,

Ψωρίαση: Αφήνοντας στο παρελθόν τους μύθους και τους φόβους που τη συνοδεύουν

Αν και η ψωρίαση δεν είναι μεταδιδόμενη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα ότι μπορεί να «κολλήσουν» και εκείνοι.

Ψωρίαση: Αφήνοντας στο παρελθόν τους μύθους και τους φόβους που τη συνοδεύουν

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Λόγω της δυσάρεστης εμφάνισής της, η ψωρίαση συχνά συνοδεύεται από στίγμα. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μύθοι που συνοδεύουν την δερματική πάθηση επιμένουν ακόμα και σήμερα, όπου όλοι έχουμε πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες.

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από ερυθρά, παχιά, αργυρόχροα λέπια που προκαλούν φαγούρα, αίσθηση καύσου ή και τα δύο. Mπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που την εμφανίζουν. Εκτός από το ότι χρειάζεται να διαχειριστούν τη σωματική δυσφορία που προκαλείται από την πάθηση, οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό στίγμα σε σχέση με τις μικρο-αντιλήψεις που έχουν οι συνάνθρωποί τους γι’ αυτή την πάθηση.

Advertisment

Αν και η ψωρίαση δεν είναι μεταδιδόμενη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα ότι αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει αυτή την πάθηση, μπορεί να «κολλήσουν» και εκείνοι. Αυτός και πολλοί άλλοι μύθοι και αβάσιμοι φόβοι επιμένουν ακόμα και στις μέρες μας, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Το στίγμα της ψωρίασης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania στη Philadelphia πρόσφατα αποφάσισαν να ανακαλύψουν πόσοι άνθρωποι – τόσο τυχαία, όσο και από την επιστημονική κοινότητα – πιστεύουν ακόμα μύθους που αφορούν στην ψωρίαση και γι’ αυτό αποφεύγουν την επαφή με όσους την εμφανίζουν.

Για να το καταφέρουν αυτό, οι επιστήμονες έστειλαν ερωτηματολόγια σε δύο διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων: 198 συμμετέχοντες απάντησαν μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα και 187 φοιτητές της ιατρικής μέσω email.

Advertisment

Εκτός από αυτά τα ερωτηματολόγιο, οι ερευνητές έστειλα επίσης σε όλους του συμμετέχοντες φωτογραφίες που έδειχναν την ψωρίαση. Αν και οι φοιτητές ιατρικής που απάντησαν δεν φάνηκε να πιστεύουν στα συνηθισμένα στερεότυπα που αφορούν στην ψωρίαση, οι απαντήσεις που έλαβαν οι ερευνητές από την ομάδα του γενικού πληθυσμού ήταν λιγότερο ενθαρρυντικές.

Το 54% σχεδόν των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα σκεφτόταν να βγει ραντεβού με ένα άτομο που έχει ψωρίαση και το 39.4% είπε ότι δεν θα έδινε τα χέρια με κάποιον που εμφανίζει αυτή την πάθηση. Επιπλέον, το 32.3% αυτής της ομάδας απάντησε ότι δεν θα ήθελε ένα άτομο με ψωρίαση να έρθει στο σπίτι τους.

Αυτά τα στερεότυπα φάνηκε να συνεισφέρουν σε αυτές τις ρατσιστικές στάσεις, αφού το 26.8% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η ψωρίαση είναι μια σοβαρή πάθηση και το 27.3% του γενικού πληθυσμού πίστευε ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική. Σχεδόν το 57% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τους ανθρώπους με ψωρίαση ως ανασφαλείς, ενώ το 53% είπε ότι αυτά τα άτομα είναι άρρωστα και το 45% τα αξιολόγησε ως μη ελκυστικά.

Ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς τους ερωτηθέντες από τον γενικό πληθυσμό, υπήρχαν εκείνοι που ήδη γνώριζαν κάποιον με ψωρίαση και ήταν εκείνοι που πίστευαν σε λιγότερα στερεότυπα και ήταν λιγότερο πιθανό να εκφράσουν απόψεις που ενισχύουν το στίγμα. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη να παρέχουμε στον κόσμο περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση γι’ αυτή την δερματική πάθηση, ώστε να αφήσουμε πίσω μύθους και φόβους που βασίζονται μόνο στο παράλογο. Επίσης, εκτός από την καλύτερη εκπαίδευση για την πάθηση, χρειάζεται ο κόσμος να έρθει σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν ψωρίαση, ώστε να δει ότι δεν είναι μεταδοτική.

Πηγές:

https://www.cdc.gov/psoriasis/index.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192777/

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)32465-4/pdf

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση