ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή: Πώς εκφράζεται και πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

Στους ενήλικες, η υπερκινητικότητα μπορεί να μειωθεί, αλλά ο αγώνας απέναντι στην παρορμητικότητα, την ανησυχία και τη δυσκολία στην προσοχή μπορεί να συνεχιστούν.

ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή: Πώς εκφράζεται και πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας των ενηλίκων (ΔΕΠΥ) είναι μια ψυχική διαταραχή που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό επίμονων προβλημάτων, όπως δυσκολία στην προσοχή, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά. Η ΔΕΠΥ ενηλίκων μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς σχέσεις, κακές επιδόσεις στην εργασία ή στο σχολείο, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα προβλήματα.

Αν και ονομάζεται ΔΕΠΥ ενηλίκων, τα συμπτώματα ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία και συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΔΕΠΥ δεν αναγνωρίζεται ή δεν διαγιγνώσκεται μέχρι το άτομο να γίνει ενήλικας. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ των ενηλίκων μπορεί να μην είναι τόσο σαφή όσο τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά. Στους ενήλικες, η υπερκινητικότητα μπορεί να μειωθεί, αλλά ο αγώνας απέναντι στην παρορμητικότητα, την ανησυχία και τη δυσκολία στην προσοχή μπορεί να συνεχιστούν.

Advertisment

Η θεραπεία της στην ενήλικη ζωή είναι παρόμοια με τη θεραπεία της παιδικής ΔΕΠΥ. Περιλαμβάνει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, στρατηγικές αντιμετώπισης και πιθανώς φάρμακα για πιθανό συνδυασμό με άλλη ψυχική διαταραχή.

Πώς εκφράζεται η ΔΕΠΥ

Κάποια άτομα με ΔΕΠΥ εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα καθώς μεγαλώνουν, αλλά ορισμένοι ενήλικες εξακολουθούν να έχουν σημαντικά συμπτώματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους λειτουργία. Στους ενήλικες, τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην προσοχή, παρορμητικότητα και ανησυχία. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή – απλώς γνωρίζουν ότι οι καθημερινές εργασίες τους δυσκολεύουν περισσότερο από το μέσο όρο. Μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να θέσουν προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες και να ξεχνιούνται συναντήσεις και projects.

Advertisment

Η αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων μπορεί να κυμαίνεται από την ανυπομονησία κατά την αναμονή στην ουρά ή την οδήγηση στην κίνηση μέχρι τις εναλλαγές της διάθεσης και τα ξεσπάσματα θυμού. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Παρορμητικότητα

– Αποδιοργάνωση και προβλήματα ιεράρχησης προτεραιοτήτων

– Κακές δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου

– Προβλήματα συγκέντρωσης σε μια εργασία

– Δυσκολία στο multitasking

– Υπερβολική ανησυχία

– Κακός προγραμματισμός

– Χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση

– Συχνές εναλλαγές της διάθεσης

– Προβλήματα παρακολούθησης και ολοκλήρωσης εργασιών

-Έντονη ιδιοσυγκρασία

– Προβλήματα στην αντιμετώπιση του στρες.

Τι είναι τυπική συμπεριφορά και τι ΔΕΠΥ

Σχεδόν όλοι έχουν κάποια συμπτώματα παρόμοια με τη ΔΕΠΥ σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Εάν οι δυσκολίες σας είναι πρόσφατες ή εμφανίστηκαν μόνο περιστασιακά στο παρελθόν, πιθανότατα δεν έχετε ΔΕΠΥ. Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται μόνο όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλούν συνεχή προβλήματα σε περισσότερους από έναν τομείς της ζωής μας. Αυτά τα επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες μπορεί να είναι δύσκολη επειδή ορισμένα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από άλλες καταστάσεις, όπως το άγχος ή οι διαταραχές της διάθεσης. Και πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν επίσης τουλάχιστον μία άλλη πάθηση ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος.

Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

Η ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή ενός ατόμου. Η ΔΕΠΥ έχει συνδεθεί με:

– Κακή απόδοση στο σχολείο ή στην εργασία

– Ανεργία

– Οικονομικά προβλήματα

– Προβλήματα με το νόμο

– Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών

– Συχνά τροχαία ή άλλα ατυχήματα

– Ασταθείς σχέσεις

– Κακή σωματική και ψυχική υγεία

– Κακή εικόνα του εαυτού

– Απόπειρες αυτοκτονίας.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι εμφανίζετε μακροχρόνια πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ότι έχει επηρεαστεί η ζωή σας από αυτές τις δυσκολίες, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να μιλήσετε γι’ αυτό ώστε να αντιμετωπιστεί.

Πηγή:

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση