,

Βραβεία Αστροφωτογραφίας 2021: Οι πιο ατμοσφαιρικές εικόνες από τον γαλαξία μας

Η ομορφιά της απλότητας και η τεχνική αρτιότητα της εικόνας του Dong μάγεψαν τους κριτές.

Βραβεία Αστροφωτογραφίας 2021: Οι πιο ατμοσφαιρικές εικόνες από τον γαλαξία μας

Ο φωτογράφος Shuchang Dong (Κίνα) ανακοινώθηκε ότι είναι ο μεγάλος νικητής του τίτλου «Astronomy Photographer of the Year 13» του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Greenwich, με την εκπληκτική του εικόνα της δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης, «The Golden Ring».

Η ομορφιά της απλότητας και η τεχνική αρτιότητα της εικόνας του Dong μάγεψαν τους κριτές. Η φωτογραφία απεικονίζει την δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου που συνέβη στις 21 Ιουνίου 2020 σε μια ισχυρή και ατμοσφαιρική σύνθεση. Ο κριτής του διαγωνισμού, László Francsics, δήλωσε: «Η φωτογραφία είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί: Η τελειότητα και η απλότητα… οδηγούν σε μια νικητήρια εικόνα. Ένα πραγματικό αριστούργημα».

Advertisment

Στις νικήτριες εικόνες από άλλες κατηγορίες και στα ειδικά βραβεία περιλαμβάνονται ο μαγευτικός χορός του Σέλας που τραβήχτηκε από τη γέφυρα ενός πλοίου από τον αξιωματικό Dmitrii Rybalka (Ρωσία), η Αφροδίτη που ανατέλλει πάνω από τον βραχώδη ορίζοντα της Σελήνης από τον Nicolas Lefaudeux (Γαλλία), μια συγκλονιστική εικόνα της διαδρομής των άστρων που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του lockdown από τον Deepal Ratnayaka (Ηνωμένο Βασίλειο) και η εξαιρετική εικόνα του πυραύλου Space X Falcon 9 που περνά από τη Σελήνη από τον Paul Eckhardt (ΗΠΑ).

Ο 15χρονος Zhipu Wang (Κίνα) κερδίζει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Young Competition για την εκπληκτική σύνθεση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο καλλιτεχνικός συντάκτης του περιοδικού BBC Sky at Night, Steve Marsh, ο οποίος είναι επίσης κριτής του διαγωνισμού, δήλωσε για τον φετινό διαγωνισμό: «Η απίστευτα ταλαντούχα παγκόσμια κοινότητα αστρονόμων μας έδειξε για άλλη μια φορά τι ακριβώς είναι ικανή να κάνει. Από εκπληκτικές νέες προσεγγίσεις για το δικό μας ηλιακό σύστημα μέχρι νέες απόψεις του Γαλαξία μας και του ευρύτερου Σύμπαντος και οδυνηρούς προβληματισμούς για τη θέση μας στο σύμπαν». Ακολουθούν κάποιες από τις νικήτριες φωτογραφίες.

Βραβεία Αστροφωτογραφίας 2021: Οι πιο ατμοσφαιρικές εικόνες από τον γαλαξία μας
Shuchang Dong
Luna Dunes – ©Jeffrey Lovelace (ΗΠΑ)
Zhong Wu/Astronomy Photographer of the Year
Terry Hancock/Astronomy Photographer of the Year
Nicolas Lefaudeux/Astronomy Photographer of the Year
Dmitrii Rybalka/Astronomy Photographer of the Year
Paul Eckhardt/Astronomy Photographer of the Year
Deepal Ratnayaka/Astronomy Photographer of the Year

Πηγή:

Advertisment

www.sciencefocus.com/news/the-winner-of-astronomy-photographer-of-the-year-2021-eclipses-all-others

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση