,

Η πλούσια ιστορία της αναδυόμενης Ελλάδας σε μια επετειακή έκθεση στο μουσείο του Λούβρου

Στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στη διαμόρφωση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της γαλλικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η πλούσια ιστορία της αναδυόμενης Ελλάδας σε μια επετειακή έκθεση στο μουσείο του Λούβρου

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για την αγορά της Ελλάδας από τη Γαλλία και συγκεκριμένα για τις έξι γαλλικές πολεμικές φρεγάτες, αλλά και για τη συμφωνία των δύο κρατών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όμως, η συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών δεν είχε μόνο αυτό το χαρακτήρα, τουλάχιστον όχι τυπικά.

Την περασμένη Δευτέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάστηκε στο Λούβρο η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919» (Paris – Athènes: Naissance de la Grèce moderne 1675–1919). Στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στη διαμόρφωση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της γαλλικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Advertisment

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια αρχαιολογικών μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αναστασία Λαζαρίδου και ο πρόεδρος – επίτιμος διευθυντής του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, μετέχουν ελληνικά μουσεία με δεκάδες έργα – δάνεια (πίνακες, γλυπτά, σχέδια), όπως επίσης γαλλικά μουσεία και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Δεκάδες έργα έχουν σταλεί στο Παρίσι και προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μπενάκη, Εφορείες Αρχαιοτήτων όπως αυτές της Ανατολικής Αττικής, της Κέρκυρας, των Κυκλάδων κ.ά. Για να παρουσιαστεί πιο ολοκληρωμένη η σχέση του ελληνικού με τον γαλλικό πολιτισμό στην πορεία περίπου δυόμισι αιώνων, συμμετέχουν και μουσεία της Γαλλίας καθώς και η Εθνική της Βιβλιοθήκη.

Advertisment

Μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση αποτελεί επίσης το γεγονός του εορτασμού δύο επετείων. Από τη μία, το 2021 σηματοδοτεί των εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (25η Μαρτίου) και από την άλλη το μουσείο του Λούβρου το ίδιο ακριβώς έτος, 1η Μαρτίου 1821, υποδέχεται το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του, που ο κόσμος συρρέει από όλο τον κόσμο για να το θαυμάσει και να το φωτογραφίσει.

Αυτή η περίεργη σύμπτωση συνιστά μια ιδιαίτερη αφορμή για να τονιστεί πόσο η χώρα μας και ο κλασικός της πολιτισμός έχουν συνεισφέρει και καθορίσει την πολιτιστική ταυτότητα της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ωστόσο σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι η έκθεση δεν εστιάζει αποκλειστικά στην αρχαιοελληνική τέχνη και ιστορία της Ελλάδας, αλλά αναδεικνύει και την διαδρομή που διένυσε για να αναδειχθεί η Ελλάδα στη σύγχρονη πια μορφή της, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα. Γι’ αυτό και η ίδια η έκθεση έχει δημιουργηθεί σε 8 ξεχωριστά μέρη αντίστοιχων ιστορικών περιόδων. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 στην Αίθουσα Ναπολέων του παρισινού μουσείου.

Το τάμα» (1886) του Νικολάου Γύζη

Από την άλλη πλευρά, στη χώρα μας και συγκεκριμένα στους Δελφούς λαμβάνει χώρα μια άλλη έκθεση με τον τίτλο ««Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς», η οποία εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Ζαν-Λικ Μαρτινέζ. Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στο Λούβρο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Όσοι επισκεφθούν το μουσείο των Δελφών μέχρι τις 31 Γενάρη του 2022 θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 28 σπάνια αριστουργήματα από τις συλλογές του Λούβρου, έργα αρχαιοελληνικής, αιγυπτιακής και κυπριακής προέλευσης, αλλά και έργα τέχνης του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Πηγή:

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr και www.news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: Christophe Archambault – GETTY IMAGES

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σπάνιο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» πωλείται 1,25 εκ. δολάρια
Αποκαλύφθηκε η νέα τοιχογραφία της Στέγης: «Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»
Επιστρέφει και φέτος η «Γιορτή του Σινεμά» |Ποιες ταινίες θα μπορείτε να δείτε με 2 ευρώ!
An Unfinished Journey: Προβολή ντοκιμαντέρ για το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση