Μια φωνή που προσελκύει την προσοχή, εμπνέει εμπιστοσύνη, γοητεύει, πείθει και παρακινεί, αποτελεί σημαντικό εφόδιο στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο επαγγελματικό και στο προσωπικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την αξία του ομιλητή.
Μέσα από µ;iα πρωτότυπη κοινωνική και ψυχολογική προσέγγιση της φωνής και με αναφορές σε πραγματικές ιστορίες μαθητών της που μεταμόρφωσαν τη φωνή και διεύρυναν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, και µε πλήθος ασκήσεων, η Νίνα Καλούτσα μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από τη φωνή, την ομιλία μας και γενικότερα τον τρόπο που επικοινωνούμε.
Advertisment
Η Νίνα Καλούτσα ξεκίνησε την καριέρα της στη φωνή ως υψίφωνος στη Μόσχα και τα τελευταία 25 χρόνια εκπαιδεύει ανθρώπους σε θέματα φωνής και δημόσιας ομιλίας. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες και τα σεμινάρια της τα έχουν παρακολουθήσει πάνω 4.000 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο της Νίνας Καλούτσα με τίτλο “Η Φωνή της Επιτυχίας” που μόλις κυκλοφόρησε από την Key Books.
Εισαγωγή
Η φωνή φέρει φως
«Σχηματίζεται η φωνή από το φως, διότι φανερώνει και ξεκάθαρα δηλώνει τις σκέψεις. Φωτίζει τον Λόγο, τον νου. Φέρνει στο φως τη νόηση».
Advertisment
Αριστοτέλης, Περί Ψυχής
Ήταν αποκαλυπτικό για μένα, χρόνια πριν, όταν διάβασα ότι ο Αριστοτέλης συνδέει τη Φωνή με το Φως και το Φως με τον Λόγο. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φω, φαίνω σημαίνει λέγω, φωτίζω. Κατ’ επέκταση, η φωνή φέρει φως. Κατά τον φιλόσοφο, φως είναι η νόηση, ο Λόγος. Ο Αριστοτέλης ταυτίζει τις τέσσερις έννοιες νόηση, λόγος, φωνή, φως.
Το 1499, χίλια οκτακόσια περίπου χρόνια μετά τον Αριστοτέλη, τυπώθηκε σε ελληνικό τυπογραφείο της Βενετίας το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν. Στο λήμμα Φωνή, θαυμάζουμε και πάλι τη σύνδεση της Φωνής με το Φως, στους εξής ορισμούς:
«Παρά το φως και τον νουν τα εν τω νω φωτίζουσα», «Το του νοός φως», «Παρά το φάος είναι του νοός», «Διά γαρ της φωνής και της ψυχής ενθυμήματα γιγνώσκομεν».
Δηλαδή, η φωνή φέρνει τη σκέψη στο φως. Η φωνή είναι το φως του νου. Η φωνή φανερώνει τη νόηση. Μέσω της φωνής αναγνωρίζουμε ψυχικές καταστάσεις.
Και πιο κάτω, στο λήμμα Φω εντυπωσιαζόμαστε ξανά από τη σύνδεση της Φωνής με το Φως:
«Σημαίνει δε φω το λέγω, εξ ου και φωνή», «Φω, το φαίνω, εξ ου και φως», «Φω, το λέγω παρά το φως», «Φως γαρ των πραγμάτων, οι λόγοι».
Δηλαδή, Φω σημαίνει λέγω, απ’ όπου και η φωνή. Λέγω σημαίνει φανερώνω, απ’ όπου και φως.
Με δυο λόγια, η φωνή είναι το φως της σκέψης!
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ
«Η φωνή μου μου λέει “έτσι είναι τα πράγματα” και η ηχώ της φωνής μου μου λέει “έτσι είσαι εσύ”»
Αντόνιο Πόρτσια, ποιητής
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε απλά φωνή. Είμαστε η φωνή μας! Διότι στη φωνή μας αντανακλάται ολόκληρη η υπόστασή μας.
Η θέση μου αυτή μετουσιώνεται σε αγάπη για την ανάλυση των ήχων της και σε πάθος για την ανάδειξη των αποχρώσεων των συναισθημάτων που αυτοί εκφράζουν. Για μένα, πρόκληση είναι η αναζήτηση της πραγματικής ταυτότητας μιας φωνής, πέρα από πέπλα κάλυψης που στοιβάζουν οι άνθρωποι ως άμυνα.
Την άποψή μου, που μετέτρεψα σε διδασκαλία χρόνια πριν, ενίσχυσε ο παγκοσμίως σημαντικότερος Life & Business Strategist, Τόνι Ρόμπινς (1960-). Όταν το 2017 παρακολούθησα στο Λονδίνο το σεμινάριό του «Απελευθέρωσε τη δύναμη μέσα σου», με εντυπωσίασε η ηχηρή επανάληψη της δήλωσης: «You are the Voice!», «Είσαι η φωνή σου!». Δεν έλεγε «έχεις φωνή»…
Η εμπειρία με τον Ρόμπινς με ώθησε να αναζητήσω και άλλα νοήματα της φράσης-μότο μου «Είμαι η Φωνή μου».
Θα τα ανακαλύψετε στις επόμενες σελίδες.
01
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ
Σε μακρινό, έρημο τόπο, αιώνες πριν, γεννήθηκε ένα αγόρι, προικισμένο από τη φύση με μεγάλη οξυδέρκεια και με ανεξάντλητη περιέργεια. Το αγόρι έπιανε πουλιά και τα φρόντιζε, μόνο και μόνο για να απολαμβάνει το τραγούδι τους. Με δέος και θαυμασμό παρατηρούσε ότι τα θεσπέσια φτερωτά πλάσματα χρησιμοποιούσαν τον αέρα της αναπνοής τους για να τραγουδούν τις μελωδίες τους, μελίσματα διαφορετικά το ένα από το άλλο, όλα τους όμως μαγευτικά.
Ένα πρωί, το μοναχικό αγόρι ξυπνάει από πρωτάκουστους ήχους κελαηδίσματος, βγαίνει να ψάξει το πουλί και βλέπει ότι ήταν ένας βοσκός που έπαιζε φλογέρα. Τότε, για πρώτη φορά, καταλαβαίνει ότι τα υπέροχα τραγουδίσματα δεν γεννιούνται μόνο από πουλιά και αρχίζει να αναζητάει οτιδήποτε παράγει ήχο. Στο ταξίδι αυτό της γνώσης, ακόμη και τα τζιτζίκια τού έμαθαν ότι οι ήχοι δημιουργούνται με πάμπολλους διαφορετικούς τρόπους που ο άνθρωπος δεν φαντάζεται.
Αυτή η μικρή μπαρόκ ιστορία περιέχεται στο βιβλίο Il Saggiatore (1623) του Ιταλού αστρονόμου, φυσικού και μηχανικού Γκαλιλέο Γκαλιλέι (1564-1642).
Αν μπορούσα να ζητήσω ταπεινά την άδεια από τον μεγαλοφυή επιστήμονα να συνεχίσω το παραμύθι του, θα έγραφα:
Το μοναχικό αγόρι του Μεσαίωνα, καθώς συνέχιζε με λαχτάρα να εξερευνά τους ήχους της φύσης, εκστατικό, ανακάλυψε το πιο σύνθετο μουσικό όργανο του κόσμου ολόκληρου. Την ανθρώπινη φωνή! Αφουγκράστηκε την αγάπη στις τρυφερές αποχρώσεις του νανουρίσματος της μάνας και την ορμή της ζωής στον κυματισμό του κλάματος του βρέφους. Άκουσε τη σκληρότητα στην απειλή και την καλοσύνη στη φιλευσπλαχνία. Αναγνώρισε την οδύνη στο μοιρολόγι του πένθους και την ευτυχία στο τραγούδι του έρωτα. Κατανόησε ότι η φωνή, όργανο πνευστό και έγχορδο την ίδια στιγμή, είναι ο ύψιστος εκφραστής της ψυχής και του πνεύματος του ανθρώπου.
Ο σοφός Γαλιλαίος, με το συμβολικό του παραμύθι, μεταδίδει το μήνυμα ότι πλέον έχει φτάσει η εποχή της επιστήμης και ότι ο δρόμος της κατανόησης και της γνώσης είναι αργός, ατέρμονας και ευμετάβλητος. Υποδεικνύει την αέναη εξέλιξη του ανθρώπου μέσω της επιστημονικής παρατήρησης, παρουσιάζοντάς την στο παραμύθι ως βιωματική εμπειρία.
Πιστεύω ότι αέναη είναι και η εξέλιξη της γνώσης για την ανθρώπινη φωνή. Στις μέρες μας, υπάρχει η δυνατότητα επιστημονικής ανάλυσής της με ακριβή όργανα μέτρησης, καθώς επίσης και μέσω της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης.
Ας ξετυλίξουμε όμως τον μίτο της ανάλυσης από τη θεωρητική και βιωματική οπτική μου ως υψιφώνου και δασκάλας φωνής.
Περισσότερα για το βιβλίο της Νίνας Καλούτσα “Η Φωνή της Επιτυχίας” από τις εκδόσεις Key Books εδώ