,

Καλιφόρνια: Πυροσβέστες κάλυψαν με αντιπυρική κουβέρτα το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

Το δέντρο του Στρατηγού Σέρμαν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

Καλιφόρνια: Πυροσβέστες κάλυψαν με αντυπυρική κουβέρτα το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τις αγαπημένες τεράστιες σεκόγιες της Καλιφόρνιας, οι πυροσβέστες έκαναν μια ασυνήθιστη κίνηση για την προστασία τους, τυλίγοντας τις γιγάντιες βάσεις με αντιπυρικές κουβέρτες.

Το γυαλιστερό υλικό που βοηθά στην καταστολή των φλογών, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την προστασία των κατασκευών, σπάνια εφαρμόζεται σε φυσικά στοιχεία, αλλά τα συνεργεία που μάχονται την πυρκαγιά KNP Complex στο εθνικό πάρκο Sequoia στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τα εμβληματικά δέντρα.

Advertisment

«Είναι πραγματικά ενδεικτικό του πόσο ιδιαίτερη προτεραιότητα αποτελούν οι εικονικές σεκόγιες του Giant Forest για τα πάρκα και την ομάδα διαχείρισης συμβάντων», δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Rebecca Paterson.

Η πυρκαγιά Complex KNP – η οποία αποτελείται από δύο μέτωπα που πυροδοτήθηκαν από κεραυνούς και καίγονται μαζί – ανάγκασε την εκκένωση του πάρκου την προηγούμενη εβδομάδα και τμήματα της πόλης Three Rivers έξω από την κύρια είσοδο παρέμεναν εκκενωμένα μέχρι πρόσφατα. Οι πυρκαγιές είναι από τις τελευταίες σε ένα μακρύ καλοκαίρι με πυρκαγιές που έχουν κατακάψει σχεδόν 9.195 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας επίσης και εκατοντάδες σπίτια.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η πυρκαγιά KNP Complex είχε απλωθεί σε περισσότερα από 11.300 στρέμματα και βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το περίφημο Giant Forest. Το δέντρο του Στρατηγού Σέρμαν ήταν ανάμεσα στις σεκόιες που τυλίχτηκαν, μαζί με το μουσείο Giant Forest και άλλα κτίρια, δήλωσε η Paterson.

Advertisment

Το δέντρο του Στρατηγού Σέρμαν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου. Ανεβαίνει σε ύψος 84 μέτρων και έχει περιφέρεια 31 μέτρων στο επίπεδο του εδάφους.

Το περιτύλιγμα εφαρμόστηκε μόνο στη βάση των ψηλών δέντρων που εκτείνονται εκατοντάδες μέτρα στον ουρανό. «Εφαρμόζεται μόνο από πυροσβέστες στο έδαφος, οπότε δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ύψος 100 μέτρων ή κάτι τέτοιο», δήλωσε η Paterson. «Η ιδέα είναι να εμποδίσουμε τη φωτιά του εδάφους να φτάσει στο δέντρο όπου είναι πιο πιθανό να καεί, το οποίο είναι κοντά στο έδαφος».

Το περιτύλιγμα από αλουμίνιο μπορεί να αντέξει την έντονη θερμότητα για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιούν το υλικό εδώ και αρκετά χρόνια σε όλη τη δυτική πλευρά των ΗΠΑ για την προστασία ευαίσθητων κατασκευών από τις φλόγες. Σπίτια κοντά στη λίμνη Τάχο που είχαν τυλιχτεί με προστατευτικό υλικό επέζησαν, ενώ άλλα κοντινά καταστράφηκαν.

Η πυρκαγιά Colony, μία από τις δύο πυρκαγιές που καίγονται στο εθνικό πάρκο Sequoia, είχε αναπτυχθεί προς το Giant Forest, ένα άλσος με 2.000 ιστορικές σεκόγιες, αλλά οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατήσουν την πυρκαγιά μακριά από το άλσος. Η Paterson δήλωσε ότι οι συνθήκες στο έδαφος βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τα δέντρα θα παραμείνουν ασφαλή.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι γιγάντιες σεκόγιες προσαρμόζονται στη φωτιά, η οποία μπορεί ακόμα και να τις βοηθήσει να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν σε νεαρές σεκόγιες να αναπτυχθούν. Αλλά η εξαιρετική ένταση των πυρκαγιών – που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή – μπορεί να εξουδετερώσει τα δέντρα. Αυτό συνέβη πέρυσι, όταν η πυρκαγιά Castle σκότωσε 7.500 έως 10.600 μεγάλες σεκόγιες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

Μια ιστορική ξηρασία και κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν καταστήσει την καταπολέμηση των πυρκαγιών πιο δύσκολη στην αμερικανική Δύση. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

Πηγή:

www.theguardian.com/us-news/2021/sep/17/worlds-largest-tree-wrapped-in-fire-resistant-blanket-as-california-blaze-creeps-closer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ | Η μεγαλύτερη εισβολή από το 1803
Απειλείται με εξαφάνιση το 21,5% των ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση