,

Ιχνηλατώντας προς τον ψυχολογικό μας Μινώταυρο…

Όλο το έργο σε μια θεραπευτική διαδικασία είναι να ανακαλύψουμε το είδος της επιθυμίας που "τραυματίζεται".

Ιχνηλατώντας προς τον ψυχολογικό μας Μινώταυρο...

Η αυτογνωσία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, πρωταρχικό, για κάθε άτομο κι οι επιθυμίες που μας χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα παίζουν σπουδαίο ρόλο σ΄αυτή τη διαδικασία περισσότερο από κάθε τι άλλο αφού στη πραγματικότητα αυτές είναι που δομούν τη προσωπικότητα. Οι πεποιθήσεις πολλές φορές, ακόμη κι αν ειδωθούν ως ξεχωριστός πυλώνας της προσωπικότητας, ενέχουν επιθυμία ή οδηγούν σε επιθυμία. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα το δούμε πιο καθαρά στην συζήτηση για τις πεποιθήσεις.

Έτσι πριν ξεκινήσουμε μια ανάλυση συναισθηματικής κατάστασης την οποία βιώνουμε είναι καλύτερα να αναρωτηθούμε νωρίτερα: ”ποια επιθυμία μου ματαιώνεται;”

Advertisment

Σ’ αυτή την ενδοσκοπική εργασία και καθώς εξελίσσεται προσπαθήστε να παρατηρήσετε ποιες άλλες σκέψεις θα αναδυθούν είτε προσπαθώντας να απαντήσουν άμεσα στην αναρώτηση είτε προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το συναίσθημα που σας έχει κατακλύσει. Μπορεί να είναι μια πεποίθηση που σπεύδει να ενισχύσει το συναίσθημα ή μια άλλη να ”γνωρίζει” ήδη την απάντηση.

Προσέξτε… η εργασία αυτή πρέπει να γίνει βάζοντας τον εαυτό στη κατάσταση του: ”δεν γνωρίζω τίποτε” και ότι τίποτε μέσα σας δεν γνωρίζει την αιτία. Αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα αληθινό αλλά είναι βοηθητικό επειδή είναι προτιμότερο να γίνει μια ”αποκάλυψη” με πλήρη συνείδηση δίχως καμία βοήθεια από την υπάρχουσα βάση δεδομένων.

Είναι αποδεκτό ότι ο εγκέφαλος μας κτίζει τη γνώση άρα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ότι έχει στη διάθεση του προκειμένου να επεξεργαστεί το ερώτημα. Δεν θέλουμε όμως να εμπλακεί ο εγκέφαλος μας, το ζητούμενο είναι να συλλάβουμε ”ενορατικά” την αλήθεια μας. Ενορατικά σημαίνει όπως εμπνέεται ένας καλλιτέχνης το επόμενο έργο του, σαν να του ήρθε μια ιδέα από ψηλά. Ο λόγος είναι ότι η ”λογική” στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε αν είναι ”αντικειμενική” και μάλλον είναι υποκειμενική οπότε θα είναι υποστηρικτική αλλά αυτό δεν θα μας κάνει σοφότερους.

Advertisment

Όλο το έργο σε μια θεραπευτική διαδικασία είναι να ανακαλύψουμε το είδος της επιθυμίας που ”τραυματίζεται” και όχι μόνο να διαγνώσουμε το συναίσθημα που παράγει αυτή η πληγή. Το συναίσθημα είναι χρήσιμο ως αφετηρία για να μας ωθήσει στην ιχνηλασία, ωστόσο δεν πρέπει να παραμείνουμε για πολύ στο βίωμα του, θα το χρησιμοποιήσουμε ως μίτο καθώς βαδίζουμε ιχνηλατώντας προς τον εσωτερικό μας μινώταυρο.

Επειδή κάποιες επιθυμίες είναι πολύ δυνατές, σε βαθμό προσκόλλησης κι είναι αυτές κυρίως που όταν, για κάποιο λόγο ή εξ αιτίας κάποιου άλλου, ματαιωθούν θα προκαλέσουν ψυχολογικό σεισμό, είναι απαραίτητο να στοχαστούμε και να τις καταγράψουμε. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να εξετάσουμε τις φιλοσοφικές αξίες που έχουμε υιοθετήσει για τη ζωή γενικά. Θα μας βοηθήσει να δούμε αν είναι λειτουργικές ή δυσλειτουργικές και κυρίως αν είναι αληθινές ή ουτοπικές προσδοκίες. Προσέξτε, δεν είναι απαραίτητα κακό να έχει κάποιος ένα ”όνειρο” που μοιάζει πολύ ιδανικό, αντιθέτως τέτοιοι άνθρωποι είναι που πήγανε τον κόσμο μας βήματα μπροστά. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η προσκόλληση.

Θα παρατηρήσουμε ότι ανάλογα με την οπτική που έχουμε για τα πράγματα διαμορφώνεται η ένταση κι έλξη για μια ιδέα ή αξία. Εν συνεχεία η επιμονή κι η εξακολούθηση είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη προσκόλληση.

Σημειώστε τις λέξεις με έντονη γραφή γιατί μέσα τους κρύβουν τα μυστικά μιας ψυχικής ασθένειας κι αν κάποιος τα αποκωδικοποιήσει θα βρει και το φίλτρο της ψυχικής υγείας. Κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε σ’ αυτή τη σειρά άρθρων.

Συνεχίζεται…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνείδηση: Η απώλεια της αλήθειας
Νέα μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει μια δημιουργική κατάσταση ροής
Τι συμβαίνει στην καρδιά και στο σώμα μας όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη;
Εσύ είσαι ταξίδι, χωρίς προορισμό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση