Ζώα συντροφιάς: Στείρωση ή αποστολή DNA κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών

Αν ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν προβεί σε καμία από τις δύο αυτές επιλογές, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ.

Ζώα συντροφιάς: Στείρωση ή αποστολή DNA κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών

Μετά τις αντιδράσεις πολλών πολιτών και οργανισμών σε σχέση με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς που είχε προταθεί πριν λίγο καιρό, το Υπουργείο αφήνει τώρα «παραθυράκι» για όσους ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή.

Οι αντιδράσεις απέναντι στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο εκφράστηκαν τόσο στη δημόσια διαβούλευση όπου είχε δημοσιευτεί, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου έχει αλλάξει μορφή και το Υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει μια ακόμα επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα συντροφιάς τους. Πλέον, θα δίνεται η δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.

Η αποστολή θα γίνεται έναντι παραβόλου 150 ευρώ και το εργαστήριο θα δημιουργηθεί στο  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το οποίο και θα επιχορηγηθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

– Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

– Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Εδώ σημειώνεται ότι η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γενετικού υλικού θα γίνεται από κτηνίατρο. Η καταχώρηση και διατήρησή του θα ισχύει για 12 χρόνια για κάθε ζώο συντροφιάς. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει στον κτηνίατρο και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.

Αν ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν προβεί σε καμία από τις δύο αυτές επιλογές, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προχωρήσει στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022. σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξαίρεση αποτελούν οι σκύλοι εργασίας των ενόπλων δυνάμεων. Τέλος, εκτός της στείρωσης, στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών εντάσσεται και η σήμανση και η καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ για την επεξεργασία του έλαβαν υπόψη τόσο σχόλια όσο και παρατηρήσεις, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη θεσμοθετημένη πια συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία αλλά και μείωση των αδέσποτων ζώων.

Πηγή:

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε