, ,

Ο επαρκής ύπνος μας προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους και αθηροσκλήρωση

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο πόσο και στο πώς κοιμόμαστε και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο επαρκής ύπνος μας προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους και αθηροσκλήρωση

Μπορεί η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου μας να επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία; Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο πόσο και στο πώς κοιμόμαστε και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη δώσει έμφαση στη σημασία που έχει ο ύπνος στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας γενικά. Σε ορισμένες από αυτές διερευνάται πώς η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει συγκεκριμένες πλευρές της υγείας μας, ειδικά της ψυχικής και νοητικής.

Advertisment

Σε μια τελευταία έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής υγείας στη Μαδρίτη και το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην ποιότητα του ύπνου και τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 4.000 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη. Αφού τους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).

Παρατηρήθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες είχαν κατά μέσο όρο 27% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αθηροσκλήρωσης σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επτά με οκτώ ώρες. Όσοι έκαναν άσχημο ύπνο, είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά.

Advertisment

Το πόσο καλά κοιμάται κανείς εξαρτάται από το αν εμφανίζει νυχτερινές αφυπνίσεις, αν έχει ανήσυχο και νευρικό ύπνο και αν έχει συχνούς εφιάλτες. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος άνω των οκτώ ωρών είναι πιθανό να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο κάθε βράδυ ήταν πιθανότερο να καταναλώνουν περισσότερα αλκοολούχα ποτά ή ροφήματα με και αναψυκτικά με καφεΐνη. Ειδικά για το αλκοόλ υπάρχει μια παρανόηση ως προς το κατά πόσο βοηθά στην έλευση του ύπνου: μπορεί να μας φέρνει υπνηλία, αλλά τις περισσότερες φορές προκαλεί ανήσυχο ύπνο, κάτι που φυσικά δεν μας ξεκουράζει.

Πηγή: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718391861

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση