,

Πρόσφατα αναγνωρισμένο σκίτσο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο

Έφτασε στην κατοχή του Μουσείου Βαν Γκογκ όταν μια ολλανδική οικογένεια ζήτησε από τους ειδικούς να ρίξουν μια ματιά στο ανυπόγραφο σχέδιό τους.

Πρόσφατα αναγνωρισμένο σκίτσο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ είναι γνωστός για ένα από τα πιο εμβληματικά καλλιτεχνικά στυλ όλων των εποχών. Τόσο στο σχέδιο όσο και στη ζωγραφική, η τέχνη του ξεχωρίζει για την εκφραστική χρήση της γραμμής και του χρώματος. Τώρα, οι θαυμαστές των έργων του μπορούν να ρίξουν μια ματιά σε ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο σκίτσο, το οποίο θα εκτίθεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Το «νέο» σκίτσο με μολύβι, με τίτλο «Study for Worn Out», μοιάζει με άλλα κομμάτια του έργου του Ολλανδού δασκάλου, κυρίως με το σχέδιο «Worn Out» και τον πίνακα «At Eternity’s Gate». Όπως και τα άλλα, απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνδρα που κάθεται σε μια καρέκλα και κρατά το κεφάλι του στα χέρια του. «Ως κέντρο γνώσης αφιερωμένο στο έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ και των συγχρόνων του, είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη, με την οποία αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η εξειδίκευσή μας», δηλώνει η Emilie Gordenker, διευθύντρια του Μουσείου Βαν Γκογκ. «Είναι αρκετά σπάνιο ένα νέο έργο να αποδίδεται στον Βαν Γκογκ. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το πρώιμο σχέδιο και την ιστορία του με τους επισκέπτες του μουσείου μας».

Advertisment

Έφτασε στην κατοχή του Μουσείου Βαν Γκογκ όταν μια ολλανδική οικογένεια ζήτησε από τους ειδικούς να ρίξουν μια ματιά στο ανυπόγραφο σχέδιό τους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το προσωπικό αναγνώρισε επίσημα το έργο ως επίσημο έργο του Βαν Γκογκ. «Από άποψη στυλ, εντάσσεται απόλυτα στις πολλές μελέτες φιγούρας που γνωρίζουμε από την εποχή του Βαν Γκογκ στη Χάγη και η σύνδεση με το Worn Out είναι προφανής», εξηγεί ο Teio Meedendorp, ανώτερος ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ. Οι ειδικοί έχουν επίσης εντοπίσει την ακριβή περίοδο που έγινε το σχέδιο, η οποία είναι πιθανότατα στα τέλη Νοεμβρίου του 1882, όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 29 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Βαν Γκογκ έγραφε στις επιστολές του προς τον αδελφό του Theo και τον καλλιτέχνη Anthon van Rappard για την εξέλιξη του «Worn Out».

Πρόσφατα αναγνωρισμένο σκίτσο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο

«Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε σχεδιάζοντας ένα πλέγμα στο χαρτί, το οποίο μας λέει ότι δούλευε με ένα προοπτικό πλαίσιο για να τον βοηθήσει να αποτυπώσει γρήγορα μια φιγούρα με τις σωστές αναλογίες», συνεχίζει ο Meedendorp. «Στη συνέχεια επεξεργάστηκε το φύλλο με το χαρακτηριστικό εκφραστικό στυλ του σχεδίου του: όχι εκλεπτυσμένο, αλλά με ενεργητικές γρατζουνιές και πινελιές και με την τοποθέτηση περιγραμμάτων, αναζητώντας μια μεστή εικόνα με ιδιαίτερη προσοχή στα εφέ του φωτός και της σκιάς». Επιπλέον, το σκίτσο 9″ x 12″ περιλαμβάνει επίσης υλικά που χρησιμοποιούνται σε άλλα σχέδια του Βαν Γκογκ, όπως ένα ξυλουργικό μολύβι, χοντρό χαρτί ακουαρέλας και ένα στερεωτικό από νερό και γάλα.

Advertisment

Το «Study for Worn Out» θα εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Van Gogh μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022. Θα εκτίθεται μαζί με άλλα έργα της ίδιας περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου σχεδίου «Worn Out».

Πηγή:

mymodernmet.com/van-gogh-worn-out-sketch

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση