Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που γίνεται ορατό στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, λόγω της εισόδου κάποιου μετεωροειδούς. Ένα τέτοιο φαινόμενο έγινε ορατό χθες από πολλούς πολίτες στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και Λειβαδιά.
Το εντυπωσιακό μετέωρο έγινε ορατό στις 23:08 το βράδυ της Τρίτης. Η βολίδα όπως η συγκεκριμένη που παρατηρήθηκε το βράδυ της Τρίτης είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης.
Advertisment
Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί δηλαδή, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα, οι οποίοι μένουν ορατοί για χρόνια μετά. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.
Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120 χιλιομέτρων και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80 χιλιόμετρα. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες (αστέρες όπως τους λέει ο λαός μας) και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου, κάνοντας για εμάς τους ανθρώπους πιο ορατό το φαινόμενο. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.
Advertisment
Πηγή:
Με πληροφορίες από lifo.gr και permissos.gr