλήγετε να μασάτε λίγο και γρήγορα. Αν καταπίνετε γρηγορότερα απ’ όσο μπορείτε να μασήσετε, το στομάχι σας δυσκολεύεται πολύ να διασπάσει τις τροφές που του στέλνετε.
Εξασκήστε λοιπόν την ενσυνειδητότητα την ώρα του φαγητού, ώστε να μειώσετε τόσο το στρες, όσο και τις πεπτικές φλεγμονές. Το έντερό σας είναι γνωστό και ως δεύτερος εγκέφαλος· ό,τι ηρεμεί το νου σας, μπορεί επίσης να ηρεμήσει και το έντερό σας!
Οι ωμές τροφές μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή
Η μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και ενζύμων βρίσκονται στα ωμά λαχανικά, αλλά οι ωμές τροφές δεν είναι για όλους.
Όταν, βέβαια, ψήνετε στον ατμό ή σοτάρετε τα λαχανικά σε λάδι καρύδας ή λίγο βούτυρο, τότε αρχίζετε να διασπάτε κάποιες από τις φυτικές ίνες τους, κάτι που θα διευκολύνει τον οργανισμό σας να τα χωνέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά τους στοιχεία.
Η πεπτικότητα μιας τροφής είναι σημαντική, επειδή ο οργανισμός σας μπορεί μόνο να λάβει τα υγιεινά οφέλη μιας τροφής, αν μπορέσει να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία της.
Παραλείψετε τις μεγάλες ωμές σαλάτες: μειώστε την ποσότητα των πράσινων λαχανικών, προσθέστε λίγα βρασμένα στον ατμό ή σοταρισμένα λαχανικά και συμπεριλάβετε καθαρές πρωτεΐνες.
Ελέγξτε τα επίπεδα του στρες σας
Μπορεί να είναι δημιουργικό άγχος ή κακό άγχος, αλλά αν στρεσάρεστε για το οτιδήποτε ή απλά ανησυχείτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλλον θα το νιώθετε και στο έντερό σας.
Όταν ο οργανισμός σας εισέρχεται σε κατάσταση «μάχης ή φυγής», παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει όση ενέργεια έχετε για τα ζωτικά σας όργανα, ώστε να μπορέσετε είτε να παλέψετε ή να ξεφύγετε.
Δυστυχώς, το πεπτικό σας σύστημα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα εκείνες τις στιγμές.
Μπορεί να καταναλώνετε μόνο υγιεινά γεύματα, αλλά αν είστε στρεσαρισμένοι, οι λειτουργίες του οργανισμού σας δεν σας καλύπτουν και τα γεύματα μάλλον θα σας φουσκώνουν, εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας ενέργειας που προσφέρεται στη γαστρεντερική σας οδό.
Η ενσυνείδητη διατροφή, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του στρες είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα.
Πιείτε αρκετό νερό
Αποφύγετε τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά. Παραμείνετε ενυδατωμένοι και θα αποφύγετε και την περιττή κατακράτηση υγρών.
Όταν ο οργανισμός σας είναι επαρκώς ενυδατωμένος, δεν προσπαθεί συνεχώς να παγιδεύσει το λίγο νερό που αλλιώς θα είχε.
Και καθώς το σώμα σας βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση αποτοξίνωσης, το νερό είναι εκείνο που κινεί τα νήματα: μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας, βοηθά στη πέψη, ελέγχοντας τις στομαχικές εκκρίσεις, απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και διατηρεί υγιή τα νεφρά σας.
Κάντε λοιπόν την ενυδάτωση, προτεραιότητά σας!
Ενισχύστε την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων
Τα μέταλλα δεν είναι απαραίτητα μόνο για το χτίσιμο δυνατών οστών και δοντιών· τα χρειαζόμαστε για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τις διαδικασίες του μεταβολισμού, όπως για παράδειγμα, την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Ενισχύοντας έτσι την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων, βοηθάτε στην καταπολέμηση των φλεγμονών, στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, στη σωστή αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα του pH.
Βοηθάτε επίσης στη στήριξη του θυρεοειδή και των επινεφριδίων σας, στη διατήρηση της ενέργειας, στο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Όλα αυτά ωφελούν φυσικά και το έντερό σας, δηλαδή τον δεύτερο εγκέφαλό σας.
Προτιμήστε τα πικρά λαχανικά και βότανα
Ήρθε η ώρα να ερωτευθείτε την γεύση του πικρού – συγκεκριμένα τα πικρά βότανα και λαχανικά. Αυτή η τάξη φυτών ενεργοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες που απευθείας πυροδοτούν την παραγωγή ενζύμου και χολής, δύο χαρακτηριστικά που συνεισφέρουν στην καλύτερη πέψη.
Καλύτερα και από τις ειδικές πρωτεϊνικές κάψουλες, τα πικρά λαχανικά και πράσινα ενεργοποιούν τον οργανισμό σας, ώστε να παράγει τις σωστές πεπτικές εκκρίσεις (αντί να τις αντικαθιστά).
Τα πικρά πράσινα και βότανα ενισχύουν τη φυσική αποτοξίνωση του ήπατος, κάτι που ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ισορροπεί τις ορμόνες, αποτοξινώνει το αίμα και μεταβολίζει το λίπος.
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε όλες τις «γεύσεις» για καλύτερη υγεία. Δυστυχώς, είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι στο γλυκό και στο αλμυρό και δεν εξισορροπούμε τις γεύσεις.
Ένα άλλο όφελος των πικρών τροφών είναι η μείωση της όρεξής μας για φαγητό και η ενίσχυση της απώλειας βάρους!
Βελτιώστε τη χλωρίδα του εντέρου
Πολλοί από εμάς έχουν ένα ιδανικά μαγικό μικροβίωμα με την ιδανική αναλογία υγιεινών μικροβίων. Αναφέρομαι στα προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού.
Η χλωρίδα του εντέρου σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και διαταράσσεται εύκολα από το περιβάλλον μας, τις διατροφικές μας επιλογές, τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα φάρμακα και το στρες.
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το βιολογικό κεφίρ, το γιαούρτι, το λάχανο τουρσί κλπ.
Μια υγιής χλωρίδα επιτρέπει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Βελτιώνει λοιπόν έμμεσα και τη διάθεσή μας μειώνοντας το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις εντερικές φλεγμονές.
Για μεγαλύτερες ποσότητες, επιλέξτε τα συμπληρώματα προβιοτικών.