,

Εταιρεία συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει τα μαμούθ από την εξαφάνιση!

10.000 χρόνια μετά την εξαφάνιση των μαμούθ από τη Γη, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο σχέδιο για να επαναφέρουν τα ζώα αυτά στην αρκτική

Εταιρεία συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει τα μαμούθ από την εξαφάνιση!

Η προοπτική της αναδημιουργίας μαμούθ και της επιστροφής τους στη φύση συζητείται – κατά καιρούς σοβαρά – για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά τη Δευτέρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν νέα χρηματοδότηση που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η ώθηση έρχεται με τη μορφή 15 εκατομμυρίων δολαρίων (11 εκατ. λίρες) που συγκέντρωσε η εταιρεία βιοεπιστημών και γενετικής Colossal, η οποία συνιδρύθηκε από τον Μπεν Λαμ, επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας και του λογισμικού, και τον Τζορτζ Τσερτς, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε νέες προσεγγίσεις για την επεξεργασία γονιδίων.

Advertisment

Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως αρχικό στόχο τη δημιουργία ενός υβριδίου ελέφαντα-μαμούθ, κατασκευάζοντας στο εργαστήριο έμβρυα που φέρουν DNA μαμούθ. Το σημείο εκκίνησης του έργου περιλαμβάνει τη λήψη δερματικών κυττάρων από ασιατικούς ελέφαντες, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση, και τον επαναπρογραμματισμό τους σε πιο ευέλικτα βλαστικά κύτταρα που φέρουν DNA μαμούθ. Τα συγκεκριμένα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις τρίχες των μαμούθ, τα μονωτικά στρώματα λίπους και άλλες προσαρμογές στο ψυχρό κλίμα εντοπίζονται με τη σύγκριση των γονιδιωμάτων των μαμούθ που εξάγονται από ζώα που έχουν ανακτηθεί από τον παγετό με εκείνα των συγγενών ασιατικών ελεφάντων.

Αυτά τα έμβρυα θα μεταφερθούν στη συνέχεια σε μια παρένθετη μητέρα ή ενδεχομένως σε μια τεχνητή μήτρα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο – και τα εμπόδια δεν είναι καθόλου ασήμαντα – οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν τα πρώτα υβρίδια σε έξι χρόνια. «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν ελέφαντα ανθεκτικό στο κρύο, αλλά θα μοιάζει και θα συμπεριφέρεται σαν μαμούθ. Όχι επειδή προσπαθούμε να ξεγελάσουμε κανέναν, αλλά επειδή θέλουμε κάτι που να είναι λειτουργικά ισοδύναμο με το μαμούθ, που θα επιβιώνει στους -40C και θα κάνει όλα τα πράγματα που κάνουν οι ελέφαντες και τα μαμούθ, ιδίως να ρίχνει δέντρα», δήλωσε ο Τσερτς στον Guardian.

Το project στοχεύει στο να συμβάλει στη διατήρηση των ασιατικών ελεφάντων, εξοπλίζοντάς τους με χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ευδοκιμούν σε τεράστιες εκτάσεις της Αρκτικής, γνωστές ως στέπα των μαμούθ. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η εισαγωγή κοπαδιών υβριδίων ελεφάντων-μαμούθ στην τούνδρα της Αρκτικής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του υποβαθμισμένου βιότοπου και στην καταπολέμηση ορισμένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Για παράδειγμα, ρίχνοντας τα δέντρα, τα θηρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πρώην λιβαδιών της Αρκτικής.

Advertisment

Δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η δημιουργία ζώων που μοιάζουν με μαμούθ στο εργαστήριο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση της τούνδρας. «Η προσωπική μου σκέψη είναι ότι οι δικαιολογίες που δίνονται – η ιδέα ότι θα μπορούσαμε μέσω της γεωμηχανικής να ελέγξουμε το περιβάλλον της Αρκτικής χρησιμοποιώντας ένα κοπάδι μαμούθ – δεν είναι αληθοφανείς», δήλωσε η δρ Victoria Herridge, εξελικτική βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

«Η κλίμακα στην οποία θα έπρεπε να γίνει αυτό το πείραμα είναι τεράστια. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες μαμούθ που το καθένα χρειάζεται 22 μήνες για να κυοφορήσει και 30 χρόνια για να ωριμάσει» συνεχίζει. Και πάλι δεν γνωρίζουμε αν οι ασιατικοί ελέφαντες θα ήθελαν να αναπαραχθούν με τα υβρίδια. Σίγουρα πάντως πρόκειται για μια ιδέα που θα έχει τόσο υπέρμαχους όσο και εχθρούς.

Πηγή:

https://www.theguardian.com/science/2021/sep/13/firm-bring-back-woolly-mammoth-from-extinction

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση