, ,

Μυστηριώδη βακτήρια που βρέθηκαν στην Αρκτική μπορούν να διασπάσουν το πετρέλαιο και το ντίζελ

Τα βακτήρια που εντοπίστηκαν μπορεί να αντιπροσωπεύουν παίκτες-κλειδιά για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων πετρελαιοκηλίδων.

Μυστηριώδη βακτήρια που βρέθηκαν στην Αρκτική μπορούν να διασπάσουν το πετρέλαιο και το ντίζελ

Τα βακτήρια του ωκεανού στην καναδική Αρκτική είναι ικανά να βιοδιασπούν το ντίζελ και το πετρέλαιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι βρήκαν «απροσδόκητα» μικρόβια στα παγωμένα νερά της Αρκτικής, τα οποία, όπως λένε, θα ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά σε μια πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Τα Paraperlucidibaca, Cycloclasticus και Zhongshania, είδη βακτηρίων που ζουν στη Θάλασσα του Λαμπραντόρ, είναι σε θέση να διασπάσουν τα ορυκτά καύσιμα που υπάρχουν. Καθαρίζουν τον ωκεανό, διασφαλίζοντας ότι παραμένει ζωτικός πόρος για τις γύρω κοινότητες των ιθαγενών. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Casey Hubert, αναπληρωτής καθηγητής γεωμικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο, εξηγεί ότι ήταν ένας από τους φοιτητές του που τον ειδοποίησε για το ζήτημα.

Advertisment

Ο Sean Murphy, ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή, βοήθησε στο έργο αφού αναγνώρισε την πολύπλοκη σχέση που είχαν οι κάτοικοι του Newfoundland and Labrador με το υποθαλάσσιο πετρέλαιο. Τους απέφερε οφέλη με τη μορφή καυσίμων, αλλά η κοινότητα είχε προβληματιστεί βαθύτατα από την πετρελαιοκηλίδα Deepwater Horizon το 2010. Ως εκ τούτου, ο Murphy εστίασε την έρευνα του μεταπτυχιακού του στη Θάλασσα Λαμπραντόρ για να «βοηθήσει στην ενημέρωση για μελλοντικές στρατηγικές μετριασμού πετρελαιοκηλίδων… σε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή».

Μυστηριώδη βακτήρια που βρέθηκαν στην Αρκτική μπορούν να διασπάσουν το πετρέλαιο και το ντίζελ
Πετρελαιοκηλίδα από το Deepwater Horizon

Πώς διεξήγαγαν οι επιστήμονες το πείραμα

Στη μελέτη, οι ερευνητές προσομοίωσαν την αποκατάσταση πετρελαιοκηλίδας μέσα σε μπουκάλια, συνδυάζοντας λάσπη από τα ανώτερα λίγα εκατοστά του πυθμένα της Αρκτικής με τεχνητό θαλασσινό νερό και είτε ντίζελ είτε αργό πετρέλαιο. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στους 4°C, για να προσεγγίσουν τη θερμοκρασία στη Θάλασσα Λαμπραντόρ, και αφέθηκαν για αρκετές εβδομάδες ώστε να δουν τι θα συνέβαινε.

«Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι τα φυσικά βακτήρια που αποσυνθέτουν το πετρέλαιο στον ωκεανό αποτελούν τους πρώτους ανταποκριτές της φύσης σε μια πετρελαιοκηλίδα», λέει ο Δρ Hubert. Θα μπορούσε η ανακάλυψη να βοηθήσει σε μελλοντικές στρατηγικές αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων;

Advertisment

Ουσιαστικά, όλες οι στρατηγικές πριν από τη διαρροή, είτε στην Αρκτική είτε αλλού, προσδιορίζουν την πρόληψη ως τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αλλά τα σχέδια αντιμετώπισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι εξίσου σημαντικά, όπως φάνηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ήταν «προετοιμασμένη» για τον καθαρισμό μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της. Μια πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο το 2020 απείλησε επίσης την ασφάλεια του νησιωτικού κράτους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφύγουν σε διάφορες πρόχειρες λύσεις για να περιορίσουν τις ζημιές στις παραλίες.

Η αφορμή για αυτή τη μελέτη της καναδικής Αρκτικής ήταν ότι σε αυτά τα «μόνιμα κρύα νερά» παρατηρείται αυξανόμενη βιομηχανική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη ναυτιλία και το υποθαλάσσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Έτσι, η ανακάλυψη αυτού του βακτηρίου που τρώει ορυκτά καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να διατηρήσουμε την περιοχή και τους κατοίκους της ασφαλείς στο μέλλον. Η ακτή του Λαμπραντόρ είναι σημαντική για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που βασίζονται στον ωκεανό για την τροφή τους. Σε αντίθεση με τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, δεν υπήρχε έρευνα για τη βιοεξυγίανση τόσο βόρεια – μέχρι τώρα, προσθέτει ο Δρ Hubert.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή παρατείνει τις περιόδους χωρίς πάγο και η αυξανόμενη βιομηχανική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στην Αρκτική, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το θαλάσσιο μικροβίωμα της Αρκτικής θα αντιδράσει εάν υπάρξει διαρροή πετρελαίου ή καυσίμων», συνεχίζει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς «η περιοχή αυτή παραμένει τεράστια και απομακρυσμένη, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας να είναι περίπλοκη και αργή».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/08/16/mysterious-bacteria-found-in-the-arctic-can-break-down-oil-and-diesel

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση