,

Μετατραυματική ανάπτυξη: Πώς εκφράζεται στην μετα-covid εποχή

Μετά την πανδημία, οι έρευνες διαπιστώνουν ότι περίπου το 70% από εμάς ασχολείται περισσότερο με την αυτοφροντίδα.

Μετατραυματική ανάπτυξη: Πώς εκφράζεται στην μετα-covid εποχή

Πολλοί λένε ότι εκπλήσσονται που παρά το φόβο, την απώλεια και τις δυσκολίες της πανδημίας, κατά κάποιο τρόπο η ζωή τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Οι ερευνητές είναι λιγότερο έκπληκτοι. Να γιατί.

Πώς εκφράζεται η μετατραυματική ανάπτυξη στην μετα-covid εποχή

1. Η μετατραυματική ανάπτυξη είναι πραγματική

Έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας βρήκε πάνω από 700 μελέτες που τεκμηριώνουν τη μετατραυματική ανάπτυξη. Συνήθως αναφέρεται στο αίσθημα μεγαλύτερης καλοσύνης και πνευματικότητας μετά από ένα τραυματικό γεγονός και στην επιθυμία να αξιοποιηθούν αυτά τα νέα συναισθήματα σε παραγωγική δράση.

Advertisment

Η ανθεκτικότητα μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, αλλά δεν είναι το ίδιο με τη μετατραυματική ανάπτυξη. Η ανθεκτικότητα αναφέρεται στην επαναφορά στον προηγούμενο εαυτό και στη ζωή μας μετά το τραύμα, αλλά η μετατραυματική ανάπτυξη αναφέρεται στην επαναφορά προς τα εμπρός μετά το τραύμα σε μια νέα εκδοχή του εαυτού και της ζωής μας. Τα παρακάτω στοιχεία μαρτυρούν την ύπαρξη μετατραυματικής ανάπτυξης:

– Αισθάνομαι αυξημένη εκτίμηση για τη ζωή

– Είμαι πιο ανοιχτός στις εμπειρίες

Advertisment

– Επικοινωνώ με περισσότερη υπομονή και λιγότερο θυμό

– Αναπτύσσω νέα ενδιαφέροντα και προοπτικές

– Αναγνωρίζω την προσωπική μου δύναμη.

Κάθε θετική απάντηση υποδηλώνει κάποια μετατραυματική ανάπτυξη. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το ήμισυ έως τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν υποστεί σημαντικό τραύμα, όπως ο τυφώνας Κατρίνα και η πανδημία COVID, παρουσιάζουν διαρκή συναισθηματική ανάπτυξη.

2. Τώρα βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η αυτοφροντίδα

Μέχρι πέρυσι, οι περισσότεροι από εμάς φροντίζαμε τον εαυτό μας μόνο κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου ή ως επιβράβευση μετά από μια δύσκολη εβδομάδα. Μετά την πανδημία, ωστόσο, οι έρευνες διαπιστώνουν ότι περίπου το 70% από εμάς ασχολείται περισσότερο με την αυτοφροντίδα, επειδή οι ρουτίνες μείωσης του άγχους που ξεκινήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν γίνει μόνιμο μέρος της νέας καθημερινότητάς μας. Ορισμένες δημοφιλείς δραστηριότητες μείωσης του στρες κατά την πανδημία περιλαμβάνουν:

– Βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες και παζλ

– Αναδιοργάνωση του σπιτιού και των πραγμάτων μας

– Αυτοσχέδια πάρτι με την οικογένεια στο σπίτι

– Χαλαρωτικά μπάνια μεγαλύτερης διάρκειας

– Περισσότερος ποιοτικός χρόνος με τα κατοικίδια

– Περισσότερες ταινίες αντί για ειδήσεις.

Σύμφωνα με έκθεση της Oracle σε πάνω από 2.000 καταναλωτές, το 70% από εμάς δηλώνει ότι ξεκίνησε ένα χόμπι κατά τη διάρκεια της πανδημίας – τα πιο συνηθισμένα είναι η γυμναστική στο σπίτι (46%), το ψήσιμο ψωμιού με προζύμι ή μπανάνα (27%), η παρασκευή καφέ (23%) και η μαγνητοσκόπηση βίντεο TikTok (21%).

3. Η παύση και ο αργός βηματισμός εκτιμώνται τώρα

Καθώς η ζωή όπως την ξέραμε σταμάτησε για πολλούς, το ίδιο συνέβη και με την πίεση των μετακινήσεων, του ντυσίματος και της υπερβολικής εξάντλησης. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνουμε παύσεις τη νύχτα για να ανακάμψουμε, και θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό στη νέα μας ζωή.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Oracle, το 70% από εμάς λέει επίσης ότι διαβάσαμε και μάθαμε περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα αισθανόμαστε πιο έξυπνοι. Πολλοί από εμάς ανακαλύψαμε ξανά ποιοι είμαστε, αντί για αυτό που νομίζαμε ότι θα έπρεπε να είμαστε, και είμαστε ευτυχείς που το κάναμε.

4. Οι προτεραιότητες έχουν πλέον αλλάξει

Μια έρευνα που έγινε για το περιοδικό Parade στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 78% των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσε ότι, ενώ η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν δύσκολη, τους έκανε να εκτιμήσουν τις σχέσεις τους, το 65% δήλωσε ότι τους έκανε να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τον χρόνο τους και το 58% δήλωσε ότι τους έκανε να επανεκτιμήσουν τους στόχους της ζωής τους.

Πώς να αυξήσουμε τη μετατραυματική ανάπτυξη

– Φροντίστε τον εαυτό σας. Ξοδεύουμε τόσο πολύ από το χρόνο μας ανησυχώντας και φροντίζοντας τους άλλους χωρίς να δίνουμε την ίδια έμφαση στον εαυτό μας.

– Παίξτε συχνά. Το παιχνίδι είναι ο αποσυμπιεστής της φύσης. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει την αντίληψη του πόνου, χαλαρώνει τους μύες μας και αυξάνει τις ενδορφίνες, τα έμφυτα φυσικά βελτιωτικά της διάθεσής μας. Γι’ αυτό μην στέλνετε τα κατοικίδια, τους συντρόφους ή τα παιδιά έξω για να παίξουν – βάλτε μάσκα και πηγαίνετε μαζί τους.

– Δοκιμάστε να κάνετε έναν πίνακα στόχων. Ένας προσωπικός πίνακας για το 2021-2022 μπορεί να περιλαμβάνει ένα ταξίδι που αναβλήθηκε, έναν γάμο ή ένα μωρό. Μπορεί να εστιάζει σε σχέδια για μια νέα επιχείρηση ή ένα φιλανθρωπικό εγχείρημα.

– Επιλέξτε μια θετική προοπτική. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να εστιάσουμε σε αυτά που έχουμε αντί για αυτά που έχουμε χάσει και σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε αντί για αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Παρόλο που η πανδημία δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της στις προτεραιότητες, την ευημερία και την προοπτική μας είναι κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με κάποιους τρόπους υπέρ μας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο πριν από την πανδημία, αλλά μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον νέο που διαμορφώνεται.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-chronicles-infertility/202109/post-traumatic-growth-in-the-post-covid-era

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση